Безбожници ограбиха недовършен храм в Русе


12 Юни 2015, Петък


След като претършуваха и отнесоха почти всичко по-ценно от църквите в и около Русе, безбожници вдигнаха ръка и над все още недовършения храм „Всех Святих“,

Автор: Иван Ванев

съобщиха тези дни от полицията в дунавския град.
Миналия вторник крадец влязъл във все още строящата се църква, чийто градеж в момента е замразен. Той е срязал черния найлон, закован на един от отворите за прозорци на храма, и безпроблемно проникнал в неохраняваното от никого вътрешно помещение, откъдето откраднал оставени там инструменти на стойност 450 лв.
Наскоро Русенският митрополит Наум алармира, че недовършената църква „Всех Святих“ вече се руши.

По негова информация по фасадата на възстановения храм вече са се появили някои притеснителни дефекти. Още в средата на януари бе обещано, че църквата ще получи собствеността върху „Всех Святих“ от построилото храма едноименно сдружение, съставено от местни интелектуалци. Това обаче все още не е сторено и той си стои изоставен и недовършен.

Около 300 000 лв. са необходими за финализирането на градежа на църквата, съобщи в началото на 2015 г. кметът на Русе Пламен Стоилов. Градската управа е готова да свърже възстановения храм с ВиК и енергомрежата, а депутатът от ББЦ Георги Недев е обещал, че „Топлофикация“ ще се погрижи за отоплението му.
Все още обаче не е довършено прехвърлянето на собствеността на името на Русенската митрополия. Очаква се лично българският патриарх Неофит да изнесе първата църковна служба във „Всех Святих“. 

Разрушената на 26 октомври 1975 г. катедрала бе и един от символите на дунавския град. Архитектурният шедьовър е дело на Едуард Винтер, който я проектира през 1898 г. Вътрешното оформление в храма е извършено от именити български художници, скулптори и резбари, а витражите са изработени във Виена.
Комунистическата управа на Русе обаче първо забранява богослуженията в храма, след което го събаря.

Легендата мълви, че оттогава проклятие тегне над дунавския град и то ще се премахне едва когато „Всех Святих“ отвори отново врати за богомолците.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки