Със свещи в Свещари ще привличат туристи


Със свещи в Свещари ще привличат туристи
Във вътрешността на Свещарската гробница
12 Юни 2015, Петък


Исперихското село Свещари е известно и в страната, и в чужбина с великолепната си  тракийска гробница.

Автор: Ангел Николов, Исперих

Но сега то ще стане още по-популярно, тъй като неотдавна в него бе открит и интерактивен музей-свещоливница. Това стана по време на традиционното провеждане в края на май и началото на юни на похода по пътя, извървян от четата на Таньо войвода.
Музеят се намира в края на населеното място по посока към Свещарската гробница. Той е реализиран по инициатива на културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“, чийто основател е роденият в това село историк и краевед Борис Илиев.

В новата забележителност за Свещари ще се изработват ръчно восъчни свещи. Посетителите на музея ще имат възможност да наблюдават различни методи на восъколеене, а също и да се включат лично в този процес. Така преминаващите оттук туристи покрай забележителната гробница ще се потопят и в атрактивната творческа работилница за този стар занаят.
До свещоливницата е предвидено място, където да се изгради културен комплекс с обучителен център и хотелска част, като в ансамбъла ще бъде издигната и скулптурна композиция. Идеята е тук да се организират обучения, симпозиуми по скулптура, културни семинари и пр.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки