Грижа за децата през лятото


Грижа за децата през лятото
25 Юни 2015, Четвъртък


Когато бях малка, през ваканциите ходих на село. Там баба ми цяло лято ме оставяше да играя навън – за здраве, както казваше тя.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Но пък държеше в следобедните часове да се прибирам на сянка. Сега вече аз имам внуче и искам да знам как трябва да се грижа за него през летните дни.
Доротея Миланова,
с. Веселиново

Летният сезон е особено благоприятен за отглеждането на малките деца и най-подходящ за започване на специалните закалителни процедури. Въздушните, водните и слънчевите процедури усилват ефекта от провежданите в дневния им режим общи закалителни мероприятия.

Преди всичко както и през останалите сезони, така и през лятото температурата в стаята, в която живее детето, трябва да се движи между 18-20 градуса, тъй като тя го предпазва както от простуда, така и от прегряване. През горещите летни дни тези стойности на термометъра се постигат чрез охлаждане, което на практика се осъществява посредством поливания на терасата, озеленяване около прозорците и външните фасади, засенчване през най-горещите часове на деня и т.н.

Облеклото на децата през летния сезон трябва да бъде леко, за да има въздухът достъп до кожата им. През горещите дни детето не бива да се приучва да носи вълнени дрехи.
През лятото то трябва да престоява на чист въздух почти през целия ден, като за целта се използват градините и другите озеленени площи. Ако стои в стая, прозорците трябва да са отворени, като се затварят единствено в големите горещини и добре се засенчват с пердета или щори.
Най-подходящото време за извеждането на кърмачетата през лятото е преди 11 часа сутринта и след 17 часа следобед. Малките деца не бива да се извеждат на разходка веднага след къпане.

Спането на открито през лятото е особено препоръчително за тях. За тази цел те могат да се изнасят от 2-3-месечна възраст – с креватчето или с количката на терасата, в двора или в парка. Продължителността на съня зависи от възрастта на детето, от общото му състояние и температурата на въздуха. Най-благоприятно време за това е сутрин от 9 до 11 часа и следобед от 13 до 15 часа, разбира се, на съответно защитено от преките слънчеви лъчи и от вятър място.

Летният сезон поставя своите, и то строги изисквания и към храненето на децата. Не се препоръчва да им се дават тлъсти супи, фасул, леща, престояли плодови сокове или сокове от изгнили плодове. Ако пеленачето е на изкуствено хранене, при съществуващия дефицит от детски храни като редовно ястие трябва да му се дава квасено краве мляко и всички останали храни да се приготвят с него. Когато по необходимост се налага даването на прясно мляко, то трябва да се свари и да се поднесе само ако не се пресече след изстудяване.

Когато се прави разреждане на млякото и се прибавя захар, това трябва да става непосредствено преди храненото. При малките деца за разреждане трябва да се използва 1-3 на сто отвара от ориз, а не от овесени ядки и брашно. Всичките съдове, които се използват за храна на детето – стъклени шишета, лъжички, биберони и други – преди хранене се измиват и изваряват. Те трябва да се пазят на недостъпни за гризачите и мухите места. До  консумирането им предназначените за малчуганите ястия следва да се пазят в хладилник, като се затоплят преди да се поднесат на детето.

Лятото е сезонът, когато организмът губи много течности. Ето защо те трябва да се дават в достатъчно количество – било под формата на чай или преварена вода при кърмачетата, или на обикновена вода и плодове при по-големите деца. В никакъв случай на малчуганите да не се разрешава да пият вода от случайни чешми и кладенци.
Къде да заведем през лятото детето на почивка? Вероятно не са малко родителите, които си задават този въпрос.

Местностите с височина до 500 метра над морското равнище имат полски климат. Не е наблюдавано вредно въздействие при неговото използване. Той действа успокояващо и се препоръчва на туберкулозни, сърдечно болни, анемични и нервни деца.
Климатът в планините се характеризира с ниско барометрично налягане. Разликата в денонощната температура не е голяма. Планинският климат подобрява апетита на децата и влияе добре на тези с анемия и по-изтощени организми. За летуване обаче трябва да се избират места, добре запазени от ветрове и мъгли. Планинските местности над 1000 метра не се препоръчват за летуване на деца до 1-2 години.

Морският климат дава най-големи възможности за използване на природните фактори за закаляване на подрастващите. Правилно е те да се водят на море след 2-годишна възраст, с изключение на нервните деца, деца с болно сърце, туберкулозни и изтощени. Особено благоприятно върху подрастващия организъм се отразява смяната на климата през лятото: средно 25 дни на море и след това един месец в планината.
Специалните грижи за малките палавници през лятото не са каприз. Те са една необходимост, която ще ни осигури здраво и жизнерадостно поколение.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки