Делба на имущество при развод


Делба на имущество при развод
18 Юни 2015, Четвъртък


С жена ми сме в развод. В момента тя и детето ни даже не живеят в семейното ни жилище. По време на брака ни купих земя с намерението да строя на терена.

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Сделката обаче е на името на майка ми. Имам и автомобил, който също съм придобил по време на съвместното ни съжителство.
Искам да знам какви са ми правата в момента. Мога ли да задържа колата само за себе си, при условие че жена ми не е платила и стотинка за нея?
Как стои въпросът и със земята – може ли жена ми да има претенции за част от нея, при условие че парцелът се води на името на майка ми ?
И. Тодоров,
Бургас

Интересуващата ви  уредба се съдържа в Семейния кодекс /СК/. Режимите на имуществените отношения между съпрузите са:
1. законов режим на общност;
2. законов режим на разделност;
3. договорен режим.

Законовият режим на общност се прилага, когато встъпващите в брак не са избрали режим на имуществените си отношения. Режимът на имуществените отношения се регистрира в централен електронен регистър към Агенцията по вписванията. Режимът на имуществените отношения може да бъде променян по време на брака, като промяната се отбелязва в акта за сключване на граждански брак и в регистъра към Агенцията по вписванията.

Във вашия въпрос не се уточнява избраният режим на имуществени отношения или неговата промяна, затова ще приемем, че в случая се прилага режима на общност.
При този режим вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството. Съвместният принос се предполага до доказване на противното. Искът за липса на съвместен принос може да се предяви от:
1. съпруг по време на брака или след неговото прекратяване;
2. наследник на съпруг.

Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещните права, придобити от единия съпруг, когато кредитор е насочил изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещни права, които са съпружеска имуществена общност. Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг по време на брака, които му служат за обикновено лично ползване, за упражняване на професия или на занаят.

Лични са вещните права, придобити по време на брака изцяло с лично имущество. Когато вещните права са придобити отчасти с лично имущество, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.
Съпружеската имуществена общност се прекратява с прекратяването на брака.
При прекратяване на имуществената общност дяловете на съпрузите са равни.

При прекратяване на съпружеската имуществена общност поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, ако това създава за него особени затруднения. Съпругът, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, получава извън дела си движимите вещи, предназначени за тяхното отглеждане и възпитание. Такива искове могат да се предявят до една година от влизането в сила на решението за упражняване на родителските права.

При прекратяване на общността поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на единия съпруг, ако приносът му в придобиването значително надхвърля приноса на другия съпруг. При развод всеки от съпрузите има право да получи част от стойността на вещите за упражняване на професия или на занаят и от вземанията на другия съпруг, придобити по време на брака, ако са на значителна стойност и той е допринесъл за придобиването им с труда си, със средствата си, с грижите за децата или с работата си в домакинството. Тези искове могат да се предявяват в срок до една година от прекратяването на брака или на съпружеската имуществена общност.

Следователно жена ви може да има претенции към недвижим имот, независимо че е придобит на името на майка ви, ако същата е придобита по време на брака в резултат на съвместен принос. Подобно е положението и относно вашата претенция за автомобила, придобит по време на брака.  

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки