Сънародниците ни в Украйна почетоха паметта на Ботев


Сънародниците ни в Украйна почетоха паметта на Ботев
Паметникът на Христо Ботев в Одеса
15 Юни 2015, Понеделник


На 2 юни – деня, в който българският народ отбелязва 138 години от гибелта на един от най-великите българи Христо Ботев, пред неговата саможертва и пред паметта на всички,

Автор: Георги Ваташки

дали живота си за свободата на Отечеството, се преклониха и сънародниците ни в Украйна. Десетки нашенци от Одеса – известни журналисти, учители и ученици от Българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“, членове на Българския младежки клуб „Актив“, одески и иличовски българи, поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на гениалния поет, издигнат на площад „Прохоровски“ в центъра на града.

Почетни гости на церемонията бяха известният филолог и публицист Иван Серт — български член на Асоциацията на българите по света, Евгений Блинов — главен редактор на областния вестник „Одесские известия“, и Нина Чепразова – председател на Български младежки клуб „Актив“. След като присъстващите сведоха глава за минута мълчание в памет на героите, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик се обърна към сънародниците ни с думите: „Христо Ботев е не само даровит и многостранен в своите интереси и дела.

Той надскача граници, за да се нареди до големите поети, революционери и политически дейци на своето време. Превъзмогвайки ограниченията на една епоха, чудовищно изостанала в своето развитие, той успя както никой друг да прозре в утрешния ден и с готовност даде живота си в името на святата цел – свободата на Родината. Неговите постъпки и дела и днес са актуални за подражание. Той винаги живее в сърцата на българите. Ботев е и ще бъде част от учебната програма на „Аз, буки, веди“. Нямаме право да позволим нашата история да бъде забравена особено в тези тежки времена, когато Украйна и българите, живещи в страната, се борят за своето оцеляване сред тегобите на войната“.

Великият революционер е бил ученик в Одеската гимназия от 1863 до 1865 г., а през 1866 г. работи като учител в село Задунаевка в Арцизки район.
Ученици от просветния център „Аз, буки, веди“ бяха подготвили кратка културна програма с  рецитал по безсмъртните стихове на Ботев и изпълнения на възрожденски патриотични песни. Участие взе и танцовият състав „Лудо-младо“ към БМК „Актив“. Евгений Блинов също декламира стиховете на Ботев, при това на руски език, с което доказа, че не само на българите е свидно и ценно наследството на великия поет.

Журналистката Антонина Узун от „Одесские известия“ пък отбеляза, че една от най-добрите му творби – стихотворението „Майце си“, е преработено като народна песен, която е станала любима за жителите на българските села в Бесарабия.
Паметникът на поета е открит на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Граматик, като мемориалът е дело на гражданите на Одеса – скулптора Таисия Судбина и архитекта Владимир Глазирин.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки