Фестивал в царството на водните лилии


Фестивал в царството на водните лилии
Част от отличените рисунки от тазгодишния конкурс в Малък Преславец
21 Юни 2015, Неделя


Добруджа може да се похвали с многовековна история. И едно от най-старите селища в южните й краища е Малък Преславец, където са намерени археологически следи

Автор: Василка Равалиева

още от новокаменната епоха. Край селото се е издигала и античната крепост Кандидиана, която днес е включена в общ археологически парк заедно с руините от укрепения късноримски град Нигринианис.
Населеното място преживява тежките времена на византийското и турското робство, на румънската окупация, както и трудните години на прехода ни към демокрация, която вече повече от четвърт век така и не идва. Но въпреки несгодите, добруджанци имат хъс да оцелеят. Те силно обичат фолклора и вярват, че ще оцелеят благодарение на него.

В края на миналата седмица за осма поредна година в него се проведе Празникът на водните лилии, превърнали се в запазен знак на селото. Защото именно тук, в малопреславско блато край дунавския бряг, е царството на този рядък и застрашен от изчезване вид. Това е най-голямата колония в страната на екзотичното цвете и тя се шири на цели 46 декара.

На сцената на вълнуващия фестивал излязоха 41 фолклорни певчески и танцови състави, като общо участниците в тях – и малки, и големи, наброяваха 780 човека. Те бяха дошли в Малък Преславец от различни населени места от Силистренско, Тутраканско, Добричко и Русенско, с целта да представят народните песни, танци и обичаи от Добруджанския край. Някои от тях идваха от села, чиито жители се имат за турци, но всички те, въпреки турските имена на певците, изпълняваха песните си пред около 2-хилядната публика на чист български език.

По традиция бе проведен и конкурс за детска рисунка, изобразяваща природните красоти на Малък Преславец, който тази година беше под наслов „Вода, слънце и усмивки“, като едно момиче бе изработило дори макет на езерото с лилиевата плантация. Състоя се и задължителното за този форум състезание по риболов.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки