Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
05 Юни 2015, Петък


Пак ограничения за свободата на словото, но пък свободно пространство за смъртоносни бацили


В Иран осъдиха художничка заради карикатура

Съдът в Иран осъди на 12 години и 9 месеца  затвор 28-годишната Атена Фаркхадани заради нейна карикатура, на която членове на парламента са изобразени като маймуни и други животни. Както информира „Вашингтон пост“, по този начин художничката е протестирала срещу това, че депутатите са гласували за ограничаването на възможностите за контрол на раждаемостта, а също и за забрана на някои контрацептивни средства.

По данни на някои източници на изданието, присъдата на Фаркхадани е прекомерно висока, тъй като максималният срок за подобно престъпление не може да надвишава 7 години и половина престой зад решетките. Семейството на осъдената художничка и нейният адвокат се канят да обжалват решението на иранския съд.
Освен за „обида на членовете на парламента чрез картина“ обвиненията срещу Фаркхадани включват и „разпространение на пропаганда срещу системата“, съобщават от международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“.


Ердоган иска доживотен затвор за журналист

Адвокатите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са поискали от съда налагане на доживотна присъда за шпионаж за главния редактор на вестник „Джумхуриет" Джан Дюндар, съобщи в сряда БНР.
Причината е, че през миналата седмица вестникът публикува видео, което показва как държавната разузнавателна агенция на Турция изпраща камиони с оръжия на ислямистите в Сирия. Според медията, снаряди, ракети и амуниции за картечници са били превозвани до размирната съседна страна като медицински материали. През януари 2014 г., когато силите за сигурност спряха камионите, правителството обясни, че тировете превозвали хуманитарна помощ.

В исковата молба, подадена в съда, турският президент е поискал журналистът Джан Дюндар да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор заради „престъпления срещу правителството и срещу сигурността на държавата" и „нарушение на правото на тайната“. Засега не се съобщава кога ще бъде задействана процедурата.
Още след публикуването на материала Ердоган се закани, че ще съди вестника. Той заяви, че „това е чист шпионаж“ и журналистите ще си „платят за това".

Турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на държавния глава. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху вестникарите със съдебни искове и наказания.
В изявление на ООН по случая се заявява, че международната организация се обявява категорично против изпращането на оръжия за враждуващите групи в Сирия от която и да е страна и под каквато и да е форма. Припомняме, че вестник "Джумхуриет" е най-старият опозиционен вестник в Турция.


В Македония ще има предсрочни парламентарни избори

През април следващата година в Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно след срещата между премиера Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев, проведена с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан.

По средата на разговорите към преговарящите се включи и американският посланик в Скопие Джес Бейли. След дълъг деветчасов маратон в представителството на ЕС в македонската столица лидерите на основните политически сили в западната ни съседка се разбраха за вота. Решението за предсрочните парламентарни избори в Македония съобщи лично еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който посредничеше в диалога.

Решението от Скопие се планира да бъде доразвито на нова лидерска среща в Брюксел, която ще се проведе следващата седмица. В т.нар. „преходен период" ще трябва да се променят избирателният закон и избирателните списъци, което трябва да се извърши от преходно правителство, за което ще се преговоря на следващата среща в Брюксел. Според лидера на неотдавна сформираното движение „Има бъдеще" Владимир Лазаревик решението отваря пътя към политическата стабилизация на страната и поставя точка на кризата в Македония, в която тя изпадна преди четири месеца и която още повече ескалира, след началото на масовите протести, започнали преди 30 дни.


Пентагонът объркал пратки с антракс

Пентагонът призна, че по невнимание е изпратил в канадска лаборатория проба с активни бактерии на антракс, предаде „Франс прес“. Това стана дни след като друга пратка смъртоносни бацили бе открита в американска база, отбелязва агенцията.

Разкритията отново породиха безпокойство за начина, по който американското министерство на отбраната борави със смъртоносната субстанция и за последиците от грешките при доставката на образци.От американското военно министерство не крият, че засега не знаят точно колко държави и частни лаборатории може да са получили епруветки с антракс.

Със сигурност се знае, че живи спори на причинителя на антракса са били изпратени в лаборатории в САЩ, Канада, Австралия и Южна Корея. Източник на бактериите е била „референтна проба", тествана и призната за „активна", уточни говорителят на ведомството полк. Стивън Уорън. Части от нея са били изпратени в най-малко 28 лаборатории от 12 щата на САЩ. Според държавни служители броят им със сигурност е по-голям и той ще стане известен, щом напредне вътрешното разследване.

Представители на военното ведомство поясняват, че опасните образци се използват за настройване на сензорите за откриване на бактериологическа и химическа заплаха. Засега не е ясно и дали те са доставени непосредствено в Пентагона, тъй като първоначално пробите е трябвало да се окажат в една от военните лаборатории във Вирджиния. По принцип спорите на антракса се използват в неактивен вид при изследванията, чиято цел е да се създаде полеви тест за определяне на безопасността на околната среда. Не е изключено стандартните процедури при деактивацията им, които се извършват в лаборатория, разположена в Юта, да са имали пропуски и получената в резултат на това култура да е оставала жива.


Предлагат Марадона за шеф на ФИФА

Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи аржентинската футболна легенда Диего Марадона да оглави ФИФА след оставката на Сеп Блатер. Досегашният президент на футболната организация обяви, че ще се оттегли от поста, на който беше преизбран за пети път четири дни по-рано, в разгара на най-големия корупционен скандал. Припомняме, че девет високопоставени служители на организацията и петима ръководители на компании, свързани с дейността й, бяха обвинени от властите в САЩ във финансови злоупотреби за над 150 милиона долара, реализирани от 1991 г. насам.

„Президент на ФИФА трябва да стане Диего Армандо Марадона или някой като него. Той изобличава организацията от десетилетия, но оттам само го заплашваха и му се смееха", заяви Мадуро в традиционното си седмично телевизионно обръщение. По-рано Марадона заяви, че е изпитал удоволствие, докато е гледал репортажите за арестите във ФИФА. „Наричаха ме луд, но за щастие настъпи моментът на истината и аз съм доволен. Те ненавиждат футбола и неговата прозрачност", отбелязва той.
Футболната легенда изрази и подкрепата си за принца на Йордания Али Бин ал Хусейн, който беше другият кандидат за президент на ФИФА.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки