Стайните цветя в интериора


Стайните цветя в интериора
23 Юни 2015, Вторник


Те правят жилището ни красиво и уютно

Автор: Дина Харизанова

Лятото вече категорично заяви присъствието си по нашите ширини и изпълни с багри и цветни аромати парковите алеи и градинските лехи. Много любители на природните красоти обаче не разполагат със собствено дворно пространство, където да си направят цветна градинка, и за тях единственото решение да се наслаждават на близкото присъствие на прекрасните представители на флората е отглеждането на саксийни цветя. Още повече те може да ни радват с цветовете и присъствието си дори и през най-лютата зима.
Една стая, пълна с цветя, създава впечатление, че в нея се е настанила частица от природата и често тя замества достойно „свидната малка градинка“.

Понякога, особено в по-малките жилища, се налага дадено помещение да бъде разделено на  кътове, изпълняващи различни функции – например място за сън, за работа или ъгъл за детски игри. Тази задача лесно може да се реши с помощта на зониране на пространството, при което огромна помощ може да окажат стайните растения.

За тази цел е най-удачно да се използва лек стелаж, който трябва да се монтира перпендикулярно на стената на подходящо място в стаята. На неговите рафтове следва да се наредят саксиите с цветя, като много красиво ще изглеждат такива виещи се растения като епипремнум, дива лоза, сенецио или седум. Ако декоративната решетка е разположена така, че до нея слънчевата светлина едвам достига, трябва да се изберат такива видове, които не изискват ярко слънце – най-вече листнодекоративните аспидистра, сансевиера, алое и пр.  Всички тези цветя ще формират лека ажурна завеса, позволяваща светлината да проникне и в другите части на помещението.

Много красиво би изглеждала и една малка оранжерия, устроена недалеч от прозореца. За нея подхожда ниска масичка, върху която са наредени саксии с цветни растения. Специалистите съветват съдовете да са с еднакъв цвят, по възможност – неутрален. Ако са разноцветни, ще се получи разнобой, а това противоречи на добрия вкус.
На заден план трябва да се поставят по-високите растения, а на преден – по-ниските.

Пространството между саксиите може да се запълни с камъчета или раковини. Такъв „природен остров“ ще украси стаята, създавайки в нея допълнителен уют. Ефектно решение е и на стената да се монтира конзола или подходяща поставка, върху която да се подреди саксия с пищно цвете, като в този случай най-добре изглеждат растенията с големи перести листа. Това може да се превърне в главен декоративен акцент в помещението. Още един начин за разполагане на цветята в интериора е чрез използване на висяща кашпа, окачена на корница. За нея са подходящи по-дребните растителни видове. Тя се оставя да провисне в центъра на корница, като зеленината в нея ще изглежда загадъчно на фона на проникващата през прозореца светлина.

Прекрасна интериорна украса се явява и голямото декоративно дърво, засадено в голям керамичен съд. Най-подходящи за тази цел са палмата, фикусът, драцената, лимонът, мандарината, юката, еуфорбията и пр.
Където и обаче да поставите цветята, много е важно те да бъдат в естетически саксии. Не е задължително това да са скъпи керамични съдини. Напълно подходящи са и обикновените пластмасови саксийни видове, имитиращи глинените.

По-важното е съдовете, в които се отглеждат цветята, да не са каквото се намира под ръка – от рода на тенекиени кутии или нещо подобно. Неудачните контейнери може да провалят целия декоративен ефект на саксийните растения. Всеки може да си направи сам интересна украса за интериора и от сухи цветя. Докато се разхожда из природата – в парка, край езерото, в гората – човек може да си набере различни треви, житни растения, папури, клонки от декоративни дървета и храсти – калина, глог, шипка и др. От тях може да се подреди ефектна композиция, с която да се декорира подходяща ваза или кошница. За устойчивост те се запълват с пясък, в който букетът ще стои стабилно.

Трябва да се подчертае, че стайните растения са много полезни за здравето. Кактусът например неутрализира въздействието на радиацията и електрическите вълни върху човешкия организъм. Много цветни растителни видове пък унищожават бактериите, които се съдържат във въздуха. Към тях се причисляват лимонът, розмаринът, миртата и хлорофитумът. Добре пречистват въздуха бръшлянът, хризантемата и алоето. А аспарагусът поглъща тежките метали.

Кипарисът, туята и хвойновите видове освежават въздуха, което позволява да се диша по-леко. Здравецът пък дезинфекцира помещението и действа като лек дезодорант.
Едно от най-добрите стайни растения е розата. Тя влияе благотворно върху нервната система, а благодарение на аромата си преборва умората и премахва раздразнителността.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки