Човешка небрежност причинила потопа в Добрич


Човешка небрежност  причинила потопа в Добрич
Година след наводнението потърпевшите от водната стихия все още не могат да преодолеят напълно последиците от сполетялото ги нещастие
26 Юни 2015, Петък


Година след катастрофалното наводнение в добруд-жанския град изтръпват при всеки проливен дъжд

Автор: Пламен Николов

Човешка небрежност е причината за катастрофалното наводнение в Добрич. Преди година – в нощта срещу 20 юни, няколко квартала, улици и булеварди в ниските части на добруджанския град бяха залети от водната стихия след проливен дъжд, продължил близо 10 часа.
В калния поток загина 62-годишният Сюлейман Ефраим. Именно неговата смърт бе поводът за образуване на наказателно производство срещу неизвестен извършител.

Точно година след потопа излязоха и резултатите от хидротехническата експертиза. Тя е показала, че към града не е имало приливна вълна по коритото на река Добричка откъм селата Богдан, Драганово или Опанец.
Това ще рече, че причината за наводнението не е изпускане на язовири във Варненско и край добричкото село Плачи дол, нито пък преливане на водоема край с. Одринци, което е само на десетина километра от добруджанския град.

Повишаването нивото на водата в наводнените квартали се дължи на запушване с наноси на частта от коритото на река Добричка, която осигурява оттичането на водата към с. Врачанци.
Запушеният отток е довел до връщане на големи водни количества обратно към града. До момента за причините, довели до наводнението, са разпитани около 25 души. Предстоят още разпити на участници в щабовете за бедствени ситуации и служители на общините Добрич и Добричка, които са били длъжни да реагират.

Разследващите трябва да установят има ли престъпно бездействие от страна на общинари или работещи в други звена на общинската или държавна администрация. Ако се съберат доказателства в тази насока, може да бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на служебни задължения, коментира окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.
12 месеца след наводнението потърпевшите от водната стихия, които останаха без домове, все още не могат да преодолеят напълно последиците от сполетялото ги нещастие. Някои са успели да пригодят временни постройки или стая от наводнените си домове и живеят там.

Други пък, чиито къщи бяха напълно разрушени, все още живеят в общински жилища. 13 са настанените във ведомствени апартаменти към днешна дата. Ако техните домове не бъдат възстановени, от общината обещават, че ще удължат срока на настанителните заповеди. 
В залетите от водата райони хората изтръпват при всеки малко по-силен дъжд. През януари тази година целият град бе изправен на нокти, когато река Добричка преля частично и наводни лозя край коритото си. За да не се повтори отново бедствието, общината почисти дерето, включително участъка към Врачанци и продълбочи коритото на река Добричка.

При водното бедствие преди година в Добрич пострадаха повече от 750 имота, като 90 % от тях са жилища на граждани. 78 от сградите се оказаха тежко пострадали и трябваше да се ремонтират основно с цел заздравяване на конструкцията. Издадени са 30 заповеди за премахване на жилищни сгради, в това число и за 3 общински, които вече са изпълнени.
От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет бе отпусната възстановителна помощ до размера на данъчната оценка за 74 жилища в Добрич, на обща стойност 536 315 лева. 

Средствата обаче са крайно недостатъчни за пълно възстановяване на щетите, защото както е известно, данъчната оценка е много под реалната стойност на сградите. Междуведомствената комисия е отпуснала още 906 271 лв. за ремонти на 9 общински обекта, които са в процес на изпълнение. 1 260 000 лв. бяха предоставени от фонд “Солидарност” на ЕС. Тези пари са предвидени за възстановяване на общински инфраструктурни обекти. Предстоят процедури за избор на изпълнители на ремонтните дейности.

Най-тежко пострадалите получиха по около 2000 лв. – сума, крайно недостатъчна за покриване на щетите и възстановяване на унищожените им домове. Изминалата година бе изключително трудна за тях и не са оптимисти, че ще успеят да поправят къщите си преди следващата зима.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бре
30.06.2015 08:39:49
0
0
Това е тлъста лъжа! Имено изпускането на водата от микроизовирите на ТИМ от една страна и Плачи дол от друга са причината. Иначе откъде риба в дворовете? Но ТИМ е партията на кметицата, която вече трети мандат дерибейства ту като НДСВ, ту като ГЕРБ. А арендатор в Плачи дол е Иво Пенчев - общински съветник от ГЕРБ, племеник на бившия шеф на БСП в Добрич Ясен Пенчев и кандидат за кмет, предложен от местната структура, заедно с още двама кандидати. Да не забравяме, че начело на една от любимите фирми на кметицата и ГЕРБ - Катина, която се занимава с поставяне на щори и дограма е шефа на младежкото БСП. А тази фирма ще санира всичко по безплатната програма, която после ще платят всички данъкоплатци.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки