България се превърна в полесражение на етнически размирици


19 Юни 2015, Петък


Точно три седмици след сблъсъците в село Гърмен, Благоевградска област, избухна нов конфликт между цигани и българи, този път в столицата, в квартал Орландовци.


Поводът е същият! Силна музика от спрян автомобил, размяна на реплики и озверяла тълпа, въоръжена с брадви, колове, ножове и други, дотърчала, за да накаже направилите забележка.  

Проблемът в Орландовци има своята предистория, която сме длъжни да припомним: На 17 януари 2011 г. общинският съветник Ангел Джамбазки внесе искането на 3 000 жители на квартала за провеждане на местен референдум за събаряне на незаконните постройки в квартала и изселването на незаконно пребиваващите там пришълци. Столичният общински съвет отказа провеждането на референдум, а районният кмет не взе никакви мерки по събарянето на незаконните постройки.

Сега за пореден път по щастлива случайност няма смъртни случаи. За щастие не само на потърпевшите, но и на цяла България, тъй като фатална развръзка би довела до втора Катуница, а именно масови нападения над цигански махали, гета и квартали.
За пореден път Родината ни се размина на косъм от мащабен етнически конфликт, за какъвто Патриотичният фронт предупреди от трибуната на Народното събрание през декември 2014 г., февруари 2015 г. и последно на 27 май 2015 г., след събитията в село Гърмен.

Цитирам: „За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа и за пореден път Родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички. За пореден път сме свидетели на безсилието на полицията. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден.”
Горният цитат прочитаме трети път от трибуната на Народното събрание, тъй като до момента няма резултат.

Това бе причината на 27 май 2015 г. Парламентарната група на Патриотичен фронт да постави въпроса за борбата с битовата престъпност, като едно от седемте условия, за да продължи подкрепата на Правителството.
За съжаление извършените до момента действия в посока овладяването на битовата престъпност са на фаза организационни мероприятия, без да е налице очакваното от целия български народ засилване на полицейското присъствие в криминогенните райони. Без такова присъствие поведението на престъпния контингент ще остане неконтролируемо и непредвидимо.

Дебело подчертаваме, че част от представителите на циганския етнос полага неимоверни усилия да живее според закона, да образова децата си и да се приобщи към българския народ, въпреки огромните трудности, произтичащи от обкръжението им в гетата и циганските квартали. Усилия, които държавата трябва да стимулира и поощрява.

Наясно сме и с дълбоките политически причини, създаващи чувството за безнаказаност у този етнос. Знакови бяха обещанията на Ахмед Доган в Столипиново, че ако гласуват за ДПС, циганите ще бъдат освободени от плащането на ток и вода, което беше последвано от масовото купуване на цели махали и квартали, с нарастващи с годините суми, от десетниците и стотниците на противоконституционната и протурска партия. Това допринесе за допълнително капсулиране и противопоставяне на циганския етнос спрямо българския народ.

Патриотичният фронт счита, че е крайно наложително МВР да изработи дългосрочна стратегия за овладяване на престъпността сред циганския етнос, включваща основно полицейски мерки.
С това изразяваме своето категорично несъгласие към опитите за представяне на сблъсъците като проява на социално напрежение. Нямало е случаи тълпи въоръжени с брадви и сопи да скандират „искаме работа”, „искаме образование” и между крясъците „смърт на българите” да се чува „искаме художествена галерия в маалата”.

В тази дългосрочна стратегия основната роля трябва да играе държавата с нейните институции, а не да се търсят компромиси в преговори с цигански тартори, представители на престъпния свят или собственици на заложни къщи.
Трябва да се засили ролята на Районното управление на МВР и най-вече на районния инспектор, като авторитетен служител, познаващ проблемите и обитателите на криминогенния район. Неговата атестация и заплата трябва да бъдат обвързани с периодичен отчет и анализ на резултатите – броя и тежестта на  престъпленията в района.
Трябва да се изградят, или по-точно казано, да се възстановят дежурните пунктове на МВР в големите гета и криминогенни райони.

Строго трябва да се санкционира всяко нарушаване на обществения ред, като се започне от забраната за използване на озвучителни уредби на открито (в т.ч. и за религиозни цели), силна музика от моторни превозни средства, използването на клаксони в нарушение на Закона за движение по улиците и пътищата, ползването на улици и обществени площи за частни празненства и други – все разпоредби от общинските наредби за опазване на обществения ред, с които по правило никой не се съобразява.

Тези нарушения, на пръв поглед маловажни, но продължаващи десетилетия, пораждат нетърпимост към различния, омраза и желание за ответна реакция. Да не говорим за масовите кражби, грабежи, насилия и дори убийства.
В райони с повишена концентрация на престъпления не трябва да бъде допускано групирането на повече от 10 човека,  а в случай на демонстративно носене на хладно оръжие, сечива, тояги, камъни и други да се извършва незабавно задържане за 24 часа, за изясняване на самоличността, причините и др.

25 години след 10 ноември, у всеки гражданин на Република България трайно трябва да бъде внушено уважение и респект към закона, така както е във всички демократични държави, а у гражданите, за които създаването на такова отношение е трудно и невъзможно, трябва да бъде насаден СТРАХ ОТ ЗАКОНА чрез използване на цялата сила и тежест на институциите.

Патриотичният фронт категорично настоява за ускоряване на мерките срещу битовата престъпност не от предизборни съображения, а от дълбокото убеждение, че всяко забавяне на мерките срещу престъпността може да саботира както политическата стабилност, така и сигурността на държавата.

Парламентарната група на Патриотичният фронт предлага провеждането в едноседмичен срок на спешни консултации между всички парламентарно представени партии и МВР с цел съгласуване и приемане на законодателни промени, които да облекчат работата на институциите по отношение на борбата с битовата престъпност. Считаме че свикването на Съвета за национална сигурност е крайно наложително и изразяваме позиция, че няма проблем, който да не може да бъде решен от обединената политическа воля.

Патриотичният фронт заявява своята готовност да подкрепи всички мерки в тази посока и ще очаква бързи резултати в посока  изпълнение на поставените в декларацията от 27 май 2015 г. седем условия.
Държавата е  в дълг към българския данъкоплатец, който очаква от нея защита на живота, здравето, имуществото и правата му.
Да живее България!
Декларация на ПГ „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”,
прочетена от Валери Симеонов от трибуната на НС на 16 юни 2015 г.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки