В отговор на вашите въпроси


18 Юни 2015, Четвъртък


Интересувам се има ли изпитани народни рецепти за лечение



на заболявания на слюнчените жлези.
Петър Вълчев,
с. Ружинци, Видинска област

Слюнчените жлези отделят секрет, от който се образува слюнката, способстваща за първоначалния етап на храносмилането, извършван в устата. Заболяванията по тях най-често се дължат на възпалителни процеси.
Те могат да протичат остро, при което се наблюдава оток, болезнен инфилтрат, загнояване, понякога с некроза, както и повишение на телесната температура. При навременно и правилно лечение с лечебни средства, които в народната медицина са много, възпалителният процес се овладява бързо.

Болестите на слюнчените жлези се изразяват в отклонения от нормалната функция и структура на слюнчените жлези, включващи неопластично (доброкачествено или злокачествено) заболяване, възпалително, дегенеративно заболяване, нарушения в проходимостта на слюнчените канали.
По-долу са дадени няколко народни рецепти, касаещи лечение на различни заболявания на слюнчените жлези.

Рецепта 1 (при камъни в слюнчените жлези): 45 борови връхчета се варят в 1 л вода на тих огън около 30 мин. След като отварата изстине, се прецежда и се добавя 500 г чист мед. Разбърква се и се вари още 10 мин. След като изстине, сиропът се прецежда през тензух. Приема се по 1 с.л. 3 пъти дневно преди ядене.
Десет минути след това се пие по 1 в.ч. от следната отвара: Взимат се по 50 г от билките бял равнец, исландски лишей, жълт кантарион, пача трева, полски хвощ, троскот, спрея и царевични коси. Наситняват се и се смесват добре. 3 с.л. от сместа, 20 разрязани на 2 шипки, 1 ч.л. зърна от червена хвойна се смесват и заливат с 1 л вряла вода. Вари се още 20 мин. в захлупен съд. След като отварата изстине, прецежда се и в нея се разтварят 6 с.л. чист пчелен мед.

Рецепта 2 (при киста): Два часа след ядене се изпиват 75 г (за деца наполовина) отвара от дръжките на бяла череша или на вишна, мечо грозде, пача трева, полски хвощ, троскот и коси от царевица - по 50 г от всяка. Към 2 с.л. от тази смес се прибавят по 1 ч.л. ечемик и ленено семе, заливат се с 600 г хладка вода и на тих огън се варят 20 минути. Прецежда се, оставя се малко да изстине и се пие.

Рецепта 3: В 1 ч.ч. преварена вода се разтваря 1 с.л. сода бикарбонат. Няколко пъти на ден в разстояние на 1/2 до 1 мин. се промива чрез жабурене устната кухина. Течността после се изплюва.
Рецепта 4: Добре повлиява и жабуренето с лимонов сок, разтворен в 1 ч.ч. преварена хладка вода. Може да се прави 3-4 пъти на ден.

Рецепта 5: Половинлитрова бутилка се пълни с домашен ябълков оцет и в нея се добавят 3-4 смлени на ситно средно големи глави чесън. Оставя се на тъмно и прохладно място за 3 – 4 седмици. След това се прецежда и с настойката се мажат слюнчените жлези до излекуването им. Курсът на лечение е 1-2 месеца.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки