Подялба на наследствена земя


Подялба на наследствена земя
18 Юни 2015, Четвъртък


Дядо ми е убит по време на Балканската война през 1915 г. Баба ми, останала вдовица с две деца – баща ми и чичо ми. Тя се жени повторно в село Чупрене, Белоградчишко.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

От този брак се ражда още едно дете – леля ми, която от своя страна има само една наследница.
През 1930 г. вторият мъж на баба ми прави официално завещание, в което включва чичо ми. Той обаче не е имал деца и други наследници. Така че, по удостоверение за наследници по завещание са баща ми и леля ми.
Вторият мъж на баба ми обаче е имал деца от първия си брак, които по закон също се явяват наследници. И тъй като не се познаваме, а сме много на брой, заведох дело за делба в Районен съд – Белоградчик.

Платих 500 лева хонорар на адвокат за започване на съдебната делба. За мое учудване получих от съда съобщение да внеса още 400 лева, за да издирят адреса на един от наследниците, който не можело да бъде намерен.
Сумата ми се видя голяма и аз се отказах от делото.
Питането ми е следното:
Как може да бъдем разделени най-безболезнено, като изключим доброволната делба, която е невъзможна?

Може ли да добием право върху само 1/3 от имотите, както си е по завещание, без да се съобразяваме с останалите наследници?
Единствената наследница на леля ми е изсякла част от наследствената гора и я продала, без да иска разрешение от останалите наследници и без да сме правили каквито и да е делби. Как да подходя към нея?
Николай Величков,
Видин

Когато има няколко наследници, както е във вашия случай, единственият начин да прекратите съществуващата съсобственост върху имотите е да се извърши делба. От написаното от вас става ясно, че не може да се извърши доброволна делба, което означава, че ще трябва да бъде водено производство по съдебна такава.
С производството по съдебна делба се прекратява съсобствеността и идеалните части на сънаследниците се превръщат в реална собственост за всеки един от тях.

Делба може да иска всеки сънаследник. За да може наследникът да иска делба, трябва да приеме откритото наследство. Правото да се иска делба не е ограничено със срокове. За да бъде валидна делбата, в нея следва да вземат участие всички сънаследници, в противен случай тя ще е недействителна. Компетентен е районният съд по местооткриване на наследството, до когото трябва да подадете писмена молба.

Той трябва да установи, че наследодателят е починал, че лицата, които сте посочени като страни, са единствените негови наследници, както и че имотите са останали от наследодателя. Доказването на тези факти става с удостоверение от общината и други писмени доказателства. В първото съдебно заседание може да се иска включване на нови имоти или изключване на някои. Въз основа на установените факти съдът се произнася по допустимостта на делбата, както и по въпросите между кои лица, за кои имоти ще се извърши тя, както и каква е частта на всеки от съделителите. Имотите, чиято делба е допусната, трябва да са индивидуализирани.

Исканията за уреждане на сметките, които произхождат от права и задължения във връзка с открито наследство, тоест това, което всеки наследник дължи на наследодателя и това, което дължи на другите наследници във връзка със собствеността между тях, трябва да бъдат предявени в първото по делото заседание след влизане в сила на решението за допустимост на делбата. Те трябва да бъдат предявени в давностен срок – 5 г. от момента на предявяване на иска за делба. По всички предявени искания съдът се произнася с решение, което може да се обжалва. Влязлото в сила решение има сила на присъдено.

След това се разпределят имотите, чиято делба е допусната чрез дялове в натура, като при образуване на дяловете съдът трябва да се съобрази с влязлото в сила решение. Делбата в натура се извършва доколкото това е възможно - приложима е при делба на еднотипни имоти. Имоти, които не могат да се поделят удобно, се изнасят на публична продан. Неравенството на дялове се изравнява с пари. За да се избегне раздробяването на имоти, Законът за наследството не допуска разделянето на нивите на части по-малки от 3 декара, на ливадите - на части по-малки от 2 декара; на лозята и овощните градини - на части по-малки от 1 декар.

Делбата прекратява съсобствеността между съделителите и всеки от тях става изключителен собственик на това, което е получил в дял. Правата, които е имал върху общото имущество, престават да съществуват. Когато делбата е извършена без участие не някой от сънаследниците и/или когато е включен чужд имот, тя не произвежда действие. Делбата, при извършването на която е пропуснато някое имущество, е действителна. В този случай това имущество може да се подели допълнително.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки