Чакаме три милиарда евро по програмата за селските райони


Чакаме три милиарда евро по програмата за селските райони
09 Юни 2015, Вторник


Повече от 4000 български дребни фермери имат възможност да развият своите стопанства


Земеделието ни ще бъде субсидирано с близо 3 млрд. евро през периода на действие на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г., след като Европейската комисия одобри 24-те наши нови програми, свързани с бранша.
Става дума за 2,4 милиарда евро от бюджета на Европейския съюз, включително 28 милиона, прехвърлени от българския пакет за директни плащания в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), както и още 500 млн. евро национално съфинансиране.
За повишаване на конкурентоспособността и балансирано развитие на хранително-вкусовата и горската промишленост се очаква инвестиционно подпомагане да получат около 3500 земеделски стопанства и близо 120 дружества от сектора на горското стопанство.

Повече от 4000 дребни фермери в България ще получат подкрепа, за да развият своите стопанства, а на 1630 млади земеделски стопани ще им бъде оказана помощ за стартиране на техния бизнес. Субсидирането за опазване и устойчиво управление на екосистемите, ефективно използване на природните ресурси, смекчаване на последиците от изменението на климата и приспособяване към него ще обхване около 46 000 хектара, от които 23 000 ха са по линия на преминаването към биологично земеделие.

Мерките за агроекология и климат ще се прилагат на площ от 113 000 хектара, а за 60 000 ха в определени зони от Натура 2000 ще бъде отпусната компенсаторна помощ. В рамките на определения приоритет за социално-икономическото развитие на селските райони ще бъдат създадени над 4200 работни места чрез диверсификация и развитие на малки предприятия.
Други 600 души ще бъдат наети посредством изпълнението на стратегиите за местно развитие. Една трета от населението на селските райони ще се възползва от подобрена инфраструктура, смятат в Брюксел.

"Всяка страна членка или регион трябва да организират програмите си така, че те да съответстват на тяхното положение. Например българската има специфичен тематичен акцент върху подпомагането на малките ферми. Също така тя ще засили конкурентоспособността на секторите за производство на плодове, зеленчуци и животновъдството, както и ще отговори на екологичните изисквания с помощ за производството на екологично чиста продукция", коментира европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

"Чрез тези пари земеделците ще могат да развият своя бизнес, да постигат по-добри резултати за себе си и да създадат повече заетост в селското стопанство. Специално внимание обръщаме на финансирането на малките производители, както и на младите фермери. Подкрепяме органичното земеделие, чиято продукция все повече се търси на европейския пазар и у нас. Основната ни цел е да подпомогнем производителите, но също и да има повече качествени и достъпни продукти родно производство за трапезата на българите. Очаквам тези пари бързо да достигнат до хората, за да усетят те ефекта от европейския бюджет", добави заместник-председателят на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Подпомагането по Програмата за развитие на селските райони е вторият стълб на Общата селскостопанска политика. Той осигурява на държавите членки финансиране от Европейския съюз за управление на многогодишни, съфинансирани програми на национално или регионално равнище. В 28-те държави членки се предвижда общо реализацията на 118 програми, за които са предвидени 99,6 милиарда евро.
Очаква се за периода до 2020 г. чрез тях да се създадат над 40 000 нови работни места в Европа, а близо 700 000 души да бъдат обучавани с цел да се поощрят иновациите, трансферът на знания и използването на по-устойчиви селскостопански практики. Успоредно с това се цели и подобряване стабилността на предприятията в селските райони.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки