„Странджа пее”


„Странджа пее”
Снимки припомнят за старите издания на „Странджа пее”
20 Юни 2015, Събота


Шести национален събор на народното творчество се свиква в село Граматиково

Автор: Веселин Максимов

Малкотърновското село Граматиково ще бъде домакин на Шестия национален събор „Странджа пее”, който тази година ще се проведе на 19, 20 и 21 юни. Освен народни песни и танци от Странджа и Сакар, на него ще бъдат представени и носии, обреди, празници и характерни занаяти от двете фолклорни области.
За участие са се записали над 250 души – групи и индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти. Журито ще бъде съставено само от изтъкнати фолклористи и капацитети в областта на народната музика.

Този път възрастовите групи са много интересно разделени – най-малките са до 7 години, а най-големите – над 25-годишна възраст. Задължително всички трябва да се явят на двете сцени облечени в народна носия от населеното си място, а за изпълнителите на етногрупите се допуска стилизирано облекло на фолклорна основа.
Откриването започва с представяне на журито на всички участници и ръководители на състави, за да се запознаят те с членовете, да имат пряк контакт с тях, „за да няма такива, които се чувстват пренебрегнати”, коментираха с лека усмивка организаторите.

Краят на първия ден ще бъде по-неформален, със заглавие „Фолклор под звездите”, с представяне на традиционни филми за Странджа, надиграване, народно караоке и палатков лагер. Всичко това ще стане в местността Ямата край Граматиково.
Докато трае конкурсната програма на втория ден, за гостите са замислени три туристически маршрута по природни забележителности в околностите на селото. Кой ще вземе статуетката, ще стане ясно в 20 часа вечерта, когато са награждаването и гала концертът на лауреатите. Закриването е в 11 часа, в неделя.

Националният събор „Странджа пее” е дело на големия български композитор Филип Кутев, който също така е и събирач на народна музика. Той го измислил през 1960 година. Дотогава народните песни и хора се изпълнявали само по сватби и такъв форум изобщо липсвал. Композиторът предложил това да се случи на едно място, концентрирано и организирано от тогавашния министър на народната култура и просвета Начо Папазов (съвсем неслучайно, защото той бил роден в Граматиково).

Тогава песните на Сакар и Странджа за пръв път прозвучали от сцена. Второто издание било доста години след това – чак през 1985. Но не се запомнило с нещо особено. Истинското възраждане на „Странджа пее” станало през 1995 г., с благословията на тогавашния министър на културата Ема Москова, твърдят хора от живата история на събора.

И се надяват сегашното, шестото, да се превъне в най-успешното, за което гаранция дават възрастните и млади асове на народната музика, които са потвърдили, че ще участват. Сред тях най-личат имената на местните Янка Рупкина, Калинка Згурова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Петко Янгьозов...
В рамките на „Странджа пее” ще се проведе и научна конференция „Фолклорният фестивал – минало, настояще и бъдеще (проблеми и перспективи)”. Нейната цел е да насочи вниманието на изследователите към проучване на съвременните изисквания и последни тенденции в провеждането на този вид музикални събития.


Младите народни певци Лазар Налбантов и Петко Янгьозов очакват шестият събор да е много интересен

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки