Българите в Австрия се събраха под знака на розата


Българите в Австрия се събраха под знака на розата
Сълзица Громан и нейните ученици от българското училище „Св. св.Кирил и Методий“ представят обичая Лазаруване
22 Юни 2015, Понеделник


В градчето Фридрихсхоф се проведе Вторият събор на нашенците, живеещи в алпийската страна

Автор: Георги Ваташки

Началото на лятото тази година бе по-особено за нашите сънародници, живеещи в Австрия. На 6 юни стотици нашенци от Виена, Грац, Линц и Велс, както и от съседните държави Унгария, Словакия и Чехия, се стекоха на Втория събор на българите, за да почетат народните традиции и обичаи. Празникът бе посветен на един от символите на нашата страна – розата, на уникалния ритуал, изпълняван по време на розобера и на производството на известното в цял свят розово масло.

Събитието се проведе в градчето Фридрихсхоф, наричано от местните жители „Раят на Земята“, разположено в красивата област Бургенланд. Селището представлява своеобразен екологичен комплекс с множество хижи, в който по традиция се провеждат срещи и тържества на общностите, населяващи Австрия.
Инициатори на събитието са българката Елица Георгиева и нейните съмишленици от галерия „Гама" във Виена - Валя Дряновска, Коянка Димитрова, Валтер Татцгерн, Любомир Георгиев и Пеньо Стефанов. В приветственото си слово при откриването на събора галеристката разясни целите, които преследва този форум: „България по целия свят се прославя като земя на розите! Ние говорим на най-богатия език, пeeм песни, стигнали до Космоса, родили сме се в земя съкровищница. Благодарение на подобни събития ще можем да запознаем Австрия и цяла Европа с уникалните традиции, обичаи и постижения в културата, спорта и науката на българския народ през вековете".

Съборът на нашенците бе открит от кукерската група към сдружение „Български ритми”. Следвайки народните обичаи, те засадиха символично червена роза в Двора на художниците във Фридрихсхоф, след което посрещаха гостите на проявата с традиционните хляб и сол. Художественият ръководител на кукерите Пеньо Стефанов беше изготвил специално за празника маски с втъкани флорални и розови мотиви.
Музикалната програма започна с качването на сцената на танцова група „Китка“ към „Български ритми”. Зрителите дълго аплодираха майсторските им изпълнения на танц с шиници, Хоро на розата, Варненски танц и софийско и шопско хоро.

Публиката изпрати с овации и Хора за автентично българско пеене към „Български ритми“ с художествен ръководител Мария Тонева. Изпълненията на гласовитите му солисти Мариела Апостолова, Нина Василева, Димитър Карамитев и Мария Карамитева доказаха за сетен път на всички, че българският фолклор е уникален по своята същност.
Благодарение на децата от българското училище „Св. св. Кирил и Методий" пред събралите се нашенци оживяха народните обичаи Лазаруване и Коледуване.
След тях на сцената излязоха и талантливите танцьори от фолклорен ансамбъл „Българи“ към сдружение „Заедно", обединяващо сънародниците ни в чешката столица Прага. Програмата им включваше танци от всички основни етнографски области на България – Северняшка, Родопска, Шопска и Пиринска, с характерните за всяка от тях колоритни костюми и автентична музика.

Една от най-любопитните изяви на Събора бе изпълнението на родопски хип-хоп. Денис Михайлов и Милен Манолов от Голс изненадаха и развеселиха присъстващите със смесицата от танци и надпяване в модерния стил „хаус" и класическата нашенска ръченица.
Бурни аплодисменти заслужиха и песните на най-малката и даровита участничка в Празника на розата – осемгодишната Ана Георгиева от Хора за автентично пеене към галерия „Гама“. Акомпанираше й нейният баща – талантливият гайдар от Линц Атанас Георгиев.

Кулминацията на тази българска вечер в алпийската държава настъпи, когато на сцената извиси глас Мариела Апостолова от Линц. Младата българка трогна публиката с изпълнение на „Облаче ле бяло“ в съпровод на пиано от Димитър Косев. Тя зарадва сънародниците си с хитовете „Една българска роза“ и „Моя страна, моя България“. Двете песни, вълнуващи всеки българин далеч от Отечеството, се подеха в един глас от стотици наши сънародници.

Тазгодишното издание на Празника на розата в Австрия се отличаваше с това, че за първи път бе проведен и детски литературен двуезичен конкурс на тема „Природата в моя дом“.
Освен от българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена, учaстваха деца от София, Велико Търново и Монтана. Победителите в конкурса – второкласниците Катерина Адел, Румен Карамитев, Михаил Захариев, както и третокласниците Калин Рилски, Мила Маринова и Виктория Томова, получиха грамоти и подаръци, осигурени от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Едно от най-интресните събития на Събора на розата бе представянето на специалните гости на празника - семейството хлебари Михаил и Христина от обществен клуб „Фурна“ в Габрово. Те показаха на сънародниците ни, живеещи в алпийската държата, как се замесва тесто с български квас по рецепти от миналия век, както и изготвянето на обредни хлябове от различни периоди на родната история. За децата пък имаше специален "Театър на трохите" с тестени кукли, които представиха познати приказни сюжети.

Паметният празник на българщината в Австрия завърши с излизането на сцената на ръководителката на „Български ритми“ Мария Тонева. Тя развълнува всички присъстващи с изпълнението на „Руфинка болна легнала”, което спонтанно прерасна в общо хоро, в което се включиха малки и големи.


На празника в Австрия бе представено правенето на хляб по стара българска рецепта

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Жан Соломонов
23.06.2015 19:01:54
0
0
Браво "Австрийци". Кат България няма друга.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки