Кърлежите пренасят опасни зарази


Кърлежите пренасят опасни зарази
09 Юни 2015, Вторник


Една от най-неприятните е Лаймската болест

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Лаймската болест е била описвана през годините под различни наименования в зависимост от пораженията и симптомите, които се явяват при пациентите. Отделни нейни прояви са отбелязвани на различни места по света поотделно в различни периоди от време.

Още преди Първата световна война са били описани кожните прояви на заболяването, а между двете световни войни немски и френски учени наблюдават възпалението на нервната система след ухапване от кърлежи. През 1975 г. американски лекари станали свидетели на ставните прояви на болестта и я нарекли Лаймски артрит.

По същото време в малкото градче Лайм, щата Кънектикът, масово е регистриран артрит у деца. Описаните случаи били обединени от едно установено обстоятелство –  всички деца били ухапани от кърлеж. Малко по-късно, през 1982 г., в САЩ откриват причинителя на болестта – бактерия борелия, и това дава основание възпаленията на отделните органи и системи да се обединят под общото име – Лаймска болест. Като самостоятелна нозологична единица, както става ясно от историята на заболяването, тя е сравнително нова.

Бацилът се пренася чрез кърлежи, които обаче трябва да останат впити в кожата 24 часа, за да възникне заразата. Установено е, че инсектът известно време само поема кръв, след което започва да регургитира, т.е. да връща обратно част от нея. Именно в тази фаза става заразяването, а за това е необходимо време.
Преди това кърлежът трябва да е паразитирал върху диви животни (елени, сърни и др.) или гризачи (мишки, плъхове и пр.). Преносители на заболяването са и домашните животни, които също могат да бъдат заразени.

Когато човек забележи кърлеж по тялото си или по домашния си любимец, трябва внимателно да  изтегли паразита с пинсета и въртеливи движения. Не бива да се бърза, за да не се откъсне главата му и да остане под кожата. Не е желателно също инсектът да се пипа с ръка, тъй като може да се спука и пръски кръв да попаднат по лигавиците.
Лаймската болест започва с грипоподобни оплаквания, което представлява първият стадий. На мястото на ухапването се образува кръгообразно зачервяване с диаметър над 5 см, който впоследствие може да достигне и до 40 см.

Зачервеното петно е много типично за заболяването – периферията е по-зачервена, а центърът – по-блед. На мястото може да се появи лек сърбеж. Лимфните възли в близост до ухапването обикновено се увеличават – най-често реагират тези под мишниците или в слабинната област. След първичната реакция се стига до световъртеж, смущения в сърдечния ритъм и накрая се появяват болки в мускулите и ставите.
В началния стадий лечението е ефикасно и евтино – от лекар се предписват  антибиотици от тетрациклиновата група, които се приемат 10-14 дни.

При някои хора този стадий се прескача и те се насочват към заболяването малко по-късно, когато болестта се разгръща във втори стадий. При него се наблюдават проблеми в опорно-двигателния апарат, преходни възпаления на ставите, а може да бъдат засегнати също нервната, сърдечносъдовата система или черният дроб и бъбреците.
Третият стадий трае много продължително – от 3 до 5 години, през което време настъпват необратими промени като усложнения в нервната система, пареза, парализа, мозъчни увреждания. Дори може да се стигне до хроничен артрит и инвалидизация.

При домашните любимци болестта протича с бързо повишаване на температурата – до 40-41 градуса, зачервяване на мястото на ухапване с появата на типичното кръгло петно, животното отказва да се храни, умърлушено е, с учестено дишане, болки в ставите, свързани с нежелание за разходки и игра и понижен тонус.
Ако на този етап не се вземат мерки за бързо и адекватно лечение, следва подуване на ставите, учестяване на пулса, тремор, парези и/или парализи и само за 2-3 дни може да настъпи летален изход.

Най-сигурният начин да се предпазим от Лаймска болест е недопускане на ухапвания от кърлежи. За целта, когато се правят преходи през гористи местности, както и по полето, където има високи треви и храсталаци, трябва да се носят дълги панталони и високи стабилни обувки, добре завързани. Препоръчително е да се използват репеленти, отблъскващи насекомите.
На домашните любимци е добре да се поставят противопаразитни каишки или да се обработват всеки месец срещу паразити. Дворовете на вили и къщи, където има засадена трева или ливада, трябва периодично да се косят и пръскат с инсектицидни препарати против насекоми.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки