Учени плаваха от Русе до Виена, обсъждайки туризма в региона


Учени плаваха от Русе до Виена, обсъждайки туризма в региона
Кът от изложбата „Ромулиният дом. От Дионис до Христос“, подредена в русенския музей Снимка: РИМ-Русе
21 Юни 2015, Неделя


Тазгодишното издание на Дунавската плаваща конференция, която се проведе тази седмица за трети път по инициатива на Дунавски компетентен център (DCC)

Автор: Десант

и Германско дружество за международно сътрудничество (GIZ), вече е в историята, но участниците в нея се надяват, че споделените по време на форума идеи ще са от полза за по-доброто бъдеще на региона.
Темата на проявата през тази година бе „Устойчиво управление на туристическите дестинации в рамките на Дунавския регион“, като акцентът бе фокусиран върху природните защитени територии и културните обекти на ЮНЕСКО около река Дунав, а целта бе да се генерират конкретни инициативи за засилено сътрудничество в трансграничен и макрорегионален контекст.

И тъй като, както подсказва името й, конференцията бе „плаваща“, тя измина за дните на провеждането си – от 15 до 18 август, маршрута Русе – Тулча – Виена.  Сред представителите  на държавите по течението на голямата европейска река бе и Даниела Иванова от Регионалeн исторически музей – Русе, която изнесе презентация за Ивановските скални църкви в рамките на уъркшоп, представящ културните обекти от Списъка на световното наследство, като насочи вниманието към начините за управлението им и привличането към тях на нови публики.

Съпътстващо събитие при стартирането на Дунавската плаваща конференция бе откриването на изложбата „Ромулиният дом. От Дионис до Христос”, чийто автор е Мая Живич, археолог в Народния музей в Зайчар, Сърбия. Проявата е посветена на римския императорски дворец Феликс Ромулиана, вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и в нея са показани предмети и постери, представящи разкопките, проведени на обекта през годините.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки