„Командироваха“ русенските мечки в Белица


12 Юни 2015, Петък


Русенските мецани Бойка и Станди, които цели 7 години бяха любимци на децата и основната атракция на зоокъта в лесопарка „Липник“,

Автор: Иван Ванев

са „командировани“ в парка за танцуващи мечки в Белица. Те ще престоят там, докато бъдат изградени новите им домове в зоопарка, който се предвижда да се обособи в едноименната курортна местност край Русе.
За да стане това обаче, трябва Министерският съвет да даде благословията си теренът в района на лесопарк „Липник“, част от държавния горски фонд, да бъде заменен с предложените от Общината общински гори – процедура, която се точи вече няколко години.

Иначе отдавна има готов идеен проект за новия зоопарк, в който за Бойка и Станди са предвидени комфортни, отговарящи на всички изисквания домове.
Двете мецани, настанени понастоящем в Белица, са родени в „Липник“ и въпреки временния си нов адрес, си остават собственост на Община Русе.
В края на миналата седмица двете мечки бяха упоени от екип на фондация „Четири лапи“,  след което бяха настанени в метални контейнери и със специално оборудвана по всички изисквания линейка за мецани отпътуваха на гости на танцуващите си посестрими в специално създадения за тях резерват. Специалистите са на мнение, че тъй като са млади, бързо ще свикнат с новите условия.

Годишната издръжка за престоя на мечка там е между 15 000 и 17 000 лева. В момента на територия от 120 000 кв. метра се отглеждат 24 мецани.
„Паркът е пълен и се наложи да изградим допълнително място за двете гостенки от Русе. То е с площ от 3500 кв. м – със специален басейн и видеонаблюдение", обясни управителят на резервата в Белица Димитър Иванов.

Според него адаптацията на Бойка и Станди на новото място ще продължи около седмица.
Преди година решението за преместването на животните бе посрещнато крайно негативно от жителите на съседното на „Липник“ село Николово, които заподозряха, че рунтавелките ще бъдат отнети от русенския лесопарк. Тогава бяха организирани протести и блокада на пътя, което осуети преместването им в зоологическата градина в Добрич, където първоначално се смяташе да бъдат временно настанени.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки