Хлябът – основната храна на българина


18 Юни 2015, Четвъртък


Вредно е да се консумира винаги само един вид от насъщния


От незапомнени времена хлябът е основната храна на българина. В миналото ни думата „храна“ е била синоним на „хляб“.
По традиция официалните гости се посрещат с хляб и сол. Тук има символика – хлябът, като основен хранителен продукт, носи здраве и щастие. А солта е онази частица скръб, без която не може.

По традиция пита се меси при сватба, при раждането и прохождането на дете. Това става и при смърт – както е посрещнат човекът на белия свят, така трябва и да бъде изпратен.
В медицината, диетологията, в народните обичаи и вярвания има множество аргументи „за“ и „против“ употребата на хляб, всеки от които със своята стойност. Проблемът обаче и тук е породен от характерната особеност за всеки спор – изпадането в една или друга крайност, което само по себе си е погрешно.

Основните точки, около които се водят повечето дискусии относно хляба, са брашното и набухвателите, използвани в неговото масово производство, както и съдържащият се в някои от житните култури растителен протеин глутен.
Зърното при житните култури е изградено от двуслойна обвивка. Външната е плодова, е вътрешната – семенна. В тях се съдържат повечето минерални вещества и витамини (основно вит. В), характерни за тези храни, а в семенната са пигментите, които определят цвета на зърното, а оттам и на брашното.

Под обвивката на зърното е т. нар. алейронов слой, съставен от целулоза, минерални вещества и мазнини. След него е ендоспермът, който заема централната част на зърното. Тъкмо той е богат на нишестени зърна и белтъчини. И накрая е зародишът, съдържащ мазнини (25%), витамини, минерални вещества.
Погледнато така, става ясно, че зърното от житните култури, използвани за храна (основно пшеница, ръж и ечемик) притежава изключително ценни за човешкия организъм съставки.

За съжаление обаче не всички от тях остават в брашното и съответно в хляба. При преработката на зърното се отстраняват двете обвивки, алейроновият слой и зародишът. Смята се, че първите три са трудносмилаеми, а голямото количество мазнини в зародиша води до гранясването на хляба.

Картината, която става ясна след горната информация, обаче никак не е оптимистична. Практически основните видове хляб съдържат най-много нишесте и белтъчини и съвсем малки количества от потребните на организма минерали и витамини. Да не говорим за богатата гама получени по химичен път добавки, за генномодифицираните житни култури и различните други добавки, използвани при масовото производство, чиято цел е хлябът да изглежда привлекателен, да не мухлясва бързо, да не се троши при рязане и т.н. Тоест все съставки, от които само се напълнява.

Що се отнася до набухвателите, според класическата технология на приготвянето си хлябът е два вида – без квас или с квас. Хлябът без квас се прави или със сода (в редкия случай), или с мая. Маята от своя страна е съставена само от дрожди (живи микроорганизми), докато в кваса се съдържат както дрождите, така и бактериите лактобацилус.

Разликата е малка, но съществена. Природните закваски, използвани стотици векове, са обогатявали организма с органични киселини, витамини, минерални вещества, ферменти, пектинови вещества и биостимулатори. Поради което и хлябът е станал основна храна.
От друга страна, термофилните дрожди, използвани сега в производството, не само не са полезни, но са направо вредни. Те унищожават чувствителните и по-малко защитени клетки на организма, като отделят отровни вещества с малка молекулярна маса. В крайна сметка под въздействието им се нарушава дейността на всички органи на храносмилането: стомаха, задстомашната жлеза, жлъчката, черния дроб и червата.

Целият проблем се състои в това, че втасването на приготвяния с квас хляб продължава от 6 до 8 часа, което е непоносимо бавно за съвременното производство. Защото по другия метод от замесването на тестото до поставянето на готовия хляб в касетката за експедиция минават не повече от 2 часа.
Принципните противници на хляба изтъкват още един негов проблем - глутенът. Една от причините за това е в самото име – думата на латински означава „лепило“. Включително и поради това немалко диетолози потвърждават, че глутенът полепва по стените на храносмилателния тракт, подобно на прясното мляко, и препятства усвояването на полезните вещества от останалата храна.

Безспорно е, че един на всеки 150 души развива алергична реакция спрямо глутена. Тя се изразява в широката гама симптоматика от леки стомашни неразположения до тежък алергичен шок.
За тези, които не страдат от такава непоносимост обаче, глутеновата диета, води единствено до витаминен и минерален дефицит.

В крайна сметка съветите, които могат да се дадат относно хляба, не могат да бъдат еднозначни и да се отнасят до всички.  Ръженият хляб например е подходящ за диабетици, но не и за хора с повишена стомашна киселинност, при болести на черния дроб, жлъчката и при язва на стомаха. За хората с нередовен стомах пък е подходящ пълнозърнестият хляб.
При бъбречни заболявания трябва да се консумира специален хляб без белтъчини.
За стомашните разстройства по-добре е да се яде препечен пшеничен хляб.
А универсалният съвет е да не се консумира непрекъснато само един вид хляб, като всеки е в състояние да прецени кой вид как му влияе.


Две лесни рецепти

Ръжен
Продукти: 140 мл вода, 140 мл кисело мляко, 2 ч. л. сол, 2 ч. л. кафява захар или 3 ч. л. мед, 2 с. л. олио, 230 г бяло брашно, 230 г ръжено брашно и 1 суха мая.
Приготвяне:  Продуктите се поставят в описания ред за програма "пълнозърнест хляб", киселото мляко се разбива с водата и се поставя в уреда, а маята - в края на прибавяне на продуктите.

Диетичен
Продукти: 125 г кисело мляко, 370 мл вода, 870 г брашно от шпелта (вид пшеница, която се отглежда и у нас, тя е с високо съдържание на протеини и може да бъде открита в диетичните магазини), 1 и ½  с. л. растителна сметана, по ½ с. л. морска сол, смлян кориандър, анасон и копър.

Приготвяне: Първо се смесват киселото мляко със 125 мл вода и 125 г брашно от шпелта (използва се миксер), като след това сместа престоява 8 часа на топло, при което гъстотата й се променя. След това се смесват останалите продукти с получената закваска и се разбиват в продължение на 10 минути с миксер. От полученото тесто се оформят малки плоски хлебчета и се оставят да втасват около 45 минути. Пекат се при температура 190 °С за 15 минути до получаване на златиста коричка.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки