В Търново не искат отровите на „Еднократна употреба“


В Търново не искат отровите на „Еднократна употреба“
Иван Кънев от месеци пише жалби до институциите
12 Юни 2015, Петък


Фабрика за полиетиленови торбички с години тормози жилищен квартал под историческите хълмове Царевец и Трапезица

Автор: Здравка Маслянкова Снимки: Авторът

Фабрика за производство на полиетиленови торбички и чували от десетилетие тормози историческия квартал на Велико Търново „Асенова махала“, който се намира под хълмовете Царевец и Трапезица. Никоя институция не взема кардинални мерки срещу това.
Химическото производство е с денонощен цикъл на работа, а цеховете са буквално на няколко крачки от къщите на хората. Възрастни и невръстни деца си делят шосето с тирове, които товарят и разтоварват полиетиленовите изделия на незаконна рампа, препречила целия тротоар на улицата.

Суровини за производството и генерираните от него отпадъци се търкалят в полуразпрани денкове под дърветата в близката гора. Опаковки от полиетиленови гранули и боите за оцветяване, използвани в производството, се изхвърлят в абсолютно нарушение в контейнерите за битовата смет, ползвани от живеещите в квартала. Разноцветни гранули са заринали тревата около контейнерите като белег за нерегламентираното им изхвърляне.
Всичко това се случва във Велико Търново на ул. “Стоянчо Ахтар” 23А, където са цеховете на “Еднократна употреба” ООД - производител на изделия от полиетилен.

На това място фабриката е заработила през 2005 г. и цяла петилетка е функционирала в нарушение на Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Наредбата беше отменена в средата на май 2011 г.
Според нормите й този вид производство е трябвало да има минимална хигиенно-защитна зона от 500 метра в населеното място. Замерването на отстоянието до най-близката жилищна сграда е трябвало да бъде направено от тогавашната ХЕИ.

Разрешението е издадено от Общината, но неясно как. Единият от собствениците на “Еднократна употреба” ООД Йордан Вълков категорично отказва да отговори на въпроса кой е подписал разрешителните му за производствена дейност в жилищен квартал.
Фабриката е собственост на 45-годишните Ивайло Кънев и Йордан Вълков от Велико Търново. От миналата година един от новите съседи в квартала започва тиха война с “Еднократна употреба”.

Иван Кънев е медицински фелдшер, заселил се в „Асенова махала” преди близо 2 години и има малка дъщеря. Твърди, че няма личен конфликт със собствениците и не ги познава. По думите му основните проблеми са рампата пред един от складовете на фабриката и непрекъснатите задръствания от тирове, които създават опасност за съкварталците, както и замърсяването.
„Целият квартал мирише на разтопена пластмаса. На тротоара до рампата на фабриката е монтирана тръба с височина около 1 метър от земята, която се ползва за отдушник и от нея излизат вредните миризми и газове от производствените цехове”, описва условията, в които живеят съкварталците, Иван Кънев.

Думите му се потвърждават и от съседите и продавачката в хранителния магазин, където е и детската млечна кухня. Бабите ни разказаха, че нощем е нетърпимо от постоянния тътен, който се чува от производствената база.
Пред фабриката заварваме сутринта широко отворена вратата на склада до рампата, а пред нея отегчено чака работник. Забелязват ни, овикват ни и металната врата хлопва пред екипа ни.

Същата ситуация се повтаря и пред административната сграда. Около нея е пълно с полусъдрани денкове, захвърлени под дърветата в близката гора. В някои от тях има гранулат - суровината, от която се правят полиетиленовите изделия. От другите се виждат стърчащи празни чували и торби, явно е производствен отпадък. Гонят ни.
След около половин час по улицата се задава огромен черен джип със софийски номера. От него слиза едър мъж в оранжев спортен екип и се представя за Йордан Вълков, единия от собствениците на “Еднократна употреба”.

Той отказва да ни покаже какъвто и да било документ на фабриката - разрешителни, договори за отпадъците, регистри. Отиваме с него до контейнерите за битова смет на улицата, за да отворим двата големи черни чувала с отпадъци, които преди час видяхме как изхвърля работничка от фабриката. В чувалите, освен хартии, фасове, остатъци от храна, има и няколко шепи гранулат, който не е биоразградим. Вълков се съгласява, че мястото му не е тук.
На няколко пъти собствениците на фабриката са глобявани от “Социално осигуряване” и Инспекцията по труда.

Глобите обаче са нищожни - между 300 и 500 лв., а някои от тях дори са паднали в съда.
След проверка на РИОСВ следва акт и наказателно постановление от 1 септември 2014 г. Имуществената санкция и тук е на минимума, предвиден от закона - 2000 лв. Нарушителят обжалва и на два пъти губи делата в съда, като последното решение е от 2 февруари 2015 г.
След две поредни граждански жалби от април и май т.г., инспекция извършва и РС “Пожарна безопасност и защита на населението”.

“Съставен е акт за административно нарушение и разпореждане за премахването на дървените палети със суровини и денковете с производствени отпадъци, които трябва да са на закрито, а не в гората, както в случая, заяви Красимир Кръстев, директор на РД “ПБЗН” - Велико Търново. Неговите хора са установили и че в базата няма пожароизвестителна система, която е задължителна за химическо производство.

„Престоят и паркирането на тировете, в които се товарят изделията на фабриката, е в нарушение на Закона за движение по пътищата, първо, защото товарната рампа е в зоната на кръстовище и второ, защото се създава опасност за движението. Контролът обаче се осъществява от ОДМВР - Велико Търново", отговаря кметът Даниел Панов на жалбите, с които го засипват хората от квартала. 
Никой не иска да си признае кой е изградил рампата върху тротоара, който е публична общинска собственост - Общината, както твърди собственикът на фабриката, или самият той, за да облекчи разходите си.

Междувременно от "Еднократна употреба" заявиха, че започват процедури по изместването на фабриката си в покрайнините на великотърновското село Присово. Кога ще стане това обаче, никой не се ангажира да каже. А дотогава напрежението под историческите хълмове Царевец и Трапезица ще продължи да тлее.  


Суровини и производствени отпадъци са натрупани под дърветата в близката гора, което според РИОСВ е закононарушение  Йордан Вълков е видимо притеснен, че производствени отпадъци незаконно се изхвърлят в контейнерите за битова смет

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки