Гърция пак успя да се измъкне от фалита


Гърция пак успя да се  измъкне  от фалита
Алексис Ципрас
05 Юни 2015, Петък


Южната ни съседка ще получи пари в брой срещу реформи на данъци, пенсии и приватизация


Гърция, Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд са се договорили по програмата за реформи на Атина, срещу която ще бъде удължена  макрофинансовата помощ, което ще премахне опасността от изпадане в неплатежоспособност на страната, предаде в сряда ТАСС, позовавайки се на европейски източник.
„Споразумението на Гърция с институциите е постигнато. Проектодокументът ще бъде подготвен за следващото заседание на Еврогрупата в средата на месеца“, твърди запознатият с тази договореност. Това ще позволи на следващото заседание на Еврогрупата да се вземе решение за разблокирането на оставащите 7,5 млрд. евро от помощта за Гърция по втората програма за макрофинансова помощ и да вземе решение за продължаване на помощта за Гърция след изчерпването на тези средства.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира, че предложеният от него на международните кредитори план е резултат от многобройни компромиси от страна на Атина. Те, според него, щели да се отразят тежко на гръцкия народ.
Въпреки оскъдната информация с подробности за плана „Ципрас“, подавана от официалните източници, от публикации в медиите става ясно, че Атина предлага през 2015 г. да постигне първичен излишък от 0,8 на сто. По този начин правителството ще има възможност да използва парите за социални цели и инвестиции с цел създаване на работни места. През 2016 г. излишъкът трябва да се увеличи до 1,5 на сто.
Предвижда се и реформа на ДДС, като действащите в момента ставки от 6,5; 13  и 23 процента трябва да бъдат заменени респективно с 6, 11 и 23 процента. Хотелиерският бранш и туризмът, които са най-важният източник на приходи за Гърция, в бъдеще ще бъдат облагани с ДДС от 11 процента вместо досегашните 6,5 процента. Очаква се да отпаднат и  данъчните преференции за островите в Егейско море.
Жертва на споразумението ще падне и възловото предизборно обещание на правителството на Ципрас за отмяна на данъка върху недвижимите имоти. То няма да бъде спазено, но за сметка на това се очаква в бюджета да влязат от този налог 2,5 милиарда евро.
Най-вероятно пенсиите в Гърция няма да бъдат намалявани. Но за да свие разходите, Атина е готова да се съгласи с обединяване на всички пенсионни каси.
Кабинетът на Ципрас вече е склонен да извърши приватизация в страната, макар да среща упорита съпротива срещу нея от страна на лявото крило на СИРИЗА в парламента. Някои партийни членове вече открито говорят за нови избори, ако отстъпките на Атина стигнат твърде далеч.
За да деблокират и последния транш от 7,2 милиарда евро от общо 240 милиарда евро помощ, която бе договорена през 2010 г., кредиторите на Гърция настояват за конкретни реформи, насочени към оздравяване на гръцката икономика. Те искат да бъдат направени и сериозни съкращения в бюджета.
Общите задължения към Международния валутен фонд, които южната ни съседка трябва да изплати през юни, възлизат на 1,6 млрд. евро.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки