„Лукойл Нефтохим“ предизвика екологична катастрофа край Бургас


„Лукойл Нефтохим“ предизвика  екологична катастрофа край Бургас
Работата по почистването на западния край на езерото Вая продължаваше и в четвъртък, 18 юни Снимка: novini.bg
19 Юни 2015, Петък


Тонове бензин отровиха водите на езерото Вая, разливът застрашава фауната в цялата защитена територия

Автор: Огнян Марков

Сериозен разлив на нефтопродукти от тръбопровод на „Лукойл Нефтохим“ в близост до бургаския квартал Долно Езерово бе установен към 19,00 ч. на 17 юни 2015 г. Според специалисти и еколози в езерото Вая и във вливащата се в него река Чакърлийка са попаднали между 30 и 40 тона бензин, което е довело до образуването на некротичен слой по повърхността на западната част на водния басейн с дебелина от около 1 см.
По повърхността на засегнатата част езерото до сутринта на 18 юни можеше да се види умряла риба. И в момента там се носи отровната миризма на горивото, сериозно са застрашени и растителните видове в района.

Незабавно направените изследвания в средата на езерото и другите му части засега не са показали съществени изменения на животоподдържащите показатели на водата, казват обаче експертите. Според представители на общината нямало опасност и за хората, живеещи или работещи край отровената част от езерото.

Разследващите органи работят за установяване на истината по двете възможни версии – авария на тръбопровода или опит за неправомерно източване на гориво от него.
В засегнатия участък до редакционното приключване на броя (четвъртък, 18 юни) бе съсредоточена наличната в Бургас брегова почистваща техника - противопожарни и газоспасителни автомобили, както и екипи на Районната инспекция по опазване на околната среда. Два дни продължи работата и по източването на разлятото количество гориво и почистването на засегнатия участък.

На мястото на катастрофата бяха кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя е разпоредила да се установи размерът на нанесената щета, въз основа на която ще бъде определена и глобата за оператора на тръбопровода „Лукойл Нефтохим“.

„Цяла нощ се е работило по отстраняването на бензиновия слой“, заяви пред медиите министър Василева и добави, че на „Лукойл Нефтохим“ е разпоредено да започне неутрализацията на отровите в езерото. Очаква се глобата за комбината да бъде в размер на десетки хиляди левове.

Вая е най-голямото естествено езеро в България. Дължината му е 9,6 км, ширина 2,5 - 5,0 км., площта му е 28 кв. км, а дълбочина му достига до 13 м. Над него минава Виа Понтика - една от големите „въздушни магистрали“ на мигриращи птици от цяла Европа.
В езерото през различни периоди от годината гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. През 2003 г. то е обявено за орнитологично важно място с международно значение и защитена територия.

В миналото Бургаското езеро е било най-продуктивното в България, като от него са добивани стотици тонове риба. С построяването обаче на нефтохимическия комбинат край Бургас през 60-те години на миналия век и неговите разширения, продължили до 1985 г., започва замърсяването на водния басейн и е преустановена стопанската му експлоатация.
От десетина години насам, в резултат на обявяването му за защитена зона замърсяването на водите му е спряно и в него се наблюдава постепенно увеличаване на рибното разнообразие и количеството на гнездящите там птици.

„Лукойл Нефтохим“ не за пръв път предизвиква екокатастрофи в района на Бургас. Така на 11 август 2014 г. автоматичната измервателна станция, разположена в кв. „Долно Езерово“, е регистрирала превишение в показателя за азотен диоксид в атмосферния въздух.
При извършената проверка на следващия ден на системата за измервания на инсталацията, собственост на предприятието, е констатирано, че тя работи с непрекъснати превишения на нормите, водещи съответно до замърсяване на въздуха в Долно Езерово.

По този повод РИОСВ в Бургас е наложила на комбината глоба от 10 000 лева. Решението на инспекцията е обжалвано пред съда и към настоящия момент няма медийна информация дали то е влязло в сила и глобата е платена.
Това всъщност е един от редките случаи, в които авария на територията на предприятието или по транспортните магистрали за продуктите му към нефтеното пристанище „Росенец“, става обществено достояние.

Причината за това е отколешната практика на „Лукойл Нефтохим“ да спонсорира всяка година водещи регионални медии с цел те да не се задълбочават особено върху технологичните и организационни проблеми на комбината, довели до замърсяване на въздуха, почвата и водите в околността на Бургас.

Безспорни обаче са изводите, потвърдени и от сегашното опасно замърсяване на част от езерото Вая, че тръбопроводите на предприятието за нефт, бензин и дизелово гориво не са обезопасени на 100% нито технически, нито срещу кражби. И че ако общината не задължи комбината да вземе необходимите мерки, по-добни екобедствия с по-голям или по-малък периметър на вредно за природата, живите организми в нея и хората въздействие ще се случват и в бъдеще.


В категории: Бургас , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Arjay
09.08.2016 21:19:27
0
0
With the bases loaded you struck us out with that anewsr! http://chaamsdienm.com [url=http://jfxjkosefvr.com]jfxjkosefvr[/url] [link=http://uyuacd.com]uyuacd[/link]
4
Lonitra
09.08.2016 13:41:37
0
0
Super <a href="http://hzteihlrs.com">invifmatore</a> writing; keep it up.
3
Margaretta
08.08.2016 19:49:49
0
0
I'm not easily imepessrd. . . but that's impressing me! :) http://sisrbxw.com [url=http://rkejioqvv.com]rkejioqvv[/url] [link=http://xnngmird.com]xnngmird[/link]
2
Augustina
08.08.2016 05:06:35
0
0
Until I found this I <a href="http://yqxcbtuel.com">thhogut</a> I'd have to spend the day inside.
1
Sharleena
07.08.2016 21:30:18
0
0
HOla chicos!!! que envidia, vosotros por ahí disfrutando y viviendo nuevas experiencias y nosotras aquí&#8230; martita solo te decimos que son las 6h. así que imagínate, no te decimos más&#8230; que disfruteis mucho cada minuto, cada instante y que todo os lo grabeis en vuestro disco duro. Os seguimos de cerca, las fotos muy bonitas pero queremos veros en alguna eh? betioiiiiisooioosssssss mil.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки