SEST методът – никаква мистика, а перфектна диагностика


SEST методът – никаква мистика, а перфектна диагностика
Борис Шойтов разясни на българска репортерка, че хроничното й главоболие се дължи на проблеми с черния дроб
06 Юни 2015, Събота


Руснак и израелец съчетаха древна и редовна медицина

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Представете си най-съвременния апарат за диагностика. Цветен скенер, ядрено-магнитен резонанс... Не струват, в сравнение с умението да „чуваш” човешкото тяло, твърдят създателите на метода SEST Борис Шойтов от Русия и д-р Ян Бергер от Израел. И са убедени, че използването на тяхното учение предполага изключително оптимално лечение – без излишно предозиране, без купища предписани медикаменти и инвазии в организма.
Защото съчетава удивителните способности на традиционната китайска медицина, кранио-сакралната терапия, остеопатията и хомеопатията. Но нека започнем отначало...

SEST (Sequential Energy System Tuning) не е някакво зловещо съкращение от рода на HAARP, а буквално означава „Последователно настройване на енергийната система”.
А кранио-сакралната терапия съществува вече повече от 100 години. Тя е основана на остеопатичната медицина и отразява идеята за взаимовръзката между черепа и кръста, като два полюса на човешкото тяло (кранио-череп, сакра-кръст). И тази връзка не е абстрактна и тайнствена, а анатомична и физиологична, твърди Борис Шойтов.

С дългата си коса, вързана на опашка, и добре поддържаната тънка брада той прилича повече на рок звезда, отколкото на мастит доктор. Но само един поглед в очите зад очилата за късогледство веднага ви кара да мислите за него като за... някой мъдър китаец например.
В наши дни вече е признато, че кранио-сакралната система е физиологична система в организма, напълно равностойна на сърдечно-съдовата, нервната, храносмилателната и останалите.

Всички събития в организма се отразяват в нейните рамки и обратното – ако има нарушения в нея, това влияе на работата на целия организъм. Как работи тя?
Вярва се, че нашият череп е плътен кръг, но съществува подвижност между всички кости на черепа. И тази подвижност има определена ритмичност, свързана неразривно с подвижността на цялата централна нервна система.

С други думи – нашият мозък пулсира непрекъснато, това движение се предава на костите на черепа и той „диша“ – отваря се като цвете и се затваря. Без значение дали спим, бягаме, вървим, дишаме или не. Докато организмът е жив, това движение се запазва. И нормата на здравия организъм е, че тези движения трябва да са в определен, свободен ритъм и честота. При нарушения, например травма в главата или в кръста, става дискретно преместване на костите една спрямо друга и тези движения се нарушават и разстройват ритъма.

Има една централна кост в черепа, към която са прикрепени останалите фасции. И всяка травма оказва влияние върху нормалната, симетрична работа на костите на черепа, а оттам - върху всички органи и системи на организма.
Докато двамата с д-р Ян Бергер се занимавали с кранио-сакрална терапия и традиционна китайска медицина, им дошла идея да обединят тези две системи. Но тъй като и едната, и другата са почти едно и също, това им дало тласък да създадат метода SEST.

Той обединява остеопатичния подход и подхода на китайската медицина и позволява на специалистите от различните области да намерят общ език. Методът е преди всичко диагностичен инструмент, който позволява на специалистите от различните направления (масажисти, мануални терапевти, кинезитерапевти и други) да се разбират един-друг и да стигат до обща функционална диагноза.

А когато такава съществува, формата на лечение не играе никаква роля, смело твърдят Шойтов и Бергер. Тоест, може да се приложи какъвто и да е метод, когато се знае точното място, където да бъде приложен.
И същността на SEST е точно в това – да покаже мястото, точния момент, в който да се въздейства на пациента и точния начин, по който да бъде извършено това действие. Двамата на шега казват, че по този метод не е нужно да се мисли, защото самият организъм знае къде е проблемът, съобщава го и сочи как да бъде отстранен.

Няма никаква мистика, всичко е физиологична взаимовръзка и знание за начините на движение между различните кости и тъкани. Възможно е със SEST да бъдат открити стари и хронични заболявания. Възможно е дори да бъде установено с пълна точност кога, в коя година се е появила съответната травма, какво е причинила първоначално и кои увреждания са последващо произлезли от това.

Няма и съмнение, отбелязва д-р Ян Бергер, че е напълно възможно дори емоционална травма, някакъв силен стрес, да бъде причина за определено заболяване или страдание.
Той продължава мисълта на своя съратник и приятел, че може да ни се струва трудно за вярване, но се оказва, че общуването с организма никак не е сложно, стига да знаеш и умееш как да го „чуеш”. А SEST е точно това – форма на разработване на този език, за да разберем какво ни казва организмът: „Болестта е преди всичко усещане. Описвате на доктора какво усещате, но той не може да усети вашите усещания, те са си ваши. Затова в конвенционалната медицина има разработена система от алгоритми и когато докторът чуе от какво се оплаквате, изхождайки от своите алгоримти и опит, определя как да се лекувате. И когато болестта е напреднала достатъчно, докторът назначава определени изследвания, които да дадат отговор какво се случва.”

Но освен усещанията, хората, като най-висш организъм в развитието на Земята, притежават вътрешна програма, с която се появяват на бял свят след своето раждане. И тази програма работи, създавайки усещания, които безпогрешно биха били разпознати от специалист, запознат с нея. А всичко това може да бъде научено с използването на комбинацията от гореизброените методи и системи на лечение, събрани от Бергер и Шойтов.

Когато човек е болен, изпитва усещания, но не знае откъде и как идват те. Проблемът се допълва, че и терапевтите не знаят. И за да разберат, трябва да имат начин да говорят с организма.

След дълги години (имат над 20-годишен опит в китайската и холистичната медицина) на двамата създатели на SEST се удало да научат този език и да разбират какво говорят тези усещания. Както и да се убедят, че разговорът изобщо не е сложен и определено може да се каже, че в повечето случаи се налага съвсем дискретно въздействие или терапия, за да бъде отстранена болестта. И основната кост на черепа, нейните фасции и поясната област възвърнат своя баланс.
Интересно, нали?


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки