Окопна война в Стопанска академия – Свищов


Окопна война в Стопанска академия – Свищов
Фаталната професорка Теодора Димитрова
05 Юни 2015, Петък


Старото ръководство, начело с бившия ректор Величко Адамов, не допуска назначения от МОН служебен ректор професор Иван Върбанов до кабинета му

Автор: Янко Георгиев

Името на скандалния (вече бивш) ректор на Стопанска академия „Димитър Ценов“ в Свищов Величко Адамов отново гръмна в медиите. Но не заради организирани оргии между хора от властта и млади студентки, не и заради позабравения вече Красьо Черничкия, бивш възпитаник на академията и кадровик в съдебната система. Този път Адамов го играе жертва.

Изритан от поста, на 4 юни той се барикадира в ректорския кабинет, заедно с младата си колежка Теодора Димитрова, за да не допусне временно изпълняващия длъжността шеф на висшето учебно заведение проф. Иван Върбанов да влезе там.
Проф. Върбанов е назначен със заповед на образователния министър Тодор Танев, до избора на ново ръководство. Адамов обаче обжалва министерското решение в момента и е решил, докато продължава процедурата, да не излиза от ВУЗ-а.

Предистория на скандала
Преди седмица 35-годишната Теодора Димитрова, станала набързо професор, спечели и най-много гласове на Общото събрание на академичния съвет. Процедурата по избор на ректор обаче се оказа спорна от юридическа гледна точка. Решаващ глас, оказа се, имали пенсионирани преподаватели и студенти, получили акридитация по необясним начин. За самата Димитрова пък се знаело, че е протеже на Величко Адамов.

Според справка в Националния център за информация и документация, тя е произведена в доцент на 29 години (през 2010 г.), а в професор по икономика - през 2013 г., като цялата й професионална дейност се развива под крилото на Адамов. Голяма част от научните й публикации пък са в съавторство с бившия ректор.
„Има качества, написала си е трудовете, студентите я обичат, чете добре лекциите си, има международни публикации и участия и отговаря на условията по закона за академичния състав", бе оправданието на Адамов за нейният избор пред медиите.

Като заместник на ректора, Димитрова е получавала по 5 хиляди лева месечно редовна заплата, още толкова и по граждански договори от университета. Допреди месец възнаграждението й не е падало под 10 000 лева.
Освен това, новоизбраният ректор проф. Теодора Димитрова получава и доходи по консултантски договори с три компании: пенсионно-осигурителното дружество „Топлина“ , ОЗК "Застраховане"  и Общинска банка. Всички те са свързани със скандалния олигарх Христо Ковачки и имат сключени договори за обслужване със свищовския университет.

Тези факти, както и явната близост между младата професорка и Адамов притеснява Иван Върбанов и колегите му, които от години се борят против самоволията на стария ректор.
На 26 май т.г. препо-давателите сезират образователното министерство, че досегашното ръководство е използвало груби манипулации и нарушения при сформиране на съставите на Академичния и Контролния съвет, както и на новото Общо събрание.

„На този опорочен форум се направи всичко възможно Адамов да продължи да управлява чрез своето протеже – професор Теодора Димитрова“, убеден е Върбанов. Освен проверката, която извършва Министерството на образованието и науката, по случая е образувано и дело в Административния съд във Велико Търново, чието заседание е насрочено на 9 юни. Осемгодишното управление на Величко Адамов и екипа му бе съпътствано от корупционни дела, нерегламентирани връзки между университетска дейност, политика и съмнителен бизнес.

Още преди да оглави Стопанската академия, името му попада в разследване по сигнали за корупция заедно с други преподаватели. Уличен бе и в плагиатство при защита на академичния си труд пред Висшата атестационна комисия, която на два пъти отхвърля дисертацията му заради нерегламентирано ползване на чужди текстове.
През 2009 г. той се прочу като научен ръководител на Красьо Черния, който се беше засилил да става доктор на икономическите науки. В тефтерчето на лобиста присъстваха имената на двамата заместници и секретарката на Величко Адамов, наред с телефоните на кмета Станислав Благов и началника на районното полицейско управление.

Малко след това избухна друг скандал, свързан с продажба на научни степени за деца на митничари и провинциални бизнесмени чрез дословно преписани чужди докторски тези.
През 2010 г. пък трима бивши преподаватели в Академията изнесоха схема за пряка обвързаност между фирми на Величко Адамов и заместник-ректора Андрей Захариев с компании, контролирани от Маргините и Димата Руснака.

По същото време образователното министерство се принуди да нареди преиздаване на хиляди дипломи за висше образование от Академията в Свищов, защото ректорът Адамов ги беше подписал като „професор“ – звание което той претендира, че притежава, само защото му го бил дал никому неизвестен провинциален румънски университет.
Благодарение на промяната в закона за развитие на академичния състав от 2012 г. обаче, Адамов все пак получи истинска професорска титла. С дребната подробност, че това стана благодарение на комисия, назначена от самия него.

Ректорът на Стопанската академия държи на званията и не го крие. Той е "доктор хонорис кауза" на Финансовия университет към Правителството на Руската федерация, както и на още 3 икономически ВУЗ-а в Украйна и Молдова. Раздаването на почетни титли е реципрочно - от 2010 г. насам Свищов е удостоил със същото звание цял отбор ректори на висши училища от Кишинев, Одеса, Тернопол, Черкаси и Житомир.
Между новините за съмнителните научни и търговски начинания на Величко Адамов, той често се появяваше по медиите и с обяснения за естетическата стойност на стенописа във вилата му, адаптиран по мотиви от "Тайната вечеря" на Леонардо Да Винчи. Или пък журираше на конкурси за красота "Мис Академия", провеждани сред свищовските студентки...

Приближени до Адамов университетски преподаватели оглавяваха местните партийни структури и до неотдавна – и Общинския съвет на Свищов. Връзките между Величко Адамов и несменяемия кмет на дунавския град Станислав Благов (СДС) станаха повод за конфликт в Реформаторския блок преди местните избори през 2011 г.
Един от последните скандали, забъркани от Адамов, е от началото на март т.г. Става въпрос за изграждането в центъра на Свищов на комплекс от паметници на бивши ректори, но без разрешението на Общинския съвет. За финансирането на проекта целият академичен състав, подчинен на Адамов, е бил принуден да внесе „дарение" между 500 и 1000 лева на човек.

Вероятно Адамов още щеше да е начело на свищовския университет, ако в края на миналата година не бяха приети промени в Закона за висшето образование, според които ръководителите на учебни заведения не могат да бъдат избирани за повече от два мандата.


Величко Адамов се е изтипосал като Христос по време на тайната вечеря. Платното „краси“ луксозната му вила. Около него са протежетата му, домогнали се до държавна и общинска власт. През годините няколко „Юди“ са били изтривани

В категории: Образование , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
24.06.2015 12:12:25
0
0
Защо всички коментари са изтрити
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки