Близо 28 млрд. евро е бюджетът на новата ПРСР 2014 – 2020 г.


Близо 28 млрд. евро е бюджетът на новата ПРСР 2014 – 2020 г.
23 Юни 2015, Вторник


Румъния получава най-тлъстия пай – 8,128 милиарда евро за своето земеделие


Европейската комисия прие новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2014 - 2020 г. Тя съдържа 24 програми за развитие на селските райони в десет от държавите на съюза. Българската Програма за развитие на селските райони (ПРСР) е подсигурена с 2,4 млрд. евро от бюджета на ЕС, включително 28 милиона, прехвърлени от нашия пакет за директни плащания по ОСП, както и 500 млн. евро национално финансиране. 

По първия си приоритет - подобрената конкурентоспособност и балансирано развитие на хранително-вкусовата промишленост и горския сектор, се очаква инвестиционно подпомагане да получат около 3500 земеделски стопанства и близо 120 дружества от сектора на горското стопанство.
Повече от 4000 дребни фермери ще получат подкрепа, за да развият своите стопанства, а на 1630 млади земеделски стопани ще бъде оказана помощ за стартиране на техния бизнес.
Какво е положението в останалите 9 страни от съюза.

Румъния и Чехия

Северната ни съседка очаква да получи близо три пъти повече средства в сравнение с нашата страна. За този период тя ще трябва да усвои 9,5 млрд. евро (включително 112,3 милиона, прехвърлени от Първи стълб на ОСП, и 1,34 млрд. от национално съфинансиране) по своята Програма за развитие на селските райони. Предвижда се да се помогне за модернизирането на близо 3400 земеделски стопанства и кооператива, да се подкрепи развитието на повече от 30 000 малки производители, както и повече от 9400 млади фермери.

Чешката република ще получи 2,3 млрд. евро от бюджета на ЕС. Към тях се добавят още 762 милиона национално съфинансиране. Фокусът на програмата й е поставен върху осигуряването на устойчивото управление на природните ресурси и насърчаването на екосъобразни селскостопански практики.
Така около 25% от земеделската земя на страната ще бъде договорирана за развитие по мерки за защита на биоразнообразието, 11%  - за подобряване управлението на водите, а 12% за защита на почвата. Инвестиционна субсидия ще получат 3500 земеделски стопанства, около 1450 проекта в горските технологии и 830 предложения в хранително-вкусовата промишленост.

Ирландия, Уелс и Шотландия

Общо 3,92 млрд. евро са планирани в Ирландия за финансиране развитието на селските райони. Акцентът там е поставен върху опазването на създадените екосистеми, свързани със земеделието и горското стопанство. Три четвърти от отпуснатите средства са насочени за този приоритет, обхващащ над един милион хектара земеделска земя.
Предвидени са средства за увеличаване на биологичното разнообразие, за по-добро управление на водните ресурси и предотвратяване ерозията на почвата. Планира се и почти 10% от ирландските ферми ще бъдат преструктурирани и модернизирани. 

Уелс в Обединеното кралство ще получи общо 1,13 милиарда евро, от които  655,8 млн. от бюджета на ЕС. Малко повече от половината от средствата ще отидат за подобряване управлението на природните ресурси и за подкрепа на щадящи климата земеделски практики, като целта е да се опазят над 700 000 хектара обработваема площ.
В Шотландия, също част от Обединеното кралство, за развитието на екосистемите в селското и горското стопанство, обхващащи над 6 млн. ха, екологосъобразното управление на земята, водните ресурси и борбата с ерозията на почвата са насочени общо 1,68 млрд. евро, включително 489 млн. национално самофинансиране.

Хърватска и Швеция

Хърватска ще вложи 2 млрд. евро от ЕС и 300 млн. от собствени средства за преструктуриране и модернизиране на земеделските стопанства и фирмите от хранителния сектор на страната. Близо 2000 производители ще получат инвестиционна подкрепа, а над 5000 бъдещи фермери ще бъдат подкрепени финансово да стартират своите малки стопанства. Повече от 1000 млади земеделски стопани ще бъдат подпомогнати да започнат свой бизнес.

Шведската ПРСР очертава приоритетите на страната за инвестирането на почти 4,3 млрд. евро публични средства, като се съсредоточава върху възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите, свързани със земеделието и горското стопанство.
Повече от 28% от земеделската земя ще мине по договори за биологично разнообразие, около 33% - за по-добро управление на водните ресурси. Ще се създадат и около 170 000 нови работни места чрез курсове за обучение на земеделски производители.

Испания, Италия и Германия

Националната ПРСР за Испания ще получи 238 млн. евро от бюджета на ЕС и 191 млн. от национално съфинансиране. Приложението им е насочено главно към увеличаване на икономическите показатели и конкурентоспособността на земеделските кооперативи. Средства за осъществяване на дейността си ще бъдат предоставени на съществуващите и новосъздаваните организации на производители.
Утвърдени са и регионалните за Испания ПРСР.  Автономният регион и провинция Ла Риоха ще получи 201,6 млн. евро обществени средства, областа Арагон - 907 млн., и Баския - 291 млн.

В рамките на италианските регионални ПРСР 1,19 млрд. евро ще са за селскостопанския регион Емилия Романя. Целта е там да се подкрепят 870 проекта за инвестиции за преструктуриране или модернизиране на стопанствата и над 1500 млади фермери, на които ще бъде предоставена помощ за старт в бизнеса. Ще бъдат разкрити над 19 000 места в курсовете за обучение на земеделски стопани.
Бяха обявени и регионалните ПРСР за Венето (1,19 млрд.), Тоскана (962 млн.) и Болцано (366 млн). Италианската национална програма има бюджет от 115 млн. евро (59,6 млн. от бюджета и 55 млн. от национално финансиране).
В Германия най-голяма субсидия от общо 119,9 млрд. евро ще получат Долна Саксония и най-малката провинция Бремен.
Източник: Европейската комисия


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки