За неграмотния и неук човек


За неграмотния и неук човек
Те живеят извън закона и отказват да излязат от калта на собственото си невежество и простотия
25 Юни 2015, Четвъртък


Той живее с мисълта, че другите са му длъжни, затова не изпитва срам и съжаление, когато върши престъпления срещу обществото


Човек, когато е неграмотен и неук, говори бързо – все едно и също, и ръкомаха в различни посоки, като се опитва чрез знаци да обяснява нещо, което и на него не му е ясно. Обикновено повишава тон от страх, че няма да бъде чут, говори безсмислици само и само да е център на внимание, защото постоянно се чувства пренебрегван.

Заплашва и се моли, обещава и се отмята както дойде, стига да е в негова полза. Крещи до Бога, че иска работа, но в същото време настоява някой да му я даде наготово. Иначе пръста си не мърда, за да си я намери. Намери ли му я някой друг обаче, изведнъж се оказва, че вече не я иска, защото „за жълти стотинки няма да им работя“. Нищо, че няма нужната квалификация, нито пък образование. Иска, човекът, голяма заплата, ама ако може, без да се труди.

И понеже такъв филм в бедна България няма как да има, използва това като оправдание задето краде. Там отива цялата му енергия – да върши престъпления срещу останалите членове на обществото, на които също не им е леко, но работят и си плащат данъците.
Можете да го видите неграмотния да се валя в калта като прасе, но ако му дадете чисти дрехи, той ще ги изхвърли. Ако му кажете, че е мързелив, той ще ви се нахвърли с крясъци, че е неоправдан, даже може и дело за обида да ви заведе. Ако му дадете учебник, за да учи, той и него ще изхвърли в калта. Защото и знанията иска даром.

Този човек няма законно жилище, краде електрически ток, вода, краде дърва, храна, краде труда на тези, които и без друго го носят на гърба си. Боклукът си изхвърля пред дома си, другите (държавата, общината, който и да е, само да не го занимават него) да му мислят.
Той никога няма да си признае защо са му толкова много деца, като няма и елементарни условия да ги гледа, но истината е една – създава безчет отрочета, за да живее и на техния гръб, като взима детски надбавки, социални помощи и всичко, което му се полага по закон. Вземе ли парите обаче, бърза да ги изпие, а децата... ако не стават за джебчии, поне за просяци ще минат.

Този човек е готов винаги да се продаде за дребни пари, дори когато упражнява правото си да гласува на избори. Той не мисли за утре, нито за охолството на тези, които купуват гласа му, не му пука, че го ползват само по време на поредния вот. Той други амбиции, освен да се напие, да набие жената и децата и да извърши някое престъпление, няма.
Кой е този човек? Той е един от нас. Лъган, използван, пренебрегван, държан в тъмнината на неграмотността, мизерията и нищетата в името на високия жизнен стандарт на „високообразованите“ тарикати, докопали се до властта.

Това ще е така, докато неграмотният и неук човек не пожелае да се ограмоти и да излезе от дупката, в която е държан от политици и управляващи досега, да разбере, че съселянинът не му е виновен, не му е враг, а човек, който винаги му е помагал.
Този неграмотен и неук човек трябва да разбере, че и той може да бъде политик, управник, откривател, инженер, учител, учен и т. н., но трябва първо да се образова, да се изучи, да знае, че за да има и да притежава имоти, трябва да работи, за да си ги купи, да си плаща данъците и чак тогава да иска от държавата.

Иначе ще продължава да тъне в нищета и мизерия, ще бъде важен 15 секунди по време на избори и животът му ще мине безлично и напразно, защото човек се ражда, за да допринесе за развитието на обществото с ума и труда си. Защото е видно, че животът е прогрес и който не го е разбрал, е губещ човек.
Може социализмът да беше зло, но хората в България се уважаваха едни други, а сега са се овълчили и само се дебнат и джавкат, бият се и не искат да осъзнаят, че всичко е само в полза на новите душмани на народа – политици и управляващи, оградили се с лична и държавна охрана.

От какво се страхуват политиците? От народната  любов ли? Нали уж са избрани от народа. Може би се страхуват, че са измамили своите избиратели и се окупират във властта и стоят там благодарение на този неграмотен и неук човек.
Идват избори. Да помогнем на този неграмотен и неук човек да осъзнае своето значение в живота. Да не продава гласа си, а да гласува с ум и по съвест за своето настояще и бъдещето на себе си и децата си.
Да започнем с тези, на които валянето в калта вече не им е по вкуса и са готови да се учат и да работят. 


Димитър Душков,
Белене


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Виктор Христов
16.07.2018 11:06:12
1
0
Всичко беше наред, докато не се заговори за уважаващите се хора през социализма преди, а сега как било едикакси...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки