Български смях огласи Одеса


Български смях огласи Одеса
Момент от надпреварата
15 Юни 2015, Понеделник


За пета поредна година в украинския град се проведе хумористичното състезание КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна

Автор: Георги Ваташки

За пета поредна година в началото на юни българите в Украйна се събраха за финала на поредния сезон от хумористичното състезание на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгрес на българите в Украйна, провеждано под наслова „Празник да е всеки ден!“
КВН представлява своеобразна надпревара между 10 отбора, състоящи се от млади бесарабски българи. Те се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации и предварително подготвени сценки.

Проявата се организира от Конгреса на българите в Украйна с подкрепата на българския младежки клуб „Актив“. Откриването на форума се състоя на 4 юни в Дома на културата на Политехническия университет в Одеса. Почетен гост на мероприятието беше българският консул Стоян Горчивкин.
Сред участниците на състезанието по хумор тази година бяха и български ученици от Молдова, които представляваха отборите „Бабовски проспект“, „Тез и онез“, „Сборная Стояновки“ и „Супер троенци“.

Сред най-колоритни тимове бяха „Люти чушки“, „Дивитлийски гламур“, „Делжилерски трeндафил“ и „Сляпа уличка“. Любимци на публиката обаче станаха студентите от „Три пиперя“ и „Шопски диалект“, които заедно се класираха за полуфинала на турнира през ноември 2014 г..
Освен от Одеса и околностите, в състезанието се включиха и много наши сънародници от селата Дивитлия, Бургуджи, Делжилер и Нови Троян. Всички те са от района около Болград. Сред приятните изненади тази година бе първото участие на българи от Приднестровието. Това бе отборът „Шопски диалект“ от българското село Паркани в размирната молдовска област.

Самата игра се състои от три конкурса. Първият конкурс е под наслов „Приветствие”. Следва „Разминка“, което е своеобразно загряване за участниците. В тази част те трябва да импровизират на сцената, като за 30 секунди следва да измислят някакъв интересен, смешен отговор на зададен им от журито въпрос. На финала се провежда и „Музикално домашно задание“, където проличават истинските таланти. В тази част студентите пеят, танцуват и представят хумористични миниатюри от различни области на живота и миналото на българската общност.

Тазгодишното издание на финалния кръг на КВН се различаваше от предходните с това, че младежите от клуб „Актив“ се представиха в състезанието със свои драматизации от историята на нашите сънародници в Бесарабия през XX век
Големият приз на Конгреса на българите в Украйна и Одеската община бе даден за изпълнението на Иван Люленов на скеча „Разказ за родното ми село“. Бяха раздадени и две трети награди - на Петър Добрев за „Разказ за най-съвременното село в Бесарабия“ и на Петър Дудуш за „Събрание на селския съвет в една социалистическа държава“.

На финала на празника Юрий Граматик, председател на Конгрес на българите в Украйна, заяви: „Едно от нещата, което обединява стотици българи в Одеса, е хуморът. Това мероприятие сплотява младото поколение, а също така и създава мостове за сътрудничество с други наши сънародници. Културните събития на роден език способстват за запазването и развитието на националната ни идентичност. Затова и „Клубът на веселите и находчивите“ за шест години се превърна в истински празник, очакван от всеки българин в Украйна“.

Името на състезанието КВН произлиза от популярни в бившия Съветски съюз телевизионни хумористични игри, в които отбори от различни колективи (от учебни заведения, вузове, предприятия и т.н.) се съревновават да дават хумористични отговори на зададените им въпроси, да импровизират по различни теми, да разиграват скечове и пр. Абревиатурата КВН е образувана от първите букви на т. нар. Клуб на веселите и находчивите.
Първообраз на тв шоуто е предаването „Вечер на веселите въпроси“, организирано от журналиста Сергей Муратов по чешкия формат „Гадай, гадай, гадателю“.
Бесарабската лига, за която става дума в репортажа, е популярна в Украйна като „българското КВН“.


Българчета от цяла Украйна мериха чувството си за хумор

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки