Бургас посреща лятото разкопан


Бургас посреща лятото разкопан
Обичайна гледка от бургаските възлови кръстовища
26 Юни 2015, Петък


Ако в някои наши крайбрежни градове и курорти замириса на море, то в Бургас този аромат се изгуби в мириса на асфалт.

Автор: Янко Куртев

 Придвижването от една точка до друга за жителите и гостите на „най-добрия град за живеене“ предлага един безкраен кошмар по пътищата. Блокирани са не само входовете и изходите на населеното място, но и вътрешноградските връзки и транспортната комуникация между централните части и най-големия бургаски квартал Меден рудник, който е обитаван от почти половината население на морския град.

Причина за големите задръствания е безумната идея на Община Бургас и кмета й Димитър Николов да отпочнат масови ремонти на основни пътни трасета – всичко това гарнирано с мащабни строително-монтажни работи на скъпи предизборни обекти от любимия на местната администрация проект „Интегриран градски транспорт“.
Бургас е достъпен за пътуващите от вътрешността на страната по две основни направления. Едното е от автомагистрала „Тракия“ откъм север. То се включва в градския трафик чрез бул. „Стефан Стамболов“, който е една от основните артерии на града. По него от началото на месеца последователно едно след друго бяха затворени две платна за смяна на пътната настилка и неизбежното полагане на кабели.

След като все пак пътуващите оттам успеят да се доберат до централната градска част, там попадат на поредното препятствие, породено от изграждането на така наречената „Централна автобусна спирка“ на бул. „Сан Стефано“. Строежът на спирката близо шест месеца блокира целия пътен трафик на възловото кръстовище. В пиковите часове там се образуват километрични задръствания, без да има каквито и да било алтернативни маршрути „тапата“ да се заобиколи и избегне.

С олимпийско търпение трябва да се въоръжи всеки, който реши да пътува за Южното ни Черноморие – към китните и любими на българите градчета Созопол, Приморско, Китен, Черноморец, Царево, Ахтопол... По стечение на обстоятелствата пътят за там донякъде съвпада с маршрута, по който се стига до Меден рудник. Две са възможностите автомобилите да се доберат до пътен възел „Запад“, където става разделянето на двете посоки.

Единият вариант е да се мине през надлез „Владимир Павлов“, до който се стига през едно от най-натоварените кръстовища в Бургас с кой знае защо царственото име „Трапезица“. И в момента, когато все още не се усеща засилено туристическо присъствие по тези ширини, и дори през по-„мъртвия“ зимен сезон на него  ежедневно се образуват огромни колони от превозни средства, чийто край напоследък се губи  някъде отвъд хоризонта, в която и посока да го погледнеш.

Но ужасът тепърва предстои, тъй като след броени дни на оживения кръстопът ще започне нов мащабен ремонт. Там е предвидено да се организира кръгово движение за облекчаване на трафика със съответните надлези и пешеходни пасарелки. Проектът отлежава от години и бе безкрайно отлаган от Община Бургас с обяснението, че процедурата по избор на изпълнител се бави във времето заради тромавото национално законодателство в областта на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Другият вариант за излаз на юг и към Меден рудник е през другия от двата единствени надлеза в тази посока – този между тръгващия от жп гарата бул. „Иван Вазов“ и някогашния стадион „Черноморец“. Този маршрут обаче от началото на юни вдъхновено се разкопава и по него също текат ремонти – там ту се излива бетон, ту той се разбива наново, но в крайна сметка движението се осъществява по едно платно в едната посока и по едно – в другата.

Краят на ремонтните работи по тази основна пътна артерия изобщо не се вижда. Минаващите оттам ежечасно наблюдават подпрени на инструментите си работници, които нищо не вършат. По този повод на последната сесия на местния Общински съвет градоначалникът Димитър Николов обясни, че съгласно изискванията, когато под надлеза се движат влакове, изпълнителите на обекта нямали право да работят. Излиза, че в случая псувните следва да отнесе БДЖ.
И докато все пак идващите от посока София туристи могат да кривнат от магистрала „Тракия“ през транзитна отбивка за Созопол край разклона за Камено, то жителите на Бургас няма как да заобиколят блокадата. 

Не е по-различно положението и в северна посока, която извежда към култовия комплекс Слънчев бряг, а също и към Несебър, Равда и другия голям морски град – Варна.
Отсечката между Бургас и квартал Сарафово, където се намира бургаското летище, бе затворена за ремонт десетина дни. Така трафикът и по основната връзка между Южното и Северното Черноморие бе затруднен и наврян в едно пътно платно. В другото би трябвало да се трудят извършващите ремонта, но те, ако ще светът да свърши, зарязват работа в 18 ч. и като строго съблюдаващи работното си време чиновници, си нарамват чантите към вкъщи.

Директорът на фирмата изпълнител „Автомагистрали Черно море“ Райко Калпачков разясни пред местните медии, че щели да свършат работа чак след три седмици, а пък ремонтът бил ужасно наложителен – точно тук и сега, защото имало опасност „пътят да потъне“.
От бургаското пътно управление посъветваха пътуващите в тази посока, за да избегнат задръстванията, да използват обходния маршрут Банево-Минерални бани-Изворище и Брястовец. По него обаче разстояние, което при нормални условия е малко над 10 км, става над 50.

В последния момент преди редакционното приключване на броя общинският пресцентър информира, че заради отстраняване на авария по водопроводната мрежа в края на седмицата ще бъде спряно и движението в посока жп гарата по единствения останал проходим централен булевард с гръмкото име „Демокрация“. Заради това се променят и маршрутите на част от градския транспорт, които и без това вече дотолкова са объркани заради другите ремонти, че едва ли е останал човек в Бургас, който знае кой автобус откъде минава в момента.

Проблемите с пътните задръствания заради нелепите повсеместни ремонти в морския град не се стоварват само на главата на местните жители и курортистите. Те рефлектират сериозно и върху работещите в сферата на туризма. Браншовиците се оплакват от непрекъснати закъснения за работа на обслужващия хотели и заведения персонал, немалко са оплакванията, че пътуващите през летището изпускат полетите си и т. н.

Но от общинската администрация, воглаве с кмета, нехаят. За тях е важно, че ще посрещнат изборите, на които вече е ясно, че Димитър Николов ще се кандидатира за пореден мандат, с обновени пътни възли, в очакване на аплодисментите на гражданството за този им подвиг. Надявайки се, че може би до есента изпилените през лятото нерви на бургаските шофьори ще възстановят своята жизнерадост и от висенето по задръстванията в жегите няма да остане спомен. А туристите и да псуват, ще се повъргалят по пясъка, ще си пийнат биричка на капаните, ще им стане весело, па като хванат тен, ще преглътнат мъчителното си измъкване от капана „Бургас“ и ще си гласуват по родните места за своите кметове. Какво ли ги интересува тях кой ще върти руля на властта в морския град?!


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки