Ученици искат оставката на образователен шеф в Кърджали


Ученици искат оставката на образователен шеф в Кърджали
Момент от протеста на кърджалийските ученици
12 Юни 2015, Петък


Ученици от Професионалната гимназия по икономика в Кърджали блокираха входа на Регионалния инспекторат по образованието и поискаха незабавната оставка

Автор: Гергана Костова

на началника му Гроздан Колев. Бунтът на децата е провокиран от предложението на Колев за сливането на двете гимназии, които работят в обща сграда на две смени – по икономика и по туризъм.
Акцията им започна миналия петък в двора на училищната сграда, а от понеделник се пренесе пред инспектората. Районът около сградата му бе отцепен от полиция, а протестите се оказаха нерегламентирани. В първия ден на седмицата малко преди блокадата на входа представителна група връчи декларация на Колев, а той събра журналисти с идеята да оправдае предложението, изпратено до МОН.

На фона на скандиранията за оставка отвън началникът заяви, че е разговарял с групата ученици и успял да ги убеди в правотата на намерението си за сливането на двете училища. Според него през последните 9 г. броят на учениците в тях е намалял с около 40%. „Няма търсене на нови специалности и идеи за откриване на такива, а това означава, че кризата ще се задълбочава. Наличието на достатъчно стаи и големината на сградата позволяват сливането, общият брой на учениците ще достигне 670 и така ще може да се учи в една смяна. Идеята ни е да създадем привлекателно и силно професионално училище с техника за интерактивно обучение и два модерни езикови кабинета, няма да съкращаваме учители“, коментира Гроздан Колев.

Средствата за сливането на двете гимназии се осигуряват от националната програма за оптимизиране на училищната мрежа, което ще позволи и запазването на кабинетите със скъпото оборудване на училището по туризъм, допълни той и се закани да разпореди проверки за присъствието на протестиращите в учебните часове. Колев уточни, че при сливането ще остане само един директор, но не след конкурс, а след подбор по преценка на министерството.

Учителските колективи в сряда отново разпространиха позиция, в която подчертават, че Колев действа тенденциозно, че търси и огласява несъществуващи затруднения и неглижира явни проблеми в други училища.
„Ако твърдението, че капацитетът на сградата е достатъчен за едносменен режим на обучение е вярно, то двете училища отдавна биха работили на една смяна.

Препратката му към миналото, когато 690 ученици са учили едносменно, е несериозна, защото тя не отчита факта, че в днешно време се изучават нови предмети, обучението по които се провежда задължително в компютърни кабинети – икономическа информатика, компютърно счетоводство, програмиране и алгоритмични езици, функционални приложни програми, компютърни архитектури и операционни системи, интернет и електронна търговия, ИТ в туризма“, настояват преподавателите.

Факт е, че голяма част от някогашните класни стаи са превърнати в компютърни кабинети. Пред журналисти учители изразиха тревога от пълното неразбиране на началника и експертите в инспектората за спецификата на обучението, специализираната база и обучението по групи в по-голяма част от изучаваните предмети и в двете гимназии.

Възмущението им е предизвикано и от факта, че в идейния проект на Гроздан  Колев липсват библиотека, павилион за закуски, фитнес зала, специализирани кабинети, учебни работилници, административни помещения, актова зала. Те припомниха, че в гимназията по икономика учат 683 деца, а в тази по туризъм 395 и не виждат как на практика обучението им може да мине на едносменен режим. Колев не е уведомил и общинската комисия по образованието за въпросното намерение, заяви председателят й Георги Кючуков.

Срещу преобразуването на училището започна подписка от родители на учениците и партньори в професионалното обучение от бизнеса. Синдикалните структури подготвят и ефективни протестни действия, а намерението за сливането те определят като „едностранно, недемократично и немотивирано“.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки