Изселници от Турция окупират паспортните служби в Кърджалийско


19 Юни 2015, Петък


Напрежението пред паспортната служба в Кърджали ескалира, огромни тълпи изселници се трупат и пред пункта за издаване на талони.

Автор: Гергана Костова

Работният ден на служителите протича на фона на неспирни скандали по опашките.
Сред чакащите се заговори, че се приемат заявленията само на изселниците, завърнали се от Турция за отпуските и поставили под обсада паспортната служба и импровизирания в съседство пункт за раздаване на талоните. Местните дори не смеят да припарят, защото нямат шанс да отсъстват от работа и да посветят денонощие на висене пред гишетата. „Ситуацията наподобява тази през лятото на 1989 г., когато хиляди се трупаха в очакване да получат паспорти за Турция, а сега си искат българските документи“, коментира възрастен мъж.

Въпреки въведения нов режим на работа и обслужване, нерви и скандали бележат всеки ден. Пред пункта, в който командирован общински служител издава талоните с номер за реда на другата опашка – пред паспортната служба, тези дни избухна скандал, който прерасна в меле.
Сред чакащите с часове обаче има и много млади хора, пристигнали от Дания, Холандия и Германия, където са на гурбет. Напрежението се подсилва и от местните жители, които нямат никакъв шанс да се доберат до заветния талон и да внесат заявленията си за подмяна на личните документи.

Служителите в Кърджали приемат и обработват ежедневно по 200 заявления за нови лични карти и задгранични паспорти, а общо в региона техният брой достига средно до 380 на ден. Техниката работи на пълни обороти – на ден се произвеждат средно по 400 документа. По последни данни от началото на годината до момента в паспортните звена в областния град и тези в общините са издадени 27 960 паспорта и 11 906 лични карти.
Пикът е регистриран още през април с 6025 паспорта, въпреки ранната прогноза за очаквания наплив през летните месеци. През май паспортите вече достигат 7188 броя, а само за първите две седмици на юни те са 4455.

Към края на февруари т.г. полицията призова гражданите с изтичащи срокове на валидност на личните документи да не чакат лятото, а да побързат с подмяната им още през март и април, преди изселниците в Турция да пристигнат. Тогава стана ясно, че изтичат сроковете на валидност на около 75 000 паспорти.
Прогнозата за инфарктни опашки все пак се сбъдна. Кметовете на 7-те общини от област Кърджали осъзнаха, че не са в състояние да се справят с наплива от трансгранични избиратели и в писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова от началото на май настояха за по-стегната организация при издаването на паспорти.

Искането им правителството да предприеме конкретни действия така и не получи отговор, но областният директор на МВР в Кърджали Венцислав Момчилов намери облекчаваща схема на работа и обслужване, а кметовете командироваха свои служители в помощ на паспортните звена, които да издават талон за ред в опашката пред службата.

Все още е само средата на юни и все още са издадени доста по-малко от половината лични документи, подлежащи на подмяна. Същинският пик на прииждащите „двойни“ граждани тепърва предстои, а вече започна и месецът на мюсюлманските пости Рамазан байрам, което ще засили притока на изселниците през Капитан Андреево. А това за служителите от паспортните звена означава, че няма да имат възможност да излязат в отпуски през лятото.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки