Късо съединение с новите цени на тока


Късо съединение с новите цени на тока
12 Юни 2015, Петък


Бизнесът скочи срещу предлаганото от КЕВР поскъпване, а премиерът Борисов поиска независимата комисия да отложи планираното от 1 юли увеличение

Автор: Анна Александрова

Късо съединение с новите цени на тока за бита и промишлените потребители „освети” със силата на ярка светкавица неизчистените, дори тъмни взаимоотношения между независимата и с ново име Комисия за енергийно и водно регулиране и изпълнителната власт. Надали някой е забравил, че в миналото пултът за управление на КЕВР се намираше в ръцете на премиера (най-силно това личеше при предишното управление на Бойко Борисов), който уволняваше и назначаваше шефовете на енергийната комисия с лекотата, с която сменяше министрите на здравеопазването например.

И дори поръчваше кога и в какъв срок ДКЕВР да отнеме лицензите на ЕРП-тата. Което правеше и дейността на Комисията точно толкова неуспешна, конюнктурна и критикувана от всички страни, колкото здравеопазването.
През 2013 г. именно масовите граждански протести срещу непосилните за българския стандарт цени на тока доведоха до оставката на първото правителство на Борисов, но пълният хаос и огромната задлъжнялост на държавните фирми в енергетиката останаха.

Идеята енергийната комисия да се назначава от парламента формално целеше възстановяване на нейната независимост. Поради което, също формално на практика, от наименованието на комисията отпадна определението „държавна”. Нищо повече, поне при първият опит на КЕВР да демонстрира нещо повече.

Нови цени и стари задължения към обществото

Поредният скандал с цените на електроенергията избухна с пълна сила на 10 юни, когато КЕВР организира традиционното публично обсъждане на планираните за 1 юли промени.
Енергийният регулатор предложи цените на тока за бита да се вдигнат с около 1,6% за потребителите на ЧЕЗ, с 1,3-1,4% за ЕВН и с малко над 3% за Енерго-про. Късото съединение обаче дойде заради планираното уеднаквяване на добавката "задължения към обществото" за гражданите и бизнеса -  40 лева на МВт/час потребена електроенергия.
В момента за бизнес-потребителите тази добавка е 19 лв., което означава, че КЕВР предлага увеличаването й с 22%.

Зад абсурдното наименование на тази такса се крият плащанията за тока, произвеждан от възобновяемите източници на електроенергия (ВЕИ, т.е. соларни и ветропаркове), от когенерациите на централите за парно отопление и от прословутите американски ТЕЦ-ове в “Марици-изток”. 
Както е известно, споменатите електроцентрали имат дългосрочни договори за изкупуване на произвеждания от тях ток на безбожно високи цени – бреме, което предишните законотворци цинично кръстиха „задължения към обществото”. 

А ето и отговорът на въпроса защо в КЕВР решиха да уеднаквят размера на добавката „задължения към обществото” за битовите потребители и бизнеса.
„Ако оставим цената от 19 лв. за МВт/час за бизнеса, то за гражданите токът ще трябва да поскъпне със 17% . Под подобно решение аз няма да се подпиша”, заяви по време на обсъждането председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той бе категоричен, че при определянето на цените на електроенергията, които ще действат от 1 юли, КЕВР отчита по равнопоставен начин както интересите на ЕРП-тата, така и на гражданите. По думите му, „когато взимаме решенията, отчитаме три фактора – финансово да бъде оздравена НЕК (с дългове от близо 4 млрд. лева), да подготвим въвеждането на свободния електроенергиен пазар от 1 януари 2016 г. и да въведем справедливост”. Председателят на КЕВР изтъкна, че пакетът от решения за цените от 1 юли е одобрен с пълното единомислие на членовете на Комисията.
„Искам да похваля експертите, които отлично си свършиха работата и след близо месец изчисления ни предложиха най-доброто решение”, каза още шефът на КЕВР.

От КРИБ ревнаха като ударени от гръм

От Конфедерацията на индустриалния капитал в България (КРИБ)  коментираха новите цени на тока като „ритуални танци около кола на мъченията, при които се определя върху кого да се хвърли най-голяма тежест от увеличенията“.
„Цели сектори от индустрията са застрашени от новите цени на тока - металургията, циментовата индустрия, химическата“, заяви по време на общественото обсъждане председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Според него е грешно да се смята, че с решението си да се уеднакви такса „задължения към обществото” КЕВР защитава интересите на народа.
„Индустрията създава работните места, инвеститорите ще се откажат от страната“, допълни Домусчиев, който бе упълномощен да говори и от името на Българската стопанска камара (БСК).
От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поискаха добавката „задължение към обществото”, в която влиза токът от зелените централи, от топлофикациите и от американските тецове, да бъде „разо-пакована“ и да се види точно колко пари отиват по всяко перо.

По време на обсъждането в КЕВР конкретни сигнали за нарушения в компаниите даде председателят на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката Валери Симеонов. По думите му някои зелени централи правели повече ток, отколкото им е разрешено, като за тези случаи била известена и прокуратурата.
Стана ясно също така, че Домусчиев вече е предприел традиционните стъпки за упражняване на външно въздействие върху КЕВР. Той съобщи, че във вторник представители на КРИБ и на БСК са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, където се обсъждало и предложение за отлагане на юлските цени.

Валери Симеонов препоръча контрол и проверки

До 1 юли КЕВР трябва да се опита да реализира контрол и проверки, защото това може да донесе пари. Това каза председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на общественото обсъждане за утвърждаване на новите цени.
Симеонов поздрави новия състав на Комисията за това, че се опитва действително да направи нещо, което според обществото до момента не се правеше от предишните състави, както и че за първи път от началото на годината има реална печалба в НЕК - нещо, което досега не е било.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт обаче изрази и несъгласие с предлаганото увеличение на цената на електроенергията, основно за битовите потребителите.
„Енергетиката има много сериозни резерви. Докато те не бъдат обрани или не бъде направено нещо, за да бъдат компенсирани, не трябва да се посяга към най-лесното решение – да се вдига цената за потребителя, защото той реално е беззащитен. Потребителят става жертва на това, че, по една или друга причина държавата, органите или в исторически план законодателството не са си свършили работата", коментира Валери Симеонов.

Според него основните направления, по които КЕВР трябва да работи до 1 юли, за да не се стига до повишението, са няколко. Искане на разрешение от ЕК за държавна помощ за ВЕИ; сезиране на прокуратурата за несъответствие при засечени електромери и фактурирани количества електроенергия на отделни ВЕИ-та и прекратяване на изкупуването на електроенергия от такива производители; искане за обявяването на ценообразуването по отношение на американските централи като безспорна държавна помощ; преглед за предварителните инвестиции на централите, за които има информация, че са изкуствено завишени; контрол при разходите на дружествата – това са стъпките, от които трябва да се тръгне.

Но Борисов поиска от парламента да натиснат КЕВР

В сряда, освен общественото обсъждане в КЕВР, се проведе и редовното заседание на правителството. В късния следобед бе разпространена стенограма от заседанието, от която по един парадоксален начин става ясно в каква степен наистина е независима комисията регулатор.

"Не е добре ситуацията, така подредена, и темата трябва да отиде в парламента. Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените, докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат”, казва премиерът Борисов по време на заседанието.

Като не пропуска да изтъкне, че това, което се предлага в момента, според него, не е добро „в смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или, който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява.
Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента, срещнете се с двете комисии", обръща се премиерът към министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петрова и Божидар Лукарски.

Предлаганите от КЕВР нови цени от 1 юли на електроенергията за бита и бизнеса най-вероятно ще бъдат отложени с един месец, а е възможно и да бъдат променени. Това коментира пред медиите председателят на КЕВР Иван Иванов.
„Не съм запознат с искането на премиера и не мога да взема сам решение, ще го решим на заседание с останалите членове на комисията”, каза той.

Председателят на КЕВР демонстрира, че е добре запознат с практиката на предшествениците си, тъй като припомни, че евентуалното отлагане с месец на новите цени няма да е прецедент – така е постъпено през 2013 г. По думите му има и две основания за отлагане: в КЕВР чакат важни наредби за изкупуването на тока от когенерациите, както и наредбата за добавката „задължение към обществото“, засягаща бизнеса.

На този етап развитието на ситуацията с новите цени на тока ще бъде сравнително невидимо за широката публика – поне до 30 юни, за когато е насрочено закрито заседание на КЕВР, на което ще бъдат взети окончателните решения.
Струва си обаче да припомним казаното от шефа на комисията Иван Иванов в едно негово телевизионно участие, буквално часове преди откритото обсъждане на ценовите предложения.

„До момента никой политик не е оказал натиск върху мен, а не бих се поддал, когато съм убеден, че взимам справедливо решение”, рече той.
И освен това – извинете за повторението, но е човешко да се забравя – Иванов обясни: „Ако оставим 19 лв. за бизнеса, за гражданите токът ще трябва да поскъпне със 17%. Под подобно решение аз няма да се подпиша”.
Ще поживеем, ще видим….


Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов изрази несъгласие с предлаганото увеличение на цената на електроенергията, основно за битовите потребителите Ако оставим цената от 19 лв. за МВт/час за бизнеса, то за гражданите токът ще трябва да поскъпне със 17%. Под подобно решение аз няма да се подпиша, заяви Иван Иванов. Ще поживеем, ще видим...

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки