В отговор на вашите въпроси


11 Юни 2015, Четвъртък


Какви природни средства могат да се използват при повишено очно налягане?
Галина Атанасова, Благоевград



Народната медицина предлага широк спектър от рецепти за намаляване на вътреочното налягане. Те не трябва обаче да се прилагат без поставена диагноза от лекар офталмолог.
Рецепта 1: Една ч.л. пчелен мед се разрежда в 1 ч.ч. топла преварена вода с температура под 45 градуса. Използва се като лосион или капки за очи. Ефективен е и при възпаления на окото от всякакво естество, включително конюнктивит, сълзене, глаукома и катаракта.

Рецепта 2: Медът се загрява на водна баня, като температурата не трябва да надвишава 60 градуса. Капят се по 2 капки в очите 3-4 пъти на ден при сълзене и други признаци на вътреочно налягане и глаукома. Почиства очите и от слуз.

Рецепта 3: Смесват се 1 с.л. мед и 1 с.л. ябълков оцет в 250 мл топла вода. Приема се по 1 ч.ч. сутрин на гладно 10-15 минути преди закуска.

Рецепта 4: Прави се слаб воден разтвор от прополис. От него се капят в очите по 2 – 3 капки 3 пъти на ден. Ефектът се състои в прочистване на дренажната система на окото и освобождаване пътищата за отичане на вътреочната течност.

Рецепта 5: 40 г от билката очанка се заливат с 1 л вряла вода. Оставя се да престои 2 – 3 часа. Чисто парче плат, нагънато на 3 или 4 пъти, се потапя в течността, изстисква се леко и се поставя върху болното око няколко пъти на ден. От настойката може да се капят в очите по 2 – 3 капки два пъти на ден, като след това се промиват с хладка вода. Предписаните дози да не се увеличават.

Рецепта 6: Сварява се едно твърдо яйце. Обелва се и се разрязва на две половини. Жълтъкът се маха. Белтъците се поставят на двете очи, като вътрешната им част не трябва да докосва окото. Оставя се така 3 – 5 минути.

Рецепта 7: Наситняват се 1/2 ч.ч. листа от коприва и се смесват с 1 ч.л. цветове от момина сълза, също нарязани на ситно. Билките се заливат с 1 л вряла вода, оставя се да престои една нощ на хладно и тъмно. На сутринта се добавя 1/2 ч.л. сода бикарбонат. Водата се прецежда, получената влажна маса се завива върху марля или бинт и се налага върху очите.

Рецепта 8: Взема се изсушена царевична коса и се наситнява. 1 с.л. от нея се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Оставя се да престои 1 час, след което се прецежда. Приемат се по 50 мл 3 пъти на ден половин час преди храна. Рецептата може да се използва и при заболяване на стъкловидното тяло на окото.

Рецепта 9: Взема се 1 с.л. от билката водна леща, измива се с течаща вода и се наситнява. Залива се с 250 мл водка и се оставя да престои 4 дни. След това се прецежда и от отварата се приемат по 15 – 20 капки 2 – 3 пъти дневно, разтворени в малко вода. Може да се изяжда и по 1 ч.л. на ден от билката, също наситнена, смесена с мед.

Рецепта 10: 4 ч.л. листа от боровинка се заливат с 500 мл вряла вода. Оставя се за 10 мин. Приема се по 1 ч.ч. 2 – 3 пъти на ден преди храна.
Народната медицина предлага и няколко масажиращи упражнения със същия ефект.

Рецепта 11: Палецът се поставя на слепоочието, а указателният пръст масажира с кръгови движения 50 пъти средата на веждата. След това палецът се придвижва 2-2,5 см надясно и 50 пъти се масажира веждата от това положение. След това пръстите се връщат в първоначалното положение и отново се масажира 50 пъти.

Рецепта 12: С показалеца 50 пъти се масажира меката тъкан на вътрешния ъгъл на окото. Същата процедура се прави и на външния ъгъл на окото.

Рецепта 13: Поглежда се максимално нависоко, без да се повдига главата. След това много бавно погледът се премества надолу докрай. Повтаря се 6 пъти. Упражнението се прави 3 – 4 пъти в рамките на един сеанс с прекъсвания от по 5 сек.

Рецепта 14: Погледът се премества бавно надясно и наляво докрай, без да се мърда главата. Упражнението се изпълнява 2-3 пъти.

Рецепта 15: Правят се няколко кръгови движения с очите, без главата да се движи, като стремежът е да се обхванат максимално обкръжаващите предмети Първо по часовниковата стрелка, после обратно на нея.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки