Дървената мафия е ясна, но дали ще й стане тясно?


Дървената мафия е ясна, но дали ще й стане тясно?
Дървената мафия сече и изнася ударно дървесина, с невиждано досега темпо
12 Юни 2015, Петък


Мораториумът върху износа на необработена дървесина изтече, а промените в Закона за горите още не са приети

Автор: Борислав Михайлов

Убийците на българската гора в момента са озверели окончателно. В момента дървената мафия сече и изнася ударно дървесина, с невиждано досега темпо, за да навакса за времето, когато ще влязат в сила мерките в Закона за горите. Промените в закона обаче се бавят или от безотговорност, или заради корупция, или заради двете.
Това коментира професор Михаил Константинов на 5 юни, в деня, когато заседание на 43-то Народно събрание  за пръв път се провали поради липсата на кворум. Той далеч не бе единственият анализатор, който видя в проваленото заседание на парламента ясен знак за противодействие на законодателната програма на парламента.

Съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, например, обвини депутатите от ДПС, че не са се регистрирали и са провалили заседанието на Народното събрание. По думите на Симеонов, на всички е известно, че точно ДПС е в основата на така наречената дървена мафия и благодарение на техните кръгове от мафиотски дървени фирми българската гора се намира в това състояние.
„Естествено, че това нерегистриране е саботаж и от това не страда българският парламент или българската демокрация, а българската гора, следователно страда България”, изтъкна Валери Симеонов.

Вероятно си спомняте, че на 5 юни бе отложен дори редовният петъчен парламентарен контрол, за да бъдат гласувани на първо четене измененията и допълненията в Закона за горите.
Това бе спешна задача, тъй като на 9 юни изтичаше тримесечният мораториум върху износа на необработена дървесина, наложен от същия този парламент, за да имат законотворците нужното  им време, през което да предприемат законодателни мерки срещу безконтролното изсичане и дъмпинговия износ на дървесина. 

В този ден председателят на парламента Цецка Цачева направи цели три опита да събере народното представителство в пленарната зала. Случайно или не, но отсъстваха точно парламентарните групи от бившата управляваща коалиция – БСП, ДПС и „Атака”, плюс още двайсетина души от ГЕРБ и Реформаторския блок.
При първата регистрация малко след 9 часа присъстващите бяха едва 101, което принуди Цецка Цачева да даде 15-минутна почивка. По време на паузата от ГЕРБ дадоха така нар. "трибунка". В изявление пред медиите Цвета Караянчева обвини депутатите от „БСП Лява България” и от ДПС, че умишлено не са се регистрирали, за да провалят заседанието.

Втората за деня регистрация събра 110 народни представители, а противно на практиката Цачева отново даде почивка и по-късно направи трети опит - уви, също безуспешен.
„Липсата на регистрацията е легитимна парламентарна процедура, която повтаряше много често предходният парламент. Този номер го научихме от ГЕРБ”. С тези думи депутатът от ДПС Алиосман Имамов (който е и един от зам.-председателите на Народното събрание) коментира проваленото поради липса на кворум заседание и укора на Валери Симеонов, че ДПС стои зад дървената мафия.

В тази връзка Имамов изтъкна, че нерегистрацията на ПГ на ДПС в пленарна зала няма нищо общо със Закона за горите, но и призна, че "този въпрос е консултиран с опозицията“. С което потвърди съмненията на Цвета Караянчева от ГЕРБ, че ДПС и „БСП лява България” са се консолидирали в решението си да не се регистрират и да провалят петъчното заседание.
Междувременно социалистката Мая Манолова демонстрира черен хумор с обяснението, че БСП и ДПС не са се регистрирали сутринта, за да проверят дали депутатите на ГЕРБ вече не са тръгнали към морето.

Министерско спокойствие

В началото на седмицата заместник-министърът на земеделието Георги Костов демонстрира странно спокойствие и още по-странно тълкуване на срока на действащия мораториум.
Докато не бъдат приети промените в Закона за горите, мораториумът върху износа на дървесина продължава да е в сила, коментира Георги Костов.

Той обясни, че това е така, тъй като според юристите на Министерство на земеделието, мораториумът е наложен до влизането в сила на законодателни промени, уреждащи износа на дървесина. Костов изрази надежда, че  още в сряда, на 10 юни, промените в закона да бъдат гласувани на първо четене, а след седмица законът да мине и на второ четене.
Зам.-министърът на земеделието уточни, че промените в закона не могат да се направят, без да се вземат предвид подзаконовите нормативни актове, тъй като двете заедно вървят в пакет.

„Промените може да ги разделим на три елемента. Единият елемент е свързан пряко с опазването и контрола. Това са неща, свързани с извършване на дейност в тъмната част на гората. Освен това има изисквания към автомобилните средства, които извършват превоза, към складовете, преработвателните предприятия, които трябва да имат камери”, каза Костов.

Той обясни, че тези, които са решили, че на всяка цена трябва да извършват престъпление, много трудно могат да бъдат спрени, но по думите му, има достатъчно превантивни мерки за това. „Даваме повече правомощия на служителите на горите от досегашните им. Ние създадохме нови мобилни екипи, които ще могат да действат изцяло и на други територии”, обясни още Георги Костов.

Колко е незаконната сеч в България

По официални данни незаконната сеч е около 2 млн. куб. м, което представлява една четвърт от общия годишен добив на дървесина.
През пролетта на тази година сайтът „Биволъ” публикува писмото на група лесовъди,  в което се обяснява схемата, по която се ограбва държавата и се предлагат конкретни ответни мерки.

През цялото държавно управление на горите в България, до влизането в сила на последния Закон за горите, приходите от добиваната в тях продукция са се облагали в полза на държавния бюджет с различни във времето по размер и вид такси и образуването на различни фондове, като фонд „Българска гора”, подпомагащи контролирано дейностите в горите.

С последния закон всички приходи от Българските държавни гори се прибират от новосъздадените шест държавни предприятия, а  шестимата феодали (директорите) на практика разполагат с целия финансов поток от приходите в горите, представляващ стотици милиони лева годишно, пишат лесовъдите.
Според тях има и необосновано раздуване на работния щат, като днес горските стопанства имат двойно повече служители от преди 2011 г., като голяма част от тях са близки на магистрати, полицаи, данъчни и ревизори.

Новия Закон за горите уж трябваше да отдели стопанската от контролната дейност, като придаде на последната необходимия приоритет, но основната му слабост, вероятно допусната неслучайно, е липсата на самостоятелен управляващ орган, който да създаде стратегия и да провежда целенасочена горска политика, като ръководи и координира дейността на различните структури, занимаващи се със стопанисване на горите в лицето на държавния, общински и частен сектор. 

За никого не е тайна, че контролиращите органи в голяма степен са подвластни на контролираните. Очебийна е тенденцията ръководството на РДГ да изпълнява волята на директора на предприятието или на неговия представител по регион. Това твърдят лесничеите, като не спират дотук.
Цялата тази организация и философия, създадена от Емил Димитров и написана от сегашния зам.-министър Костов, способства за ширещата се изключително огромна корупция в горите.       

Добивът на дървесина, както и нейната продажба са предоставени на няколко големи фирми, чийто монопол съсипа и докара до фалит всички по-дребни преработватели и търговци в страната.  Изкупената на едро дървесина от привилегированите заля пазарите на съседните държави, за сметка на нуждаещото се от дърва за огрев местно население, като в най-добрия случай такива му се осигуряват на спекулативни цени, пишат лесовъдите и предлагат конкретни действия за излизане от описаната ситуация.

Практически същата позиция огласиха на 9 юни и от партия „Зелените”. Според тях мораториумът е популистки опит на управляващите да компенсират липсата на адекватен държавен контрол в горите, който лесно беше заобиколен чрез леки финтове от дърводобивната мафия – чрез износ на дървесен чипс или сключване на сделки с чуждестранни фирми в страната.

„За всеки български гражданин стана ясно, че за справяне с лошото управление на горите са необходими твърди мерки, а досегашните предложения на правителството не са достатъчни да постигнат това. На първо място, тези мерки трябва да прекратят влиянието на партии като ДПС, БСП и ГЕРБ, които най-дълго са управлявали горите, в това число кадруване, заменки, злоупотреба с власт", се посочва в позицията на "Зелените".

Те настояват занапред  търговията с дървесина да се изнесе далеч от гората - например чрез продажбата й от централни складове, така че фирмите за дърводобив да нямат право да търгуват с добития материал. Както и да се премахне законовата възможност за дългосрочните договори едновременно за дърводобив и продажба, с което да се пресече корупционният натиск.

Анализирай това
В сряда депутатите все пак приеха с голямо мнозинство на първо четене промените в Закона за горите. В Патриотичния фронт държат изключително много на приемането на този законопроект с надеждата, че така най-сетне ще се сложи край на посегателствата на дървената мафия. Което може и да стане, но само ако между първото и второто четене на проекта в него се внесат сериозни корекции, за да се противодейства на унищожаването на българските гори и дъмпинговия износ на необработена дървесина.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки