Откриват български събор с... руски песни и танци


Откриват български събор с... руски песни и танци
Съборът в Подвис бе открит с... танц на украинката Маша
26 Юни 2015, Петък


В сунгурларското село Подвис се харчат пари за тържества и награди, но няма за рушащите се пътища и инфраструктура

Автор: Галина Русенова

За поредна година съборът в Подвис, който се проведе през изминалите почивни дни, се превърна в „цигания до шия“. В опитите да се възроди една дългогодишна традиция, местното население стана свидетел на истински панаир в негативния смисъл на думата.
След като закъсня с половин час от обявения първоначално за откриването й, тържествената програма започна не с български танц, както подобава на едно нашенско населено място, а с... руски. Вярно е, че тук вече живеят много рускоговорящи семейства – и руски, и украински, но това не е оправдание един така наречен традиционен събор да бъде открит с техни частушки и пляски. Едва след това празникът продължи с български изпълнители – от сунгурларския танцов клуб „Искрица“, а за финал се появиха сестри Диневи.

Пременен иначе в народна носия, кметът на община Сунгурларе д-р Георги Кенов, избран с гласовете на ДПС, сричайки изчете предварително написаната си незнайно от кого реч, след което най-неочаквано връчи няколко куриозни отличия, които хвърлиха в изумление местното население. Похвално бе, че той почете с грамота дългогодишния лекар на селото, който отдавна се е пенсионирал и вече едвам се придвижва по улиците, но продължава да практикува хуманната си професия поради недостиг на доктори из селските райони. Но пък най-неочаквано щедро награди двете медицински сестри от Подвис и Прилеп за „постигнати успехи в медицината“ с... екскурзия в чужбина!

Като добавим разхитителното пръскане на пари за панаирджийския събор, изниква въпросът откъде се намират финанси за такива мероприятия, докато в същото време цялата инфраструктура и сграден фонд в селото се руши на воля, а когато хората попитат защо не се правят ремонти, отговорът неизменно е – няма пари.

В интервю за вестник „Строителство“, публикувано в края на март миналата година, сунгурларският градоночалник заявява: „Водопроводът на село Подвис е на дневен ред и ще се реализира, защото там имаме големи загуби на питейна вода. 10 000 кубика на месец се губят във водопроводите само за едно населено място. Реконструкцията на ВиК мрежата на Подвис е по европейски проект и е на стойност 1 млн. лева“.
След тези му думи по 3-4 улици са положени нови тръби и всичко замира. Никой не знае какво е станало с парите за останалите подвиски сокаци.

Кенов обещава също да развие в общината исторически и винен туризъм, покрай което става дума и за това, че съвместно с БАН в Подвис ще се организира училище по история, а по договор за сътрудничество със Софийския университет студенти и преподаватели от Алма матер всяка година ще правят разкопки в околностите. „Смятам да подаря на БАН една от сградите, където през лятото да си организират семинари за студенти“ –  допълва още сунгурларският кмет.

Но и това остава само на думи и нищо подобно не е осъществено досега. Постройките на бившата детска градина и училище в селото продължават да се рушат, макар да бе съобщено, че са отпуснати близо 400 хиляди лева за реконструкцията на забавачката например, като имаше идея тя да стане дом за възрастни хора.

Спешно се нуждае от ремонт и сградата на читалище „Христо Ботев – 1928“. „Все още се организират различни мероприятия, но покривът всеки момент може да се стовари върху главите ни“ – оплакват се и местните жители, а служителите на духовното средище се мъчат да съберат сами пари за нужните ремонтни дейности, но засега – без успех.
Освен разбитите пътища, по които подвисчани си трошат колите, тормози ги и проблемът със сметосъбирането.

По проект по улиците в населеното място е трябвало да бъдат поставени контейнери за боклук, но кметицата Ирина Джендова е наредила да се сложат само 4-5 в центъра на Подвис. В тях хвърлят отпадъците си тукашните магазини, читалището и кметството, но капацитетът им не стига за цялото село. И като няма къде да си дянат сметта, местните жители я изхвърлят на нерегламентирани незаконни бунища, плащайки съответните глоби за това си своеволие.

Предстоят местни избори. Борбата за кмет отново ще бъде оспорвана. Кой ще седне на кметския стол е без значение за живеещите в Подвис. „Няма значение млад ли е, стар ли е и от коя политическа партия е, стига само да е човек мислещ и работещ за бъдещето на това красиво българско село“ – категорични са те.


Откъде се намериха пари за гостуването на сестри Диневи, след като общината непрекъснато се оплаква от недостиг на финансови средства – чудеха се местните жители

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки