БАН или БАНИ


БАН или БАНИ
Нужно е добре да се прецени дали е целесъобразно съществуването на държавната научна мегаорганизация БАН
11 Юни 2015, Четвъртък


Необходимо е българското правителство да преоцени поведението си спрямо  последната крепост на комунизма у нас



През 1941 г. като неправителствена организация беше създадена Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), която наброяваше 160 членове. След 9 септември 1944 г. голяма част от академиците и дописните членове са арестувани, като 25 от тях са предадени на Народния съд, който произнася 3 смъртни присъди на водещите академици (акад. Богдан Филов, акад. Борис Йоцов и акад. Александър Станишев), а останалите подсъдими получават различни срокове затвор по обвинение във великобългарски национализъм и шовинизъм. Повод за това обвинение е подкрепата за Обединението на България в телеграма до цар Борис ІІІ.

По-късно други 30 души са изпратени в концлагери, а всички членове на Академията са уволнени от университета.
През 1947 г. БАНИ е закрита след публично обвинение на Георги Димитров, че се е превърнала в „център на буржоазни идеологии и великобългарски национализъм и шовинизъм“.

На нейно място е създадена партийно-държавната научна институция БАН. По-късно експроприираните имоти на БАНИ, изградени с дарения на спомоществователи, са предадени на Българската академия на науките.
През 2014 г. група български учени възстановиха закритата Академия с нейното име и нейния устав.
БАН подаде жалба до Главна прокуратура, че възстановяването на БАНИ е незаконно и настояваше за закриването й.

Извършеното разследване, което Главна прокуратура възложи на Окръжна прокуратура – Хасково, доказа, че закриването на БАНИ през 1947-48 г. е извършено по политически мотиви и е в нарушение на устава на Академията, съгласно който закриването на институцията може да стане само с решение на Общото събрание. Следователно пререгистрацията на Академията е законосъобразно.
В продължение на 10 години от възстановяването на БАНИ сме подложени на всевъзможни инсинуации и клевети от страна на БАН.

Нещо повече – около 10 професори от Българската академия на науките, които бяха избрани за академици в БАНИ, бяха принудени от ръководството на БАН да напуснат нашата Академия със заплахата, че ще бъдат уволнени, ако не сторят това.
Българската академия на науките провежда системна политика на дискредитация на нашата Академия като използва недемократични и нецивилизовани прийоми, несъответстващи на страна член на ЕС, която трябва да съблюдава принципите за равнопоставеност на държавните и неправителствени научни организации.

Днес нашата държава и правителство си поставят стратегическа цел за провеждане на фундаментални реформи в образованието, здравеопазването и съдебната система у нас. Ние подкрепяме този дух на реформи. Неслучайно група учени при БАНИ създадоха 6-а редакция на „Българската национална доктрина“, която ще бъде внесена като законопроект в Народното събрание от парламентарната група на Патриотичния фронт.

Ние, членовете на БАНИ, смятаме, че е редно да се извърши основно преобразувание и в областта на науката – структура, организация, финансиране и методология на научните изследвания.
За тази цел ние предлагаме един аргументиран анализ за дейността на БАН и целесъобразността от съществуване на държавна научна мегаорганизация.
Предлагаме да се направи проверка колко от академиите на науките и изкуствата в 28-те страни на ЕС са държавни академии.
акад. проф. д-р Григор Велев,
Председател на БАНИ


В категории: Горещи новини , Трибуна

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
добри
18.06.2015 08:47:02
0
0
Мълчи бе, велев, псевдопатолог и псевдопатриот ! Предлагам не на БАН, а на тебе да направим проверка, за да видим колко ти е чист късъмът! Да не се получи като в песента - "тръгнала е розовата пантера да си търси нова далавера, не намерила тя нова далавера, най-намерила градска2та пандела....!!!!"
3
клоун
12.06.2015 08:27:17
0
0
БАНИЦА - Българска академия на науките, изкуствата и цирковите артисти
2
Кеми
12.06.2015 08:18:27
0
0
Този патолог Григор Велев е най-тежкия патологичен случай!!
1
патолог
12.06.2015 08:04:11
0
0
БАМИ - Българска академия по медицина и изкуства

http://basa.bg/index.php/za-bani/struktura-na-bani
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки