На Еньовден билките са най-лековити


На Еньовден билките са най-лековити
„Еньовата булка“ е водещ персонаж в ритуалите по Еньовден Снимка: РИМ-Бургас
24 Юни 2015, Сряда


В някои места из страната празникът е известен и като Билкобер

Автор: Христина Митева

Еньовден е ден на слънцестоенето. Той бележи края на пролетта. В някои места на страната ни го наричат Билкобер.
В този ден билките имат най-мощна сила, която след това започва да намалява. Както говори и името на празника – Билкобер, традиционно се става рано сутринта и по роса се берат 77,5 билки за цяр и здраве. Младите се къпят в реката или се търкалят в росната трева по полето за сила, здраве и плодородие.

Момите носят изворна мълчана вода, която сипват в бакърени менци, оставени от предния ден под трендафил да пренощуват под звездите. Всяка девойка приготвя китка и като й слага някакъв белег – пръстен, гривна, обеца и пр. – я пуска да нощува в котлето срещу Еньовден.
На сутринта моми и ергени отиват по изгрев в полето и в гората да берат билки, от които сплитат венци за здраве. Най-силната и яка мома взема на раменете си 7-8-годишно момиче, наречено „Еньова булка“, и тръгва с дружките си по къщите из селото.

Влизайки в дома с песен, те се спират да тропат хоро и питат „Еньовата булка“ за здраве, плодородие, сватба, кръщенка, цената на житото и царевицата и др. Смята се, че каквото отговори „Еньовото буле“, ще се изпълни точно както е предречено.
После, след като обходят всички къщи, отнасят момиченцето до котлето с мълчаната вода. Там му връзват червена кърпа на очите, а то започва да бърка в котлето и да вади китките, като гадае коя мома за какъв момък ще се ожени: даскал, овчар, шивач, търговец, орач, богаташ, другоселец и др.

На този ден се лекува чрез баене за уплах, болести и срещу магии. Имениците колят курбани и канят гости. Не се работи никаква домашна, женска и кърска работа!
Легендата за Еньо твърди, че той бил много красив, добър и трудолюбив момък, но се разболял от невярна болест. Лежал цели 9 години и скъсал 9 постели, но нито умирал, нито оздравявал.

Тогава сестра му направила от кросното, бърдото, кръстачката и нищялките момиче и го облякла хубаво и накичила обилно с цветя. Сложила го под прозорците на болния си брат и повикала от двора да стане Еньо да види какво хубаво момиче му е дошло на гости. Болникът се надигнал да го погледне и оздравял, тъй като вдъхнал аромата и свежестта на билките, с които била окичена своеобразната кукла.

Затова и на този ден се берат билки, които трябва да са 77 и половина на брой. Вярва се, че най-лековита е половинката билка. С тези лековити треви се украсяват иконите и се пазят за лек през цялата година. С тях се кичат и хората – за здраве и веселие, за богатство и плодородие, а също и добитъкът, оборите, ралото, колата и т. н.

Ако има някой болен в дома, се набират и сваряват преди изгрев слънце 7 и половина билки и с отварата се къпе страдалецът, като се внимава водата да не се разпилее настрана. После тя се събира внимателно и се излива в реката – пак още на зазоряване, като се вярва, че течението ще отнесе болестта. Допълнително на болния се дава да пие билков чай.
Но и тези, които са здрави, също се къпят с вода, в която са варени лековити растения.

Вярва се обаче, че нощта срещу Еньовден е много опасна, защото тогава завистници и магьосници отиват на нивата, за да оберат плодородието от нея. Те се събличат голи и обикалят с метла засетите площи. Също така крадат млякото от добитъка и вълната му.
Еньовденските обреди се практикуват от нашия народ и по нашите земи от най-древни времена. Оттогава се помни и знае от всички, че това е ден за гадания, магии и бране на билки за цяр от болести!


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки