Катуница, Гърмен, Орландовци... А сега накъде?


Катуница, Гърмен, Орландовци... А сега накъде?
Какво следва
19 Юни 2015, Петък


Липсата на държавата и безсилието на основни институции са главната причина за конфликтите между българи и роми

Автор: Борислав Михайлов

Дни наред водещи заглавия в медиите съобщават: „В Орландовци всичко е спокойно!”. Сякаш става дума не за квартал на столицата, а за епопеята на Шипка. Преди сблъсъците в Орландовци беше  и още тлее конфликтът в Гърмен, а като симптоматичен пример за дух, изпуснат от бутилката, остава Катуница.

„Проблемът в Орландовци има своята предистория, която сме длъжни да припомним. На 17 януари 2011 г. общинският съветник Ангел Джамбазки внесе искането на 3 000 жители на квартал Орландовци за провеждане на местен референдум за събаряне на незаконните постройки в квартала и изселването на незаконно пребиваващите там пришълци. Столичният общински съвет отказа провеждането на референдум, а районният кмет не взе никакви мерки по събарянето на незаконните постройки.“

Цитатът е от декларация на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, прочетена от Валери Симеонов (пълният й текст виж на стр. 9). В нея за трети път – все от парламентарната трибуна – се изтъква, че „за пореден път сме свидетели на безсилието на полицията, а рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден.”

Което налага да се припомни, че именно безсилието на полицията и рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне бяха причината на 27 май 2015 г. парламентарната група на Патриотичния фронт да постави въпроса за борбата с битовата престъпност, като едно от седемте условия, за да продължи подкрепата на правителството.

Проблемът е с натрупването

Едва ли някой е подкокоросал ромите в Орландовци или в Гърмен да отидат да се бият. Просто идва един предел. Хората живеят бедно. Проблемът не е с изборите, нито с агитките. Проблемът е с натрупването през годините, смята съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.
Вече споменахме, че жителите на Орландовци са искали референдум, но не са го получили. Каракачанов припомня, че така е било и в Гърмен. Още преди години хората там са настоявали да има допитване за събаряне на незаконните ромски постройки в кв. Кремиковци, но никой не им е обърнал внимание.

Хората искат да видят мерки, искат да видят държавата на място и нещата ще се успокоят, смята Каракачанов. Той е политик с достатъчно богат опит, за да има право да твърди, че няма нещо, което държавата да не може да направи, стига да има желание.
Само че у нас, въпреки всичко, правителство след правителство, вътрешен министър след вътрешен министър, стари и нови полицейски шефове все вървят след събитията. Упражняват се в управление на кризи, вместо да направят по-лесното – да предвиждат и предотвратяват кризите.

В тази връзка е добре, че вече има и университетска лаборатория за управление на кризи, а в редица анализи ясно и недвусмислено се подчертава, че безработицата и бедността са опасни за националната сигурност, защото генерират престъпност и конфликти. Всуе, управляващите продължават да гасят пожари. За което също ще стане дума…
„Искам да призова всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня, защото на базата на стабилността в България и огромната нестабилност в региона, всички трябва да пазим нашето чердже, да не си го запалим", коментира премиерът Бойко Борисов ставащото в Орландовци и Гърмен.
Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам, добави още той.

Има ли политическа намеса в конфликта?

Този въпрос беше поставен, след като стана ясно, че по време на протестите в Орландовки са били забелязани лица като Илия Илиев от ДПС и националиста Боян Расате. Пред Нова телевизия хора от кварталите „Орландовци" и „Бенковски" също изразиха опасения, че протестът им може да бъде яхнат от политиците, тъй като наближават избори.
В декларацията на Патриотичния фронт, която вече бе цитирана, има недвусмислен коментар по тази тема.

„Наясно сме и с дълбоките политически причини, създаващи чувството за безнаказаност у този етнос. Знакови бяха обещанията на Ахмед Доган в Столипиново, че ако гласуват за ДПС, циганите ще бъдат освободени от плащането на ток и вода, което беше последвано от масовото купуване на цели махали и квартали, с нарастващи с годините суми, от десетниците и стотниците на противоконституционната и протурска партия. Това допринесе за допълнително капсулиране и противопоставяне на циганския етнос спрямо българския народ”, заяви от парламентарната трибуна Валери Симеонов.

Което е повод да се припомнят някои особено тревожни факти и тенденции. На първо място това е масовото „приобщаване” на големи ромски общности към мюсюлманската религия, дори към радикалния ислям.
Достатъчно е да се припомни завършилото на първа инстанция в Пазарджик дело за радикален ислям срещу 12 имами, повечето от които агитиращи предимно сред роми. Нещо повече – процесът на ислямизация на ромите върви паралелно с промяна на техните имена, бит и обичаи.

В някои ромски махали дори полицията не може да открие издирвани лица по техните имена и фамилия в паспортите, защото Иван е станал Хасан и като такъв го познават и съседите му, Михаил вече е Мустафа и т.н. Тези цигани вече говорят на турски, а не на своя език, жените им напират да носят бурки, децата им посещават училища към джамиите.
Излишно е да се гадае за кого гласуват турчеещите се и ислямизирани роми, така както е ясно какви са последствията, когато на хора от етноса се обещава да не плащат ток и вода. Между другото, същото е правил в миналото в Самоков и депутатът втори мандат Александър Методиев, известен повече като Бат`Сали.

В предишното Народно събрание той бе депутат от БСП, която също има богат опит в привличането на ромски гласове. В сегашния парламент Александър Методиев вече е представител на ДПС, като влизането му от Кюстендилския многомандатен район предизвика колосален скандал, умело потушен от ЦИК.

Привилегии, вместо воля за налагане на закона

Причината за случващото се в столичния квартал „Орландовци“ е, че различните кметове и политическите сили се заиграваха с етническата карта и на ромите са предоставени определени привилегии. Това коментира неотдавна бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров. По думите му българското население се чувства онеправдано, а циганите трябва да разберат, че има закони и правила, които се отнасят и за тях.
„Тези хора трябва да разберат, че има държава и държавни органи, които съблюдават за спазването на тези правила“, препоръчва бившият главен секретар на МВР. Това е същото, което казва и Красимир Каракачанов: „Няма нещо, което държавата да не може да направи, ако наистина иска да го стори”…

Всъщност в момента държавата, освен всичко друго, наблюдава как полицаи са опънали палатка пред парламента, тъй като не са съгласни с налаганата от правителството пенсионна реформа. Което е още един конфликт, който заплашва да прерасне в пожар за гасене или в танго на компромисите…

Анализирай това
Разтурихме държавата си и изгорихме мостовете помежду си. Затова днес не е достатъчно да молим за толерантност. Днес трябва да налагаме правила - правила за всички. И да изискваме политики с дългосрочни цели, способни да обърнат свредела на разпада, в който сме попаднали. Ако не възстановим държавата и не поставим високи изисквания към всички, които се изявяват като лидери на гражданско действие и обществено мнение - илюзия е да мислим, че ще се справим.
Огнян Минчев,
политолог


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки