Много сол плюс малко белтъчини е равно на хипертония


Много сол плюс малко белтъчини е равно на хипертония
11 Юни 2015, Четвъртък


Имам високо кръвно налягане и лекуващият лекар ме съветва да огранича солта. Чувала съм, че тя е вредна и за други заболявания.



Наистина ли е толкова опасна?
Димитър Грънчаров,
София

Солта е необходимо условие за съществуването на живота – това е безспорен факт. Но добре се знае също така, че с нея не бива да се прекалява. За съжаление повечето хора сякаш отказват да разберат това.
Науката отдавна е установила, че заедно със съдържащата се в останалите хранителни вещества, които приемаме всеки ден, от три до пет грама сол, общото количество натриев хлорид, от което се нуждае човешкият организъм, е 8-12 грама дневно. В действителност тази норма се надхвърля многократно, особено у нас, в България.

Всички полуфабрикати, главно каймата, а също така колбасите, сирената, консервите, туршиите, мариновата риба и други продукти са прекалено солени. На масовата битова непросветеност и техническа изостаналост се дължи и фактът, че домашното консервиране у нас се извършва предимно със сол: саламури, туршии и т.н.
Науката обаче, както вече казахме, е категорична по този въпрос: прекалената консумация на сол е изключително вредна. Тя води до увеличаване на количеството на натрия в организма. Това, от своя страна, засилва чувството за жажда, като наред с това ускорява отделянето на антидиуретичния хормон.

Последицата от всичко това е, че в извънклетъчните пространства се задържа много вода и по тялото се образуват отоци.
Повишеното постъпване на натриев хлорид в организма води до неговото натрупване в стените на кръвоносните съдове, което пък предизвиква набъбване на лигавицата им и така се стига до стесняване на техния просвет.

Тази е и една от причините за възникването на хипертоничната болест. Прекалената консумация на готварска сол може да провокира повишаване на кръвното налягане, ако успоредно с това, най-вече поради стрес, в организма се повиши нивото на така наречените минерал-кортикоидни хормони от кората на надбъбречната жлеза. И обратното – намаляването на количеството на поеманата сол понижава кръвното налягане.

В потвърждение на казаното ще цитирам видния японски професор Ямори, който е директор на Медицинския университет в град Шимоне и член на Международния център към Световната здравна организация за изследване и предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания. Проф. Ямори ръководеше у нас съвместно българо-японско проучване по въпросите на повишеното кръвно налягане. Той е категоричен: „Ако хората са предразположени към хипертония, изключително важно значение за предотвратяване на заболяването има начинът им на хранене. Два от главните фактора за повишаване на кръвното налягане са засилената употреба на сол и недостатъчното съдържание на белтъчини в храната.

В Япония твърде много хора страдат от сърдечносъдови заболявания. По тази причина преди време се наложи да коригираме някои традиционни за страната ни ястия и да препоръчаме намаляване на солта, от една страна. И въвеждането в широка употреба на белтъците от месото, рибата и соята, от друга. Най-широко разпространена у нас е хипертонията сред селското население, което консумира солени храни с ниско съдържание на белтъци. За съжаление в България – макар че имате изключително разнообразни възможности за здравословно хранене – се консумират прекалено много сол и мазнини. Като добавим към това стреса на модерните общества, става ясно къде се корени проблемът в нашето време“.
доц. д-р Гео Нешев, дн
Използвани са материали
на Изпълнителната агенция по лекарствата


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки