Пренасянето на мощите на св. Иван Рилски


Пренасянето на мощите на св. Иван Рилски
„Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски“. Стенопис на Никола Образописов от притвора на църквата „Св. св. Петър и Павел“ в метоха „Орлица“ на Рилския манастир
17 Юни 2015, Сряда


Раб Божи Иван е роден в кюстендилското село Скрино през 876 г. Ръкоположен е в свещенически сан през 897 г. Не приема обаче догмите на официалната църква

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

и се оттегля в гъстите рилски гори, където създава обител и става монах-отшелник.
Още приживе той извършва много чудеса с Божията благословия и вдъхновение. Малко след смъртта му през 947 г. е канонизиран. Мощите му са пренесени в Средец. При едно нахлуване на маджарите в българските земи, които по това време са под византийска власт, те взимат смятаните за свети мощи на чудотвореца и ги пренасят в своята страна. Най-вероятно по времето на  царуването на Иван Асен ІІ, който разширява българската държава във всички посоки, част от маджарските земи също са включени в нея и тогава царят пренася мощите на св. Иван Рилски в своята столица Търново.

Когато през 1393 г. турците завладяват града и го подлагат на разграбване, стигат до малък храм, в който са тленните останки на светеца, но те не знаят това. Но тъй като във всички черкви са открили златни и сребърни утвари, позлатени икони и други ценности, смятат, че и от тук мога да вземат богата плячка. За голяма почуда, когато се доближават на 2-3 м до църквата, ги лъхва силна горещина, а осмелилите се да се доближат до стените, върховете на копията и ятаганите им, докоснали се до тях, се разтапят.

Сред турците плъзва поверие, че храмът е под закрилата на Исая (така те наричат Исус Христос) и повече никой не прави опити да проникне в него. Оцелелите български свещеници обаче спокойно влизат и извършват служби. През 1463 г. обаче той започва да се руши, въпреки че е съграден от монолитни каменни блокове, а покривът му е от олово и калай, като тази сплав се смята за неподвластна на времето.

Вестта стига до крупнишкия епископ Яков и двадесет и три дни и нощи той спи на голата земя до църквата, чакайки знамение от светеца, защото е убеден, че той е предизвикал разрушението. На 24-я ден св. Иван Рилски се явява в съня му с кръст в ръката, който хвърля към небето и се изгубва в него. От висините обаче се спуска бял гълъб и литва на югозапад. Епископ Яков разбира знамението – светецът иска да се върне в своята обител.
Манастирът в Рила обаче е в развалини. Яков събира тримата си синове – Йоасаф, Давид и Теофил, които са богати търговци, и им заръчва да възстановят обителта. Те се заемат с изпълнението на бащината заръка и само след година приключват работа. Но когато епископът идва, вижда, че почти всичко е направено от рилски борове и вместо да ги похвали, ги нахоква.

Изневиделица се появява буря, затрещяват светкавици и подпалват дървените сгради.  Яков дава 1 г. срок на синовете си да построят всичко отново, но от камък и зидария. Стотици селяни от околността се включват в градежа с доброволен труд и манастирът е готов за 11 месеца. Вече нищо не пречи мощите на светеца да бъдат пренесени в неговата обител.

Сега обаче турският управител на Търново се възпротивява, защото смята християнския светец за закрилник на града. През 1462 г., когато е имало чумна епидемия по тези места, тя подминава търновци и се смята, че заслугата за това е на св. Иван Рилски. Тогава провождат делегация до Мара султанка, дъщерята на деспот Георги Бранкович, която е първа ханъма в истанбулския дворец. Тя издейства разрешение от султана. В него обаче се казва само, че мощите на светеца може да бъдат пренесени в Рилския манастир.

Българите смятат да тръгнат по най-краткия път Търново-Плевен-Мездра-София-Дупница-Рила. Търновският управител обаче се договаря с тамошните градоначалници  да не пропускат шествието. Така,  още когато стигат до Плевен, им е забранено да влязат в града. Установяват се на лагер край Долни Дъбник и се чудят какво да правят. Узнал за това, при тях изпраща свой пратеник Богдан жупан, който е приятел с великия везир и затова е съуправител на Никопол. Той повежда шествието към дунавския град.

Оттук нататък следваме разказа на Владислав Граматик. След като възстановяват силите си, участниците в шествието са натоварени на гемии и по Дунав, Искър и Струма (между Искър и Струма гемиите са превозени с волски впрягове) достигат до Рила. Никой не се опитва да им попречи, защото реките и земята са султанско владение и с негово разрешение те могат да преминават през тях. Когато стигат до село Рилци, слизат от гемиите и на ръце, на смени, понасят ковчега с мощите на светеца.

И тогава се случва поредното чудо. На около 3 км преди да стигнат до манастира, ковчегът сам се понася към него, реейки се във въздуха. Хората решават, че с нещо са съгрешили, коленичат и се молят за прошка. Когато стигат до светата обител, всички искат да се докоснат до ковчега, но ги спира гореща вълна. Тогава пак коленичат в благоволение. В този момент им се явява св. Иван Рилски от плът и кръв, прави кръстен знак, потъва в небесно сияние и изчезва. Когато светлината се разсейва, забелязват, че го няма и ковчегът. Така през 1469 г. светецът завинаги се преселва в своята обител.


Патриотичен календар

13 юни 1865 г. — Чета, в която членуват Хаджи Димитър и Стефан Караджа, преминава в България през река Дунав

14 юни 1853 г. — Умира големият български иконописец и художник Захарий Зограф

16 юни 1876 г. — На път към съда в Пловдив, близо до Габрово Тодор Каблешков успява да отнеме револвера на едно заптие и се застрелва в главата

17 юни 1913 г. — Започва Битката при Брегалница в началото на Междусъюзническата война

17 юни 1945 г. — В София са посрещнати тържествено частите на Първа българска армия, сражавали се срещу нацистка Германия в рамките на Трети украински фронт по време на Втората световна война

18 юни 1854 г. — Георги С. Раковски напуска тайно Цариград и начело на чета се отправя към Стара планина


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки