Почитаме мъченика Манасий Габровски


Почитаме мъченика Манасий Габровски
Икона на св. Онуфрий (Манасий) Габровски
17 Юни 2015, Сряда


Светецът е известен и с монашеското си име Онуфрий


На 17 юни българската православна църква чества свети Манасий Габровски –  български светец, мъченик за християнската вяра. В някои църковни календари светецът фигурира и като св. Онуфрий Габровски.
Както говори името му, той е родом от Габрово и произхожда от семейство на благочестиви и знатни родители. Баща му, Дечо, по-късно приема монашество под името Даниил в Хилендарския манастир в Атон, а синът му първоначално бил кръстен  Матей.

Когато бил на 17 години, той направил някаква пакост и родителите му го наказали. Лекомислено в присъствието на турци, юношата заявил, че ще приеме исляма. За да предпазят сина си от подобна постъпка, майка му и баща му го изпратили в Троянския манастир „Успение Богородично“, където го скрили. Там бил подстриган за монах и приел името Манасий.

След известно време той се преместил в Хилендарския манастир на Атон, където бил ръкоположен за дякон. Но постъпката, която извършил в младежките години, и готовността да се отрече от Христовата вяра, за да се противопостави на родителите си, не му давали покой. Колкото повече навлизал в монашеските тайни, толкова повече страдал. Затова решил, че трябва да изкупи греха си. Посъветвал се с хилендарските монаси и те го насърчили да си вземе свой духовен настойник, който да му помогне да изпълни някой мъченически подвиг.

Монахът заминал за Предтеченския скит, където бил приет от тамошния духовник Никифор. Той го подстригал във велика схима – най-висшата степен на монашество, при която се изискват големи ограничения и пълно отричане на света, давайки му името Онуфрий. Младият монах бил длъжен да спазва строг пост, хапвайки по 50 г хляб на ден и приемайки по малко вода, да мълчи, да се моли и да прави множество поклони. Спазването на тежките правила на схимник продължило цели четири месеца.

Когато Никифор преценил, че Онуфрий е готов, го завел на остров Хиос. Там живял една неделя в пост и молитва. В петък – деня на Христовите страдания, облякъл турски дрехи и сложил чалма на главата си. Застанал пред съдията, демонстративно свалил чалмата и я хвърлил на земята. Този жест бил изключително обиден за мюсюлманите, които започнали да увещават българина да се извини и да си ходи с мир. Но Онуфрий не искал и да чуе, защото бил решил именно по този начин да си отмъсти за обидата, която нанесъл на Христос в младежките си години.

Хвърлили го в тъмницата, мъчили го и още същия ден го осъдили на смърт. За да предпази Света гора и Хилендарския манастир от турците, когато го запитали за името и родината му, мъченикът отвърнал, че се нарича Матей и е от Велико Търново.
На 4 януари 1818 г. той бил обезглавен, а тялото му хвърлили в морето, за да не могат християните да запазят мощите му и да им се покланят.

Скоро след мъченическата му смърт свети Онуфрий Габровски бил канонизиран за светец и в негова чест били съставени житие и служба. В резултат на своеволното дописване на имената на светците той фигурира като двама души – свети Онуфрий и свети Манасий, и се чества на две различни дати – 17 юни и 4 януари – деня на кончината му.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки