Какво предложи Валери Симеонов на Общественото обсъждане в КЕВР


Какво предложи Валери Симеонов на Общественото обсъждане в КЕВР
26 Юни 2015, Петък


Стотици ВЕИ са изградени с европейски средства, но получават  в пълен размер завишената стойност на еленергията по стари решения на ДКЕВР.


В случая става дума за безспорна държавна помощ, което личи и от писмото на ЕК от 24 септември м.г. – от дирекциите „Конкуренция”, „Енергетика” и „Околна среда“ – „цените за изкупуване на електроенергия от ВЕИ представляват държавна помощ поради селекционното предимство, което предоставят на производителите на ел. енергия от ВЕИ“.

Случаят може да се категоризира като държавна помощ и без да се чака окончателно становище от ЕК, това си е работа на българското правителство, да се намеси и да промени цената, независимо дали тези ВЕИ са въведени в експлоатация преди или след промяната в Закона в началото на 2012 г. Тук мисля, че правителството ще има съдействието и на ПК по енергетика и на парламента.

Инвестициите във ВЕИ са нееднакви в различните периоди, докато цената е еднакво висока при изкупуване на еленергия от тях. Цената за изграждане на фотоволтаици например за 2-3 години се срина няколко пъти. КЕВР може да направи постъпки за определяне на индивидуални цени за изкупуване на ел. енергията пропорционално на направените инвестиции. 

Трябва да се прекрати изкупуването на енергия от такива производители, които допускат несъответствие между показанията на електромери и фактурираното за плащане; както и несъответствие на мощностите на въвеждане от РДНСК и присъединените в действителност по-големи мощности; а също така и такива, които са присъединени към НЕК ВЕИ, но нямат редовна документация, не са законно изградени, проверени и узаконени. Ако това стане, ще се облекчи микса.

За „американските“ централи
Да се поиска обявяването на ценообразуването за тези централи и съответно да се препратят към свободния пазар, на свободни цени. Може да се поиска и да се постигне това.
По искане на КЕВР и на ПК по енергетика да се направи преглед от АДФИ за предварителните инвестиции (има данни, че са завишени), което е дало  основание за сключване на несправедливи договори и определяне на несправедлива цена за възвращаемост на тези „надути“ инвестиции.

Заводски централи и топлофикации
Трябва да се определи таван на технологичните загуби, тъй като има изключителни злоупотреби, а също и да се извърши реална оценка за това дали производството на еленергия е „високоефективно“, или не е. Посред лято няма начин една топлоцентрала да произведе толкова топлинна енергия, толкова пара, колкото през зимата. Очевидно става въпрос за злоупотреба и за умишлено производство на ел. енергия. КЕВР да поиска допълнително финансиране за административен капацитет, за да осъществява контрол. В това отношение ПК по енергетика би оказала съдействие, за да има възможност КЕВР да има екипи за контрол и проверка.

ЕРП
Необясними са диспропорциите между разходите за основната дейност – поддръжка на мрежата и продажба и отчитане на електроенергия, и „външните разходи за услуги“. Резултатът е 2:1 за външните разходи (правни помощи, кантори, консултанти, използване на хеликоптери и пр.). КЕВР трябва да се съмнява в числото на направените разходи от ЕРП и да не ги приема без възражения при такава липса на стопанска логика.

За държавните предприятия в енергетиката
И тук има резерви. Има сериозни нарушения при възлагането на обществени поръчки. При определени ремонти, при изкупуването на емисии и др.
Да не се посяга към най-лесното решение – вдигането на цената за потребителя, преди да са обрани всички посочени резерви.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки