Генерал-губернаторът на Източна Румелия


Генерал-губернаторът на Източна Румелия
Първият директорат на Източна Румелия, в средата е седнал генерал-губернаторът Александър Богориди
17 Юни 2015, Сряда


На 17 юли се навършват 105 г. от смъртта на княз Александър Богориди – висш османски чиновник с български произход, издигнал се до върховете на властта в Турската империя.

Автор: Атанас Коев

Той става генерал-губернатор на автономната област Източна Румелия в първите пет години от нейното съществуване.
Според едни източници бъдещият княз е роден в Котел през 1822 г., а според други започва земния си път в турската столица Цариград през 1823 г. Александър е най-малкият син на един от най-влиятелните хора в Османската империя – княз Стефан Богориди, брат е на Никола Богориди и правнук на Софроний Врачански. Първоначално израства и е възпитаван в гръцка среда, и затова не знае нито една дума на български език. След това учи последователно в Цариград и в Яш. Впоследствие продължава образованието си във Франция и Германия, където завършва държавно-правни науки.

Заради солидното си образование и отлична подготовка дълги години Александър Богориди заема висши държавнически и дипломатически постове в Османската империя. Първоначално е назначен от султана за член на Върховния държавен съвет, а след това е включен в състава на турското правителство, където е министър на обществените сгради, пощите и телеграфа. Впоследствие преминава на дипломатическа работа, като най-напред е турски дипломатически агент в Молдова. По-късно е включен в състава на османската дипломатическа мисия в Лондон и накрая в периода 1876-1877 г. е турски пълномощен министър в столицата на Австро-Унгария – Виена.

След Руско-турската война и последвалия я Берлински договор от лятото на 1878 г., със съгласието на Великите сили и протекцията на руския император Александър II, княз Александър Богориди е назначен за генерал-губернатор (главен управител) на създадената автономна област Източна Румелия. По време на неговото петгодишно управление в областта се утвърждава българският характер на тези територии, останали извън границите на Княжество България.

Когато през 1884 г. мандатът му изтича, той се завръща в турската столица Цариград. Две години след това, през лятото на 1886 г., след абдикацията от българския престол на княз Александър Батенберг се кандидатира за овакантения пост на държавен глава на Княжеството, но не е избран от Народното събрание.
Александър Богориди умира на 88-годишна възраст във френската столица Париж.

С дейността си като висш османски чиновник и дипломат той съдейства в значителна степен за издигане авторитета на българската нация в рамките на Турската империя, а като генерал-губернатор  прави всичко възможно в създадената от Берлинския конгрес автономна обаласт Източна Румелия да се утвърди и да преобладава българщината. Днес признателните потомци в знак на уважение към народополезното му дело са кръстили на негово име главната улица в пешеходната зона на черноморския ни град Бургас.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки