Патриотите почетоха паметта на Каблешков


Патриотите почетоха  паметта на Каблешков
Патриотите от НФСБ поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена на лобното място на въстаниците
12 Юни 2015, Петък


Навършиха се 139 години от залавянето и убийството на групата въстаници, предвождани от автора на Кървавото писмо

Автор: Десант

През първата седмица на юни в ловешкото село Чифлик и местността Рогачева поляна над хижа „Хайдушка песен“ множество родолюбци се потопиха в звуците на патриотичните песни и почетоха паметта на обявилия Априлското въстание в Копривщица Тодор Каблешков.
Организацията на събитието бе подпомогната финансово с дарения на патриоти и средства на отец Боян, който вече 12 години е свещеник в селата от района.

Вечерта на 5 юни бяха положени венци пред паметника в с. Чифлик, където с едноминутно мълчание бе сведена глава в почит на заловените през 1876 г. Тодор Каблешков и Найден Попстоянов и убитите Георги Търнев и Стефан Почеков. Цветя бяха поднесени и от структурата на НФСБ в Троян и регионалния координатор на партията за област Ловеч.

С участието на местни жители на следващия ден – 6 юни, представители на копривщенския клуб „Традиция“ направиха възстановка на събитията отпреди 139 години, разиграли се в местностите Стълбата и Рогачева поляна. По време на Априлската епопея тук се укриват четиримата оцелели въстаници, предвождани от Тодор Каблешков.
Патриотите от Националния фронт отрупаха с цветя паметната плоча, поставена на лобното място на героите.
На 13 юни в 11 ч. в ловешкото село Терзийско предстои самодейци да припомнят героичната одисея на летописеца на Априлското въстание Захари Стоянов.


Тодор Каблешков се ражда на 13 януари (1 януари стар стил) 1851 г. в заможното семейство на копривщенеца хаджи Лулчо Дончов Каблешков, който се занимава с бегликчийство и джелепство. Макар и чорбаджия, той е известен като голям патриот и родолюбец, за което е вдъхновен от големия си брат Илия, убит в Берковския край от кърсердари през 1858 г.
При избухването в Копривщица на Априлското въстание през 1876 г. Тодор Каблешков написва легендарното си Кърваво писмо, с което призовава и панагюрци да се вдигнат на оръжие. 

Заловен от турците, той е зверски изтезаван и вече полумъртъв на път към съда в Пловдив успява да измъкне от едно заптие револвера му и да се застреля с него. Така на 16 юни 1876 г. едва 25-годишен, Каблешков сам слага край на героичния си земен път. След няколко препогребвания тленните му останки са положени в църковния двор на храм „Успение Богородично“ в родния му град.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки