Пак на книга, пак на думи


Пак на книга, пак на думи
„В механата“, худ. Никола Вълчев (1957 г.)
04 Юни 2015, Четвъртък


Творчеството на Христо Ботев, и особено публицистиката му, е малко застъпена в учебниците ни



Съществува ли несъответствие между мястото, което Христо Ботев заема сред младите читатели като поет, от една страна, и като журналист, от друга? В „Библиотека за ученика“ може да се намери издание с няколко фейлетона, статии и сатирични миниатюри от поета революционер, но, общо взето, той е представен недостатъчно.

Дори с факта, че там липсват огнените му статии и дописки за проблемите на българското училище по онова време. Например „Турското посегателство върху народните ни училища“ и „Южнославянският пансион в Николаев“.
Ето какви силни думи има във финала на първата цитирана творба: „Но мълчете, господа! Ако не сте се убедили, даже и после посегнованието връз вашите народни училища, че животът и бъдещето на нашия народ са съмнителни и невъзможни, то при робството сгърнете ръце, насядайте покрай дуварите на деспотизма и плачете, когато петлите захванат да ви кълват сополите.“

Много от Ботевите заглавия сами за себе си са афоризми, парадокси, сентенции: „Да води някой народа си, не ще каже да върви изотзад“, „Шпионството е станало у нас честно и почтено занятие“, „Като нямаме добри представители на народа, да провъзгласим за такива и последните шарлатани“, „Тежко и горко на ония личности, които дръзнат да турят ръката си в устата на лъва“, „Прогрес се е появил и в нашите мъки и страдания“, „Който защитава общи интереси, той поема свещени обязаности“, „Всеки гледа да живее с различни неправди“, „Защо да дразня нервите на ония, които отдавна са заспали“, „Равноправието и правосъдието в Турция са вдовици“, „Пак преобразования на думи, пак реформи на книга“ и т. н., и т. н.

Близо хилядата страници Ботева журналистика изобилстват от изключителни разсъждения и безсмъртни обобщения, които я характеризират като световно явление. За себе си съм обособил над 500 самостоятелни мисли, афоризми, саркастични пасажи и минипамфлети от неговата журналистика. Смятам, че е необходимо да се издаде книга „Христо Ботев – мисли и афоризми“, за да се срещнем със синтезираната мъдрост на гения. Това може да бъде и отделно издание от „Библиотека за ученика“.

Този мой материал бе публикуван в централния печат през далечната 1988 г. С цензорна смяна на заглавието и съкращение. В онова време споделих идеята си с тогавашния ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Георги Данчев. Той я прие радушно като начален проект, но по ред причини след това инициативата замря.

Други необходимости ме хвърлиха публицистично във вихрушката на така наречения преход. Преход, който  блестящо се илюстрира с Ботевото обобщение в мотото на фейлетона „Политическа зима“: „Дали се зора зазори или се две нощи смесиха“. Могат да се актуализират и Ботевите геополитически анализи в същия фейлетон, който обяснява чрез покера на „великите сили“ някои неща, които се случват в България и до днес.

Някои недомисленици твърдят, че Ботевата публицистика е неразбираема за ученика. Но всичко зависи от това как е поднесена. Тук искам да вмъкна и едно мое убеждение, че в горния курс на училищата трябва да се изучават и писмата на Васил Левски – кратки заветни прозрения, без които поколенията нравствено-политически слепеят.
Отново споделям неслучилото се начинание за Ботевата публицистика с читателите. Пък ако се намерят заинтересовани съставители и издатели, нека осъществят този вечно необходим сборник! За тиража и интереса да не се тревожат…
Тодор Бакърджиев,
Русе


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки