Продажба, маскирана като дарение


04 Юни 2015, Четвъртък


При извършване на съдебна делба на земеделска земя установихме, че единият от съделителите е дарил своята идеална част на трето лице, с което нямат роднинска връзка!


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Дарителят се похвали, че е продал идеалната част, а сега живее в чужбина. Дареният също се хвали, че е купил. Сега при делбата купувачът се явява съсобственик! Въпросът ми е може ли да се обжалва правото му на съсобственост и възможно ли е дарителят да се призове на делото за делба на имота?
Боян Петров, Благоевград

Правилата за продажба на съсобствена вещ са уредени в чл. 33 от Закона за собствеността /ЗС/. Съгласно посочената норма съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

Ако декларирането е неистинско или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.

Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.
От изложеното следва, че след като съсобственикът ви е продал идеалната си част от съсобствения имот без да ви уведоми,  имате право да предявите иск в двумесечен срок от продажбата, с който да поискате да изкупите идеалната част при същите условия, при които е продадено на третото лице.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки