Какво получава енергетиката – глътка въздух или глътка вода?


Какво получава енергетиката – глътка въздух или глътка вода?
Държавната политика в сферата на енергетиката страда от тежки пороци, а общественият интерес е загърбен за сметка на гарантираните дългосрочни свръхпечалби на частния бизнес
26 Юни 2015, Петък


С протеста си срещу поскъпването на тока бизнесът направи двойна услуга на гражданите: показа как се защитават интереси и защо токът е скъп за всички

Автор: Борислав Михайлов

Още преди две седмици „Десант” позна, че се заформя късо съединение с цените на тока. Ефектът обаче е повече от изненадващ. Събитията се развиха като падаща редичка от плочки за домино. А като страничен ефект от падането на доминото, държавната политика в енергетиката лъсна като стриптийзьорка на пилон.
Получи се много грозна и много полезна гледка. Второто може и да не е влизало в плановете на протестиращите, но симпатизиращи на правителството бизнес формации като КРИБ, например, но е факт. И има цената на високотехнологична диагноза, както и на ценен политически урок.

Диагнозата звучи страшно, но не е изненадваща. От години се знае, че държавната политика в сферата на енергетиката страда от стари и тежки пороци, а общественият интерес е загърбен за сметка на гарантираните дългосрочни свръхпечалби на частния бизнес – американските ТЕЦ-ове в „Марица-изток” и собствениците на ВЕИ.
В крайна сметка парламентът гласува под натиска на правителството промени в Закона за енергетиката, които дават право на КЕВР (но не задължават независимата комисия регулатор!) да отложи с един месец началото на новия регулаторен период, който трябваше да започне на 1 юли.

Споменава се – вече като част от закона, и ангажимента на правителството да намалява през следващите 3 години с по 10% разходите в енергийните дружества с над 50% държавно участие.
Най-важният въпрос в случая е кой има полза от това решение? Не по-малко важно е да се анализира дали с този подход парламентът и правителството решават проблема, или само го отлагат във времето с риск той да стане още по-тежък и неуправляем.

Погледнато формално, но и по същество, полза от евентуалното отлагане на новия регулаторен период имат най-вече представителите на едрия бизнес. Първо: случи се това, което искаха, и се видя, че правителството и дори парламентът е склонен да се вслушва в техните искания, без дори да възроптаят срещу ултимативния начин, по който бяха поставени.
На второ, но не по значение място, бизнесът получава наредба, която му гарантира привилегировани условия за плащане на електроенергията, дори и да бъде изравнена добавката „Задължение към обществото” за промишлените и битовите потребители. 

Остава обаче въпросът, зададен на висок глас от председателя на КЕВР Иван Иванов: дали с това решение на парламента не се запазва статуквото и как да се излезе от омагьосаната ситуация с нарастващия дефицит в НЕК, който на този етап води компанията към сигурен фалит?
Всъщност единият от начините за спасяването на НЕК, без да се натоварва допълнително бизнесът, е известен: увеличаване на цената на тока за бита с цели 17 процента. Само че от политическа гледна точка това би било самоубийствен ход, особено в навечерието на избори.

Редно е да се чуят и аргументите, с които отделните парламентарни групи подкрепиха тези спешни, поискани като при пожар, промени в закона.
От Патриотичния фронт обявиха, че виждат в отсрочването на новите цени на тока възможност за форсиране на реформите в сектора. В пленарната зала депутатът от ПФ Искрен Веселинов ясно каза, че формацията подкрепя промените в Закона за енергетиката, но си запазва правото да поиска ново отлагане на поскъпването на тока.

Веселинов изтъкна още нещо, което не бива да се забравя: голяма част от обществото осъзнава, че плаща за тежки политически грешки, трупани през годините в сектор "Енергетика", включително и при управлението на ГЕРБ. Ерго: реформите са необходими и спешни, започнете ги.
Подобна е аргументацията и на Реформаторския блок, чиито депутати през последната седмица, също като ПФ, поискаха изобщо да няма поскъпване на тока или най-малкото това да се отложи с половин година.

„До края на месеца очакваме да получим допълнително надграждане на реформите, което да позволи по-добри ценови решения от страна на КЕВР, така че българските граждани и бизнес да са спокойни”,  заяви от парламентарната трибуна депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.
Той допълни, че ПГ на РБ очаква да има не само обещания за намаляване на административните разходи, а от правителството да докладват как това вече се е случило, така че да има оптимизация на държавната енергетика.

"Тук си плаче за реформи. Даваме ви този месец, г-жо министър, за да има реформи", допълни Димитров, обръщайки се към присъстващата в залата Теменужка Петкова. По думите му, енергетиката никога не е проверявана на място, при това абсолютно нарочно и умишлено, за да няма никакъв контрол, но сега това може да бъде променено.
Всичко това е, така да се каже, оптимистичният анализ на късото съединение с цените на тока и „зануляването” на проблемите.

Важно е да се изтъкне, че е постигнато съгласие за отсрочка, която би била много по-вредна от предлаганото от КЕВР поскъпване на тока, ако времето наистина не бъде използвано за изясняване на фактическата обстановка в енергетиката – чрез проверки от страна на АДФИ и Сметната палата – и стартиране на бързи реформи, основани на равнопоставено отчитане на интересите на гражданите и бизнеса и подчинени на целта за дълготрайно стабилизиране на отрасъла.

Още сега противниците на отлагането на новия регулаторен период – най-вече от средите на социалистите - прогнозират, че в сектора ще настъпи хаос вместо стабилизация, а прилагането на извънредно законодателство цели управляващите да избягат от своята отговорност, като я прехвърлят на парламента.
В цялата тази ситуация има още една верига, заплашена от късо съединение – КЕВР. В миналото предишната комисия регулатор ДКЕВР многократно демонстрира, че е изцяло на ръчно управление от страна на изпълнителната власт, а всяко неподчинение се наказваше с кадрова смяна в ръководството на комисията. Всичко това в един момент превърна ДКЕВР в обект на обществен присмех и дори в цел за замерване с развалени яйца.

Назначаваната от правителството ДКЕВР бе заменена с избирана от парламента КЕВР преди всичко с аргумента, че така се гарантира независимостта на комисията. За съжаление само месеци след нейното формиране пролича, че тази независимост е повече де юре, отколкото де факто.
Инициираното от премиера Борисов привикване на членовете на КЕВР първо в постоянната парламентарна комисия за контрол на дейността й, а след това и в пленарната зала на Народното събрание, доказва, че нито една стара практика не е забравена, което е основание за лоши предчувствия.

Както вече бе споменато, КЕВР може да се съобрази с промяната в Закона за енергетиката, даваща право на комисията да отложи с месец промените в цените на тока. И вероятно ще го направи – председателят й Иван Иванов вече коментира това.
В такъв случай съмненията в независимостта на комисията ще останат, а доверието към нея ще се запази критично ниско. Това би могло да се промени след месец, ако се окаже че това време наистина е използвано за стартиране на необходимите реформи в интерес на гражданите и бизнеса.

Но ако след месец нещата отново се окажат такива, каквито са в момента, в прицела на общественото недоволство ще попаднат в една лодка правителството, КЕВР и парламентът, а енергетиката ще е още по-близо до дъното.

Анализирай това
КЕВР трябва да си върне доверието на българското общество и за да го постигне във всяко свое действие се ръководи от принципите в Закона за енергетиката - независимост, безпристрасност, професионалност, публичност, прозрачност.
Тези принципи, регулаторът отстоява вече трети месец. Докладите, които бяха изготвени, бяха изготвени единствено от експерти на регулатора. Нямаше и не допускам никакво външно вмешателство, още по-малко политическо. Това ще бъде до тогава, докогато този състав функционира като КЕВР.
Иван Иванов, председател на КЕВР


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки