Насред мегдана в Арбанаси


Насред мегдана в Арбанаси
Самобитни групи от близо и далече за поредна година показаха, че можем да опазваме и развиваме фолклора си
15 Юни 2015, Понеделник


Хиляди почитатели на българския фолклор се изявиха на фестивала в архитектурния резерват

Автор: Христина Зидарова

Красотата, магията и очарованието на българския фолклор завладяха хиляди деца и възрастни от цяла България. На 6 и 7 юни те се надпяваха и надиграваха в село Арбанаси до Велико Търново. Архитектурният резерват домакинства за пети път Националния фолклорен фестивал “Насред мегдана“. В конкурсната програма се включиха 1360 изпълнители от 83 формации за автентичен и обработен фолклор. Те представиха традиционни обичаи, народни песни и танци от всички области.

Нашият фолклор не е просто носии, музика, танци и екзотика за чужденците. Той е важна част от нашата българска идентичност. Фестивалът има свой принос в опазването, съхраняването и предаването на децата и младите хора на смисъла, посланията и ценностите, съхранени от българския фолклор.
Самобитни групи от близо и далече за поредна година показаха, че можем да опазваме и развиваме народното си творчество. На една сцена в Арбанаси се изявяваха 5-6-годишни певици, заедно с 80-годишните си прабаби.

Събирането, споделянето, осмислянето и предаването на тези традиции е нещо изключително важно за оцеляването и укрепването на българското, защото ние сме онова, което са ни завещали предците ни. Фолклорът, писмеността, вярата, църквите и манастирите са ни запазили като народ през вековете на бурната ни и драматична история.
Непоказвани досега автентични обичаи от Южна България бяха представени за първи път пред публика на сцената на “Насред мегдана”. Самодейци от Пловдивско направиха възстановка на обичаите “Връзване на метли” и “Боенек”, който представлява наричане за здраве и берекет.

Първи на откритата сцена излязоха най-възрастните участници в конкурса. Това са самодейците от Фолклорна група за автентичен фолклор “Надежда”, които пристигнаха от село Средище, Силистренско. Всички 11 изпълнители са на възраст около 80 години и живеят в Дневния център за възрастни лица с увреждания в селото.
Най-малките гости дойдоха от Априлци и са едва 4-7-годишни. Децата разучават българския фолклор във вокална група “Цветчета” и в танцов състав “Малчугани”. 

Професионално жури с председател ръководителят на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов следеше за прецизността в изпълненията на участниците. Помагаха му етнографът Галя Чохаджиева от Регионалния исторически музей във Велико Търново и журналистът в БНР Цвети Радева. Повече от 20 занаятчии показаха своите произведения на главната улица в Арбанаси през двата фестивални дни. Ръчно изработени бижута, плетива, керамика, рисувани съдове, плетени съдове от царевична шума бяха само част от стоките, които майсторите бяха подредили.

В техните ателиета гостите на празника имаха възможност сами да изработят сувенири. Специално за децата имаше занимания по рисуване. Рисунките на малките художници на тема “Аз рисувам насред мегдана в Арбанаси” бяха подредени в специална изложба.
Фестивалът се организира от Община Велико Търново, кметството в с. Арбанаси и местното читалище. Той е продължение на фестивала “Хоро сред село”, който се е провеждал в Арбанаси през 1987 и 1988 г. Събитието беше възстановено през 2011 г.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки