От българските шевици до японското изкуство


От българските шевици до японското изкуство
Ралица Коева задочно държи изпити в Япония за нива на майсторство
09 Юни 2015, Вторник


Варненка разкрива бродираната красота на топките „темари”

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Ако искате да декларирате пред някого приятелството си и да му пожелаете късмет и здраве, направете и му подарете пъстра ръчно бродирани топки “темари”. В България красота им развива и усъвършенства Ралица Коева – първият български майстор, който внася това древното японско изкуство у нас.
„Предпочитам изкуствата, които са по-слабо познати извън Страната на изгряващото слънце. В България всички познават оригами, бонзай и икебана, а аз се запалих по темари. Случайно ги видях в интернет и душата ми остана в тях”, разказва майсторката.   

На японски език думата „темари“ означава точно топка от плат. Използват се за игра, а материалът, от който са направени, е смачкани копринени парчета от стари кимона.
Началото на традиционното фолклорно изкуство е поставено в Китай и си проправило път в Япония през седми век. Играчките постепенно се превръщат в произведения на изкуството. Въпреки че са избягали от първоначалното си предназначение и функции, те играят важна роля в традиции, които се спазват и днес.

Родителите и в днешно време подаряват лично изработени красиви топки на децата си през първия ден от новата година. Символиката се изразява в пожелание за късмет, щастие, добросърдечно приятелство и лоялност. Приема се, че подарени на възрастен човек, те символизират огромно уважение, пожелание за бляскав и щастлив живот, разказва Ралица Коева. Българската майсторка споделя няколко простички съвета за начинаещи, решили да се пробват в направата на това японско бижу.

За основа тя ползва стиропор. От „морската пяна“ оформя топка, която старателно и плътно увива с конци. „Използвайте захвърлените в шкафа ибришими от майка ви или баба ви, които не ви трябват. После с друг цвят конец си разграфете топката на сектори - паралели и меридиани. Започнете да бродирате в секторите”, споделя наученото Ралица Коева.
Тя се занимава с древното изкуство от 2009 година насам и казва, че една топка може да се изработи за три часа или за месеци, в зависимост от големината и сложността на бродерията.

Геометрични и обикновено симетрични, включващи елементи от природата, много от темари напомнят модел на калейдоскоп. Всъщност дизайнът на топките се бродира и може да варира от няколко декоративни бода, до пълното обвиване на топката с конци, а изобилието от фигури е неограничено като фантазията на майсторките.
Ралица Коева сама се учи на това изкуство, като за целта си поръчва книги от Япония.

В Страната на изгряващото слънце тя задочно държи изпити за придобиване степени на майсторство, по интернет. Варненката днес е сертифициран член на японската “Темари асоциация”. “Японците са много отворени и впечатлени от чужденците, които иска да усвоят техните изкуства, а при нас понякога за съжаление е обратното. Ние не сме от най-желаещите да предадем уменията и занаята си. Българинът се дразни, а японецът е щастлив, че някой иска да научи нещо от него, че е проявил интерес към неговата култура и занаяти”, коментира Ралица, докато прави поредния бод върху топката.

“Когато ги правя, се потапям в друг свят, колкото и да съм притеснена за нещо или нервна. Започна ли да ги шия, просто се успокоявам. Оставям си проблемите на заден план, работата с тях ми действа като пречистване”, споделя Ралица Коева.
Ако топката “темари” се изработва за дете, в средата се слага малка кутийка с ориз, за да издава звук, подобен на дрънкалка. Можете да сложите във вътрешността на декоративната топка и мъничко звънче, за късмет. Към тях може да се прикачат пискюли или декоративни ширити и да станат част от украсата на завеси, абажури, лампиони или лавици в къщи. С темари може да бъдат направени и ефектни бижута.

Стандартно топките са със среден размер от 4 до 5 см, но по желание може да бъдат и гиганти, с диаметър от над 20 сантиметра. „В красива кристална купа или просто в дървено панерче или ракитена кошничка можете да подредите вашите топки “темари” като изящна украса на масата. Със сигурност гостите ви няма да останат равнодушни нито към естетското ви чувство, нито към майсторството ви“, казва българката.


Топките „темари“, направени от младата варненка, която първа развива това изкуство в България

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки