Ремонти за милиони, а след тях – разруха


Ремонти за милиони, а след тях – разруха
София, бул.
26 Юни 2015, Петък


В София пропадат улици, в Пловдив фонтанът даде дефект на втория ден след откриването, Варна е строителна площадка през лятото

Автор: Илияна Христова

Повече не може да се мълчи! В трите най-големи български града се случват безобразия. Все е било да се строи и краде, но този път некачествените градежи започнаха да се рушат още при  прерязването на лентата.
Да, познахте – става дума за многомилионните проекти, с които се “разкрасяват” София, Пловдив и Варна. Ясно е, че подобни реконструкции се вършат винаги предизборно, но това е малкият проблем.

Големият е, че пред нашите очи и за наша сметка се строи толкова некачествено, че дефектите проличаха още преди допиването на шампанското. А специално в София ремонтите станаха буквално опасни за живота на хората.
Какво се случва? Някой ще обясни ли? Или кметовете, които вече започнаха новата си  предизборна кампания, ще се крият като мишки? Ето равносметката:

София

Откритата само  преди месец метростанция „Акад. Александър Теодоров-Балан" в квартал „Младост" протече на 18 юли.  Причината – първият летен дъжд, които дори не се оказа толкова силен. Пътниците се изумиха как може чисто нов обект да сдаде фронта толкова бързо. Ами ако настане истински порой – хората ще се давят ли?

Шефът на метрополитена Стоян Братоев опита да замаже гафа като обясни, че отгоре по улицата течал ремонт и работници нарушили изолацията. Но столичани си спомнят, че подобен проблем имаше и след откриването на втория лъч на метрото.
Това обаче се оказа „малкият дявол” в сравнение със случващото се по бул. “Черни връх”. След като в началото на юни по него зейна огромна яма, в която по чудо не паднаха и хора покрай натръшканите в дупката автомобили, тази сряда се отвори нов трап – на метри от “укрепения” първи.

Що за чудо е това? Отговорът е - под “Черни връх” се строи метро. За първата яма Столичната община се оправда, че причината била стар канал, който го нямало в кадастриалните карти. Но вторият на метри от него?
Нали вече знаехте, г-да общинари и строители, че има канал? Нали укрепихте първата дупка? Наистина е ненормално! Май живеем в невнятен, паралелен свят. Или просто ни правят на глупаци?

Пловдив

Едва няколко дни след официалното им откриване, Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина се излющиха. Боята по дъното започна да се бели, появиха се неравности, проблем имаше в озвучителната система. Според представители на община Пловдив причината за смъкнатата боя е химичен препарат за почистване, който работниците (нали знаете, те и само те са виновни за всичко) сложили погрешка.

Проектантите обаче разкриха, че са били пришпорвани от кмета Иван Тотев да завършат бързо обекта и поради това хидроизолацията е сложена при неподходящи зимни условия.
Ремонтът на градинката струва 3 млн. лв. Пеещите фонтани, които са нейна основна атракция обаче, сдадоха багажа не само поради някакъв химичен препарат.
Екип на Университета по архитектура, строителство и геодезия установи още през зимата няколко дефекта: по стените има участъци с недостатъчна гладкост на основата, бетонът не е шпаклован; хидроизолацията по дъното е с дупки и неравности; в зоната на тръбите в центъра на езерото хидроизолацията се отлепва; край дилатационните фуги армиращият слой е некачествен. Никой обаче не обърна внимание на експертите.

Сега се очаква да дойде юли, когато водата от Пеещите фонтани ще бъде източена  и дъното ще бъде поправено – така поне обеща Иван Тотев.
Безумията в Града под тепетата не свършват с това. Наскоро се разбра, че Община Пловдив ще плати 320 хил. лева за разкопаване на новоремонтирания бул. „Цар Борис III Обединител“  -  ВиК тръбите били повредени (кога свариха), а при ремонта водното дружество твърдяло, че ще издържат дълго и нямало нужда да се сменят. Уважаеми читатели, давате ли си сметка за степента на безобразията?

Варна

В  т.нар. „морска столица” все още няма “почернена” празнично прерязана лента. Причината е, че всъщност няма прерязана. А няма, защото кметът Иван Портних го е срам да реже. Има завършени обекти, но най-важният ремонт – на пешеходната зона, е тотално забатачен. Центърът на града е превърнат в строителна площадка в разгара на туристическия сезон. Портних се спотайва, защото извади ли ножица при този хаос, ще настане огромен скандал.

Миналия уикенд валя и асфалтираните наскоро централни булеварди се превърнаха в море. Много преди това шофьори алармираха, че шахти се циментират, или просто не се ремонтират качествено.
Положението във Варна в момента е наистина плачевно. Туристите се разминават сред фадроми, багери, режещи машини, разхвърляни павета, бидони с вода… Шум, мръсотия, опасности - всичко, характерно за един строителен обект, го има по ларгото. Варненци се шегуват – “Защо при преминаването не ни дават и каски?”.

По план строителството трябваше да приключи на 20 май, градът следваше да е готов за туристическия сезон. След многократно пренареждане на паветата и липса на общински контрол сроковете не бяха спазени, а проектът бе удължен. Той пък е за около 5 млн. лв.
Отсрочка получи и друг проект – този за интегриран градски транспорт. Той е за 120 млн. лв., по него обаче почти нищо не е свършено още.

Няма как да не отчетем, че и трите града се управляват от ГЕРБ. Жътва е – за кметове, които режат ленти на придобивки, за пиарите им, които замазват гафовете с дефектите, както и за другите участници в хранителната верига. Която пълни гуша по схемата “пари-ремонт-нови пари-ремонт на ремонта – още пари”.


Това е положението във Варна в разгара на лятото - пешеходците едва минават по центъра В Пловдив фонтанът за милиони се разпада

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки