И през юни ни чака неустойчиво време


И през юни ни чака неустойчиво време
Началото на цъфтежа на слънчогледа може да се очаква през последното десетдневие на юни
09 Юни 2015, Вторник


През повечето дни от първата половина на юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Очакваните валежи, подобно на тези през май, ще бъдат неравномерно разпределени на територията на страната, от което ще произтичат съществени различия в нивата на почвените влагозапаси.
Майските дъждове надвишиха на места в Северозападна и Централна България 80-90л/м2 (Враца - 85л/м2, Кнежа - 100л/м2, Ловеч 90л/м2), а в крайните североизточните райони (Силистра) бяха под 10-15л/м2. Ниските нива на почвените влагозапаси в 50-сантиметровия почвен слой – под 60% от ППВ (пределна полска влагоемност), на места в Североизточна България възпрепятстваха нормалното протичане на началните фази от вегетацията на по-късно засетите пролетни култури.

В началото на юни развитието на земеделските култури, незасегнати от майските градушки, ще протича при температури около и малко под нормата за първото десетдневие. Прогнозираните валежи ще поддържат благоприятни условията за развитието на редица гъбни болести: при овошките - струпясване, кафяво гниене, мана по лозата и зеленчуковите култури, сиво гниене по зреещата ягодова реколта и др.

Подобрение на топлинните условия се очаква към средата на първото десетдневие. През десетдневието при пшеницата и ечемика наливането на зърното и фаза млечна зрелост ще протичат при наличие на добри почвени влагозапаси, с изключение на посевите в североизточните и в крайните южни райони. В края на първото десетдневие ечемикът в Южна България ще встъпи във восъчна зрелост, зимната рапица - във фаза узряване.

През втората половина на юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над климатичните норми. В края на второто десетдневие при пшеницата в южните райони и на места в Дунавската равнина ще се наблюдава восъчна зрелост, а през третото десетдневие – и в останалата част от полските райони.
През последното десетдневие част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си: при ранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза изметляване, при слънчогледа – начало на фаза цъфтеж.

През юни прогнозираните стойности на максималните температури от порядъка на 33-36оС ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури.
През месеца по-подходящи условия за извършване на сезонните полски работи, както и на изключително важните растителнозащитни пръскания, ще има в края на първото, в края на второто и през повечето дни от третото десетдневие.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки